L’Acadèmia del Cinema Català ja ha obert les votacions al Premi especial del públic a la millor pel·lícula catalana del 2022. Amb aquesta iniciativa, els Premis Gaudí es van obrir fa cinc anys a la participació popular per reconèixer el paper protagonista que juga el públic en el cinema. Per primer any, opten al guardó no només els títols nominats a Millor pel·lícula i Millor pel·lícula en llengua no catalana, sinó també els nominats a Millor pel·lícula documental i Millor pel·lícula d'animació. Les 13 pel·lícules nominades per ser les favorites del públic són Alcarràs, Suro, Nosaltres no ens matarem amb pistoles, El fred que crema, Un año, una noche, Pacifiction, La maternal, Mantícora, Cantando en las azoteas, Oswald. El falsificador, El sostre groc, Tolyatti Adrift i Tadeu Jones 3. La taula maragda. En aquesta ocasió, els espectadors podran votar fins el proper 16 de gener a les 12h a través de la web oficial dels guardons. 

🟠 Nominacions als Premis Gaudí 2023: tota la llista de nominats
 

La Sala Mozart de Calella tornarà a ser l’espai des d’on s’anunciarà la pel·lícula guanyadora el dia 22 de gener, el mateix dia que se celebra la cerimònia d'entrega dels Premis Gaudí 2023. El d'aquest municipi del Maresme és el cinema en actiu més antic de Catalunya, també seu del Cicle Gaudí des de l'inici del projecte, va obrir les seves portes el 1896, i programa cinema des del 1904 fins a dia d’avui. Enguany, i també per primer cop, la sala calellenca oferirà després de la gala dels Gaudí un passi especial de la pel·lícula guanyadora amb la presència de l’equip.

Alcarràs
La proposta de Carla Simón és una de les pel·lícules més nominades dels Premis Gaudí 2023.

Alcarràs i Un año, una noche, les més nominades als Premis Gaudí

Sens dubte aquest 2022 ha sigut un gran any pel cinema català. Des que Carla Simón va alçar-se amb l'Os d'Or al Festival de Cinema de Berlín, convertint-se en la primera catalana en aconseguir-ho i amb una pel·lícula en català, Alcarràs s'ha convertit en tot un fenomen que prova la bona salut del cinema de casa nostra. També ho demostra que el film encara estigui en la competició per la nominació oficial en la categoria de Millor pel·lícula internacional als Premis Oscar, que se celebren el proper mes de març. La proposta de Simón competirà als premis de l'Acadèmia del Cinema Català amb 14 nominacions, empatada amb la proposta cinèfila d'Isaki Lacuesta, un film basat en el llibre Paz, amor y death metal de Ramón González, supervivent dels atemptats terroristes de la Sala Bataclan el novembre del 2015. 

Les segueix d'aprop Pacifiction amb 11 nominacions. La proposta cinematogràfica d'Albert Serra no va tenir cap reconeixement en les nominacions als Premis Goya 2023, però ha aconseguit ser la tercera més nominada amb una història original i catàrtica. Per altra banda, Suro, de Mikel Gurrea, competeix en 10 categories i Los renglones torcidos de Dios, d'Oriol Paulo, en 8. La gala més important pel cinema català se celebrarà el proper diumenge 22 de gener a la Sala Oval del Museu Nacional d'Art de Catalunya i la presentarà l'actriu Llum Barrera.