El fotoperiodista musical Xavier Mercadé ha mort aquest dilluns als 55 anys després d'una llarga lluita contra el càncer. Mercadé ha estat durant 40 anys fotògraf de concerts a Catalunya i el seu arxiu suma més d'un milió de fotografies de 14.000 concerts.

Format a l'Escola de Mitjans Audiovisuals de Barcelona, Mercadé era també el cap de fotografia de la revista Enderrock i havia col·laborat en diversos mitjans com El Punt Avui, Vilaweb o Rolling Stone. També ha presentat diverses exposicions i ha publicat diversos llibres.

Actualment, el Palau Robert acull l'exposició 'Rock Viu', una selecció personal de 300 imatges de concerts. Es va inaugurar al mes de maig i està previst que es tanqui aquest pròxim diumenge, 29 d'agost.

TUIT Xavier Mercadé Palau Robert

L'exposició de Mercadé

Quatre dècades de fotografies de rock resumides en una exposició al Palau Robert. Des del passat 12 de maig al proper 29 d’agost es pot veure a la petita sala Cotxeres i al jardí de l'equipament una selecció d'instantànies de Mercadé. Totes es van recopilar l'any passat al número 300 de la revista Enderrock, en homenatge al seu cap de fotografia.

A través de l’objectiu de Xavier Mercadé es repassen quatre dècades de la història de la música en directe a Catalunya, des del 1984 al 2020, seleccionades del seu arxiu d’entre més d’un milió d’imatges relatives a 14.000 concerts. S’hi poden contemplar des de fotografies dels grups i artistes més desconeguts fins a instantànies de grups nacionals, com Els Pets, Love of Lesbian, Sidonie, Sopa de Cabra o Rosalia, i internacionals, com Madonna, The Rolling Stones, Tom Waits, The Who, Pearl Jam o Roger Waters.

La mostra es divideix en una petita selecció de grans ampliacions als jardins del Palau Robert, i el cos de l'exposició, que homenatja les sales de concerts amb una recreació d'una petita sala (camerino inclòs) on estan disposades les fotografies en diferents suports i formats.

A l’exposició hi ha fotografies de concerts celebrats sobretot a Barcelona, però també arreu de Catalunya, que reflecteixen l’evolució de la història de la música i els diferents gèneres.

De fet, des de fa pràcticament un any se’n pot visitar una mostra paral·lela en format virtual (www.rockviu.cat ) que publica cada dia una imatge de l’arxiu acompanyada de textos del mateix Mercadé. Aquesta versió virtual posarà el seu punt final el mateix dia de la cloenda de l’exposició del Palau Robert.

Una professió molt vocacional

En declaracions a l'ACN quan es va inaugurar la seva exposició, Mercadé admetia que el seu cas és "vocacional", fruit del seu gust tant per la fotografia com per la música en directe. I una altra clau, afegia, era "no tenir manies" amb cap estil. "Reconec el mèrit d'algú que puja a un escenari per demostrar el seu art, sigui Josmar o Leonard Cohen, i intento reflectir-ho sempre el millor que puc amb la càmera".

Preguntat sobre quins eren els artistes més agraïts, i els que menys, quant al tracte cap als fotògrafs, Mercadé tenia clar que els millors eren Kiss i el seu sentit de l'espectacle, generosos amb la feina dels professionals de la imatge. L'altra cara de la moneda era Bob Dylan, una gran icona de la música, però que "senzillament no deixa fer fotos, i ho has de fer amagat entre el públic".

 

Foto principal: El fotoperiodista musical Xavier Mercadé / ACN