Queden hores perquè comencin els Premis Goya 2023 i ja està tot preparat per acollir la gala dels guardons més rellevants de l'escena cinematogràfica espanyola. Aquest any, la cerimònia de lliurament de les estatuetes celebra la seva 37a edició avui 11 de febrer a Sevilla, amb algunes novetats, diverses actuacions musicals en directe, dos actors que s'estrenen com a mestres de cerimònies i una llista de pel·lícules nominades que treu el singlot. La coproducció catalana As bestas, dirigida per Rodrigo Sorogoyen, té tots els punts per ser la gran favorita de la nit partint amb 17 nominacions, encara que també tenen moltes paperetes de consolidar-se al firmament del cinema estatal les pel·lícules Modelo 77, amb representació en 16 categories, i Alcarràs o Cinco lobitos, ambdues amb 11 candidatures. Quines pel·lícules, actors i actrius seran les guanyadors a la gala dels Goya? Descobreix quina és la nostra porra als Premis Goya 2023.

🔴 Premis Goya 2023, DIRECTE | Última hora de la gala del cine
 

🟠 Fes la quiniela dels Goya 2023 i vota els teus guanyadors als premis del cinema!

premis goya 2023 gal·la sevilla nominacions

La porra de Revers als Goya 2023: les nostres prediccions en les grans categories

Aquesta edició dels Premis Goya es presenta molt renyida, amb grans pel·lícules encapçalant les llistes i actors i actrius consolidats en les categories de millor interpretació, com Laia Costa, Luis Tosar, Anna Castillo, Javier Gutiérrez, Miguel Herrán, Bárbara Lennie o Vicky Luengo. A continuació, t'expliquem quina és la porra de Revers i fem les nostres apostes i prediccions per escollir qui creiem que guanyarà en les principals categories dels Goya 2023.

🟠 On veure les pel·lícules dels Goya 2023
 

Millor pel·lícula als Premis Goya 2023: As bestas

La pel·lícula dirigida per Rodrigo Sorogoyen és una cinta que sens dubte romandrà en la cimera del cinema espanyol per sempre. El cineasta ha aconseguit adaptar una història real en uns personatges ficticis que recreen perfectament la idiosincràsia de la Galícia rural, una radiografia d'una realitat llunyana per a molts que l'apropa i la desxifra. Tot a As bestas fa olor de misteri i tensió, és impossible no gaudir de la pel·lícula amb una sensació d'angoixa permanent. I les interpretacions són perfectes, mil·limetrades, esquizofrèniques: menció especial a Luis Zahera, legítim guanyador del Goya a millor actor de repartiment. Per tot això, As bestas té totes les paperetes per guanyar la millor pel·lícula als Goya i coronar-se amb el premi més cotitzat de la nit dels premis.

🟠 Curiositats dels Goya 2023: de la caiguda d'Elena Anaya a l'estatueta robada
 

Millor direcció als Premis Goya 2023: Carla Simón

No és fàcil dirigir actors no professionals. Tampoc no és fàcil fer un càsting per seleccionar-los, passar setmanes amb ells perquè aprenguin els seus papers i que, a sobre, la majoria hagin tingut reconeixements en diversos premis cinematogràfics per les seves interpretacions. Carla Simón ha dirigit Alcarràs d'una manera sorprenent, arribant a conquerir l'Os d'Or a la Berlinale i demostrant aquest últim any que hi ha pocs guardons que se li travessin. De fet, els Premis Gaudí ja la van reconèixer amb la millor direcció, i això sens dubte és una avantsala a tenir en compte. Si bé és cert que la competència amb Sorogoyen és complicada —el cineasta està superb liderant As bestas—, no hi ha ningú que es mereixi tant aquest premi com a ella. Per la seva perseverança, per la seva innegable sensibilitat cap als valors socials, per apropar realitats dispars a través d'un cinema d'autor sublimi i, perquè no dir-lo, per haver estat una dona que s'ha fet un lloc enorme en una direcció cinematogràfica tradicionalment manipulada per homes, Carla Simón es podria emportar perfectament la millor direcció als Goya 2023.

🟠 5 pel·lícules que has de veure abans dels Goya 2023
 

carla simon alcarras millor pellicula premis gaudi 2023
Carla Simón es va emportar el Gaudí a millor direcció|adreça.

Millor actriu als Premis Goya 2023: Laia Costa

El que fa Laia Costa a Cinco lobitos és de premi Goya segur. Gairebé totes les prediccions van cap aquesta direcció i no és per a menys. L'actriu catalana es posa a la pell d'una mare primerenca que haurà d'afrontar la dificultat de la maternitat mentre se n'adona que ser mare no l'eximeix de ser filla. La pel·lícula és un al·legat enorme a les cures familiars, una peça delicada i d'una extrema duresa que mostra una realitat universal i que només podia ser interpretada per una actriu d'un talent descomunal. Perquè el més difícil del cinema és posar cara i cos a les trames que són susceptibles de ser comparades amb la vida real. Laia Costa està magnífica en el primer llargmetratge d'Alauda Ruiz de Azúa, i segur que serà el paper que la consolidarà al firmament de les estrelles del cinema espanyol.

🟠 Per què Juliette Binoche rebrà el Goya Internacional 2023
 

Millor actor als Premis Goya 2023: Javier Gutiérrez

Potser la categoria que més disputada està en aquesta edició dels Goya sigui la de millor actor. Denis Ménochet firma una interpretació majestuosa a As bestas, igual que Nacho Sánchez a Mantícora o Luis Tosar en l'opera prima de Juan Diego Botto, En los márgenes —encara que quan el gallec no ho fa de premi?—. Però potser les interpretacions de Miguel Herrán i Javier Gutiérrez superen una mica la mitjana. Aquest últim ho fa en menys minuts que la resta, amb un personatge secundari de molt pes amb què igualment ha aconseguit posicionar-se en les votacions a millor actor principal. Igual és un pas de la pròpia Acadèmia per premiar el talent que l'ha fet consolidar-se com un dels actors fetitxe d'Alberto Rodríguez i un dels intèrprets que broden qualsevol paper que se li posa per davant, des de drama a comèdia o thriller. La nostra predicció és que el premi Goya a millor actor se l'emportarà Javier Gutiérrez.