S'ha presentat oficialment la restauració de l'atri i del claustre de l'abadia de Montserrat. Es tracta d'unes obres que han estat finançades per la Diputació de Barcelona amb 450.000 €. A l'acte hi ha estat present el president de la Diputació, Marc Castells, la seva predecessora, Mercè Conesa, i el pare abat de Montserrat, Josep Maria Soler.

Atri i claustre Montserrat Diputació Barcelona

Un lloc emblemàtics

Construït el 1925, el claustre neoromànic del monestir de Montserrat és obra de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch. El formen dos pisos d’arcs de maó sostinguts per columnes de pedra, i comunica el refectori, l’edifici del noviciat i l’escolania. El pis inferior, amb una font a la part central, comunica amb el jardí. També reuneix, al llarg de totes les parets, un important conjunt de peces lapidàries i arqueològiques que van del segle X al XVIII. Les obres de restauració han consistit a eliminar les humitats de filtració, a substituir o restaurar les bigues de fusta en mal estat o afectades per tèrmits i a reparar els paviments. L’atri de la basílica de Santa Maria de Montserrat el va construir el segle XVIII un enginyer militar. De forma rectangular, està constituït per tres ales que envolten la façana de la basílica. Disposa d’una planta porticada amb el porxo d’accés a la visita a la Mare de Déu de Montserrat, de quatre plantes, que acullen diverses dependències del monestir, i d’una planta sota coberta. Les obres s’han centrat en la restauració del paviment i han consistit a eliminar les barreres arquitectòniques d’accés al temple amb la creació d’una rampa i en la substitució de les peces de marbre en mal estat.

La restauració d'un lloc clau

Durant la inauguració, el president de la Diputació, Marc Castells, ha destacat "l’especial importància de Montserrat, per la seva singularitat com a santuari i com a espai natural de referència". Castells també ha reivindicat "el compromís de la Diputació amb el patrimoni del país des de fa més de 100 anys" a través del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), que també ha participat en l'adquisició i restauració de Sant Miquel del Fai i del castell de Talamanca. De la seva banda, el pare abat de Montserrat, Josep Maria Soler, ha ressaltat que es tracta de "dues obres de gran importància: per l'atri hi passen els dos milions i mig de visitants que vénen cada any a Montserrat. També ha estat essencial l'actuació en el cas del clasutre: tot i ser del 1925, estava molt deteriorat". ​