Juliette Binoche recull el Goya internacional 2023, un dels premis més recents de l'Academia de Cine espanyola, després de ser guardonada amb el Premi Donostia a tota la seva carrera en la passada edició del Festival de Sant Sebastià. Va ser l'any passat que els premis més importants del cinema espanyol van estrenar aquest guardó honorífic d'expansió internacional per reconèixer aquelles persones que contribueixen al cinema com a unió de cultures i espectadors de tot el món. L'actriu francesa és la segona dona en fer-se amb l'estatueta a la gala dels Premis Goya 2023, agafant-li el relleu a Cate Blanchett, la primera intèrpret en rebre'l (suposadament per adaptar al costat de Pedro Almodóvar el llibre Manual per a dones de fer feines, de Lucía Berlín, un projecte que finalment va quedar en res). Segons el comunicat de l'Acadèmia, Binoche és mereixedora del premi honorífic per "la seva extraordinària trajectòria, que la situa com un dels noms més admirats i reconeguts del cinema europeu i internacional, i la seva aposta per autors arriscats, plasmada en un bon nombre d'interpretacions inoblidables". Però per què Juliette Binoche ha estat l'escollida per emportar-se el Goya internacional 2023?

🔴 Premis Goya 2023, DIRECTE | Última hora de la gala del cine
 

🟠 Guanyadors dels Goya 2023: tota la llista de pel·lícules i artistes

juliette binoche goya

La francesa Juliette Binoche s'emporta el Goya Internacional 2023

El principal motiu pel qual l'actriu francesa Juliette Binoche recull el Goya Internacional 2023 a Sevilla és per ser una artista que no s'ha encasellat mai en un territori, si no que s'ha obert a diferents cinematografies per buscar els millors papers posant a prova la seva enorme transversalitat i el seu caràcter polifacètic. Mostra d'això és que ha participat en films de grans noms del cinema europeu, com Michael Haneke, Léos Carax, Olivier Assayas o Jean-Luc Godard. També ha treballat amb la directora catalana Isabel Coixet. Va ser amb la pel·lícula Nadie quiere la noche, que li va valer la nominació al Goya a millor actriu l'any 2016 —guardó que finalment es va portar Natalia de Molina per Techo y comida—.

🟠 Per què la catifa vermella dels Premis Goya 2023 és blava?

La carrera de Binoche (París, 1964) va començar amb el seu debut a la pel·lícula Liberty Belle, de Pascal Kané, i va assolir la fama amb Rendez-vous, fet que li va valer tenir papers en pel·lícules de Godard. Després vindrien Malasangre o Los amantes del Pont-Neuf, les dues de Carax. Aquests primers passos li van servir per coronar-se com una de les artistes més aclamades de la seva terra natal, però va arribar a la cúspide del cinema internacional quan va guanyar l'Oscar a millor actriu de repartiment per la seva interpretació a El pacient anglès (1996). Altres títols reconeguts en què ha participat són La insostenible lleugeresa del ser (1988), Cims borrascosos (1992), Chocolat (2000) —per la que va ser nominada als premis de la Acadèmia de Hollywood, aquesta vegada en la categoria de millor actriu—, París, je t'aime (2006), Cosmopolis (2012) o Ghost in the shell (2017).

🟠 Per què les estatuetes dels Premis Goya són així?
 

Juliette Binoche ha aparegut a més de 40 pel·lícules i ha actuat en escenaris de tot el món, a més d'haver realitzat publicacions com a escriptora. I en cinema gaudeix d'un ampli palmarès: ha guanyat l'Ós d'Or de Berlín, la Palma d'Or de Canes, la Copa Volpi a Venècia, un Cèsar i una Espiga d'Honor a la Seminci, a més del Donosti en la 70a edició del Festival de Sant Sebastià. L'actriu francesa recollirà el Goya Internacional durant la gala de lliurament dels premis de l'Acadèmia espanyola, una cerimònia que aquest any se celebra a Sevilla i que presentaran els actors Clara Lago i Antonio de la Torre per primera vegada.

🟠 On se celebren els Goya 2023: horari de la gala i tots els detalls