La gala dels Premis Goya 2023 ja és a la cantonada i les pel·lícules més nominades ja estan preparades per saber el veredicte. Els premis més importants del cinema espanyol arriben el dissabte 11 de febrer amb la voluntat de continuar fent història i guardonar els millors projectes cinematogràfics de l'any. La gala dels Goya 2023 se celebrarà al FIBES de Sevilla per segon any en la història de les famoses estatuetes i la presentaran Clara Lago i Antonio de la Torre per primera vegada. Serà una vetllada en la qual seran protagonistes les pel·lícules Alcarràs, As bestas, Modelo 77, Cinco lobitos o La maternal, les cinc que es disputen el Goya a la millor pel·lícula 2023, però també amb la presència d'altres títols imprescindibles com Los renglones torcidos de Dios o Suro, aquesta última també rodada en català. Tanmateix, hi ha altres pel·lícules alternatives que has de veure abans que arribi la nit dels Goya 2023.

🔴 Premis Goya 2023, DIRECTE | Última hora de la gala del cine
 

🟠 On veure els Goya 2023 i horari de la gala més esperada
 

🟠 Per què les estatuetes dels Premis Goya són així? Història del guardó

manticora

Les pel·lícules que has de veure abans dels Goya 2023

Encara que tothom parli d'Alcarràs, As bestas o Modelo 77 i siguin les propostes que més copen les portades de tots els mitjans, hi ha altres pel·lícules que també han arribat a la catifa vermella dels Premis Goya però que han passat més desapercebudes per comptar amb menys nominacions. Es tracta de pel·lícules alternatives que també han conquerit la crítica i el públic, i que posen en el centre del debat temàtiques universals que ens toquen de prop. Aquestes són les 5 pel·lícules que no et pots perdre abans de la 37a cerimònia dels premis de l'Acadèmia de Cinema.

1. Cerdita

El 2018, Carlota Pereda va fer un curtmetratge anomenat Cerdita. No s'imaginava llavors que l'acabaria convertint en el seu primer llargmetratge, una pel·lícula que seria aplaudida i premiada a grans festivals. Es va endur el Méliès d'Or a la millor pel·lícula i al Festival de Sitges va conquerir el públic, encara que no participés en la seva competició. Ho va aconseguir amb una història que tracta el bullying d'una forma cruel i macabra; explica el turment i les burles que la Sara pateix cada estiu per part d'altres noies, fins que un dia un home segresta les assetjadores. Als Premis Goya, Cerdita competeix en 6 categories: millor direcció novella, millor guió adaptat, millor actriu de repartiment (Carmen Machi), millor maquillatge i perruqueria, millor direcció de producció i millor actriu revelació (Laura Galán).

2. El agua

Una pel·lícula que ha passat una mica desapercebuda però que es presenta com una petita joia per al cinema espanyol amb un argument que torna a endinsar-se en la vida rural i les creences populars per captar l'atenció de l'audiència. El agua, dirigida per Elena López Riera, opta a dues estatuetes que són un presagi: millor direcció novella i millor actriu revelació (Luna Pàmies). Explica el film que una vella llegenda afirma que algunes dones estan predestinades a desaparèixer amb cada inundació que pateix un poble del sud-est d'Espanya a l'estiu. Aquest serà el teló de fons perquè una noia que viu amb la seva mare i la seva àvia s'enfronti al seu destí, sobretot quan coneix en José.

🟠 Curiositats dels Goya: de la caiguda d'Elena Anaya a l'estatueta robada
 

3. Mantícora

Potser una de les propostes que més contradiccions ha generat per explicar la pedofília des dels ulls d'un jove que batalla internament per dominar els seus impulsos. Mantícora és la nova obra de Carlos Vermut i podria fer-se amb fins a 4 premis de l'Acadèmia, incloent alguns dels pesos pesants de la nit, com la millor direcció o el millor actor protagonista (Nacho Sánchez), guardó que ja va aconseguir el seu protagonista als Premis Feroz. També als Goya està nominada Zoe Stein com a millor actriu revelació.

porqueta laura galan

4. Irati

Amb aquesta pel·lícula, el director Paul Urkijo ens trasllada al siglo VIII, en plena expansió del cristianisme a Europa mentre les creences paganes desapareixen. L'argument se centra en un pacte de sang i una promesa que farà que l'Eneko, el protagonista, s'hagi d'aliar amb l'Irati, una enigmàtica pagana de la zona. Irati és una pel·lícula que ha tingut menys publicitat que d'altres però que es presenta com una altra de les propostes més interessants de l'any, amb 5 nominacions als premis Goya que inclouen el millor guió adaptat i la millor música. Al Festival de Sitges es va emportar el premi del públic i també els millors efectes especials.

🟠 On se celebren els Goya 2023: horari de la gala i tots els detalls

5. La consagración de la primavera

Un dels encerts de La consagración de la primavera són les seves interpretacions. Així ho demostra el fet que els Goya hagin fet el primer pas per reconèixer la feina de Valeria Sorolla i Telmo Irureta, ambdós actors nominats a millor actriu i millor actor revelació, sent les dues úniques nominacions que s'ha emportat aquesta obra de Fernando Franco. La pel·lícula narra la relació entre la Laura, una jove que acaba d'instal·lar-se en un Col·legi Major de Madrid per estudiar Químiques, i en David, un noi amb paràlisi cerebral que viu amb la seva mare Isabel, interpretada per Emma Suárez —i que li va valer una nominació als Premis Feroz—. Un film que parla de maduresa i de com els moments vitals més insospitats ens poden canviar la vida.