El gran any que està vivint el cinema català es demostra sobretot amb les nominacions als Premis Gaudí organitzats per l'Acadèmia del Cinema Català, que ja ha fet públic els nominats i nominades de la seva 15a edició. Els dos films que s'alcen amb més possibilitats de triomfar són Un año, una noche, d'Isaki Lacuesta, pel·lícula que se centra en els atemptats de la Sala Bataclan de París succeïts l'any 2015, i la revelació de l'any, Alcarràs, de Carla Simón, que han aconseguit un total de 14 nominacions cadascuna. Pacifiction, la proposta cinematogràfica d'Albert Serra que va ser sorprenentment oblidada en les nominacions als Premis Goya 2023, opta a 11 premis Gaudí, mentre que Suro, de Mikel Gurrea, competeix en 10 categories i Los renglones torcidos de Dios, d'Oriol Paulo, a 8. La gala més important pel cinema català se celebrarà el proper diumenge 22 de gener a la Sala Oval del Museu Nacional d'Art de Catalunya i la presentarà l'actriu Llum Barrera.

🟠 Nominacions als Premis Gaudí 2023: tota la llista de nominats
 

En la categoria de Millor pel·lícula competiran quatre produccions en llengua catalana. Alcarràs, de Carla Simón, parteix com la gran favorita a alçar-se amb la categoria més valuosa, després d'haver fet història guanyant l'Os d'Or a la Berlinale i ser la candidata d'Espanya a les nominacions dels Premis Oscar. Competiran amb la proposta de Simón el llargmetratge Suro, l'ópera prima de Mikel Gurrea; Nosaltres no ens matarem amb pistoles, l'adaptació que Maria Ripoll ha fet de l'obra de teatre homònima de Víctor Sànchez Rodríguez i, finalment, El fred que crema, el primer llargmetratge de ficció de Santi Trullenque que també adapta una obra. En la categoria de Millor pel·lícula en llengua no catalana destaquen Un año, una noche, Pacifiction, La maternal i Mantícora

un año una noche
Un año, una noche és una proposta d'Isaki Lacuesta sobre els atacs terroristes a la Sala Bataclan de París.

A banda de les categories que premien les millors pel·lícules, altres guardons cotitzats són els que premien la direcció i la interpretació. Enguany, els Premis Gaudí han valorat amb les seves nominacions el treball i l'esperit de lideratge de dues dones i dos homes: Carla Simón, Pilar Palomero, Isaki Lacuesta y Albert Serra es disputaran el premi a Millor direcció. La propera edició serà la primera en la que també hi haurà un guardó a la Millor direcció novella, categoria en la que estan nominades tres dones i un home: Avelina Prat per Vasil, Carlota González-Adrio per La casa entre los cactus, Laura Sisteró per Tolyatti Adrift i Mikel Gurrea per Suro. Per tercera vegada consecutiva en els seus quinze anys d’història, els Gaudí tornen a recollir unes nominacions amb una presència majoritària de dones finalistes, assolint un 53%. I, a banda de la direcció novella, també s'han incorporat les categories de Millor interpretació revelació i Millor guió adaptat.

Anna Castillo o Oriol Pla, entre les grans interpretacions de l'any 

Hi ha un imments talent entre els actors i actrius que han estat nominats als Premis Gaudí 2023. En la categoria femenina, destaquen Anna Castillo (Girasoles silvestres), Bárbara Lennie (Los renglones torcidos de Dios), Noémie Merlant (Un año, una noche) i Vicky Luengo (Suro). En el cas de la masculina, els candidats són el francès Benoît Magimel (Pacifiction), Nahuel Pérez Biscayart (Un año, una noche), Oriol Pla (Girasoles silvestres) i Pol López (Suro). En relació a la millor interpretació novella, que no contempla la divisió per gènere, els nominats són Albert Bosch i Xènia Roset per Alcarràs, Carla Quílez per La maternal i Zoe Stein per Mantícora.