Amb poc més de dos mesos n'ha tingut prou Avatar: el sentido del agua per convertir-se en la tercera pel·lícula més taquillera de la història i estar nominada als Oscars 2023. Però el seu accés al pòdium ha causat el desplaçament d'una altra pel·lícula a la quarta posició: Titanic ha perdut el bronze en detriment de la seqüela d'Avatar, original que continua liderant la llista com la producció que ha reunit més recaptació de tots els temps. Les tres pel·lícules tenen que comú que estan dirigides per James Cameron, i també que van arrasar a les nominacions dels Premis Oscar en les seves respectives edicions, encara que quant a estatuetes, la producció sobre el vaixell més famós del món segueix en clar avantatge amb un total d'11 guardons en el seu poder. Sigui com sigui, el que està clar és que l'univers de Pandora i els seus habitants Na'vi ha enamorat els espectadors amb una visió moderna (encara que lamentablement històrica) de l'eterna batalla entre l'ésser humà i qualsevol altra forma de vida, sempre mostrant l'home com a mesura de totes les coses, i amb uns efectes visuals espectaculars pels quals ha valgut la pena esperar més de 10 anys. Tanmateix, algunes idees dels enregistraments d'Avatar: el sentido del agua tenen el seu origen en escenes tretes de Titanic.

🟠 Oscars 2023: data, nominats, presentador i tots els detalls de la gala de Hollywood
 

🟠 Nominats Oscars 2023: tota la llista de nominacions als premis de l'Acadèmia
 

avatarrr

Les similituds d'Avatar: el sentido del agua i Titanic

Està clar que James Cameron ha volgut que ambdues produccions tinguin certa semblança en algunes de les seves parts, una picada d'ullet a la pròpia feina que el cineasta ha desenvolupat en els seus més de 30 anys de trajectòria al món del cinema. Per això, una de les escenes de més tensió d'Avatar: el sentido del agua s'inspira directament en Titanic. Concretament, en un moment clau del naufragi del vaixell en el qual Jack i Rose (Leonardo DiCaprio i Kate Winslet) intenten sortir a l'exterior per poder salvar-se i se'ls veu recorrent els passadissos enfonsats del vaixell en una cursa contrarellotge per sobreviure.

🟠 Quina pel·lícula dels Oscars 2023 has de veure segons la teva personalitat? | TEST
 

De fet, la mateixa trama es replica en l'última d'Avatar quan els personatges de Neytiri i Kiri han de buscar la manera de sortir d'un vaixell que s'està enfonsant al mar. És en aquell moment en què el director ha utilitzat un fragment concret replicat a la perfecció i amb unes mateixes perspectives de gravació idèntiques. En ambdós plans poden veure's dues figures que recorren un passadís inundat gairebé en la seva totalitat, coberts d'aigua fins al pit i buscant la manera de mantenir l'aire i no ofegar-se. Els fanàtics de Titanic que van anar al cinema per veure la seqüela d'Avatar van entendre de seguida què pretenia Cameron amb l'escena. I és que, si en aquesta nova producció es mostra un naufragi, com no inspirar-se en el més famós de tots els temps si la seva adaptació al cinema està dirigida pel mateix director?

titanic versus avatar|vicissitud

No obstant això, aquesta escena no és l'única similitud que hi ha entre ambdues pel·lícules taquilleres. Una altra cosa que s'ha replicat és la confiança en el compositor de la banda sonora, i és que el cineasta ha tornat a comptar amb James Horner per posar música als personatges blaus de Pandora, igual que també va fer a Alien. I encara una altra coincidència: Kate Winslet també ha participat activament en l'última pel·lícula de James Cameron, fent el paper de Ronal, la tsahìk (xaman) de la tribu aquàtica dels Metkayina que acullen Sully i companyia. Ara falta per veure si Avatar: el sentido del agua, amb 4 nominacions als Oscars, aconseguirà alçar-se com la millor pel·lícula de l'any, o si sumarà algun dels altres premis a què aspira —i als quals té més opcions d'alçar-se com a guanyadora—: millor disseny de producció, millor so i millors efectes visuals.