La ciutat de Mataró, capital del Maresme, i la veïna vila d'Argentona són dues localitats que van veure's profundament marcades per la segona revolució industrial. L'expansió del tèxtil en el XIX i el XX va definir la seva fesomia obrera. Però aquestes localitats també van acollir sumptuoses residències de famílies burgeses; en el cas argentoní, cases d'estiueig. El modernisme, art burgès per excel·lència, hi ha deixat una empremta profunda a Mataró i a Argentona; ambdues exhibeixen un patrimoni arquitectònic modernista impressionant. Però aquesta zona no només té arquitectura modernista: les restes romanes d'Iluro són de gran interès, i també hi ha magnífics monuments i un ric patrimoni immaterial d'altres períodes històric. Mataró: un món per descobrir a quaranta minuts de tren del centre de Barcelona.

La casa Coll i Regàs

La casa Coll i Regàs és un edifici modernista situat al cèntric carrer Argenteria. Va ser construït per l'arquitecte, historiador i polític mataroní Josep Puig i Cadafalch (1867-1956) el 1898, com a residència de l'empresari tèxtil Joaquim Coll i Regàs. És un edifici estret, però l'espai va ser magistralment usat per Puig i Cadafalch, que va ser capaç de donar-li una aparença de gran amplitud. Té una façana neogòtica, d'aire nòrdic, amb escultures d'Eusebi Arnau i amb esgrafiats, ceràmiques i esplendorosos forjats. La porta és coronada per La Filosa, l'escultura d'una jove filant, en homenatge a la indústria tèxtil. També, als vitralls, hi trobem imatges de màquines i flors de cotó, en referència als teixits que havien enriquit Coll i Regàs. L'interior té una decoració extremadament luxosa. Actualment és la seu de la Fundació Iluro.

Font de la Casa Garí d'Argentona. Obra de Puig i Cadafalch. Fotografia: alberto-g-rovi. Viquipèdia.

L'Argentona de Puig i Cadafalch

La família de Puig i Cadafalch tenia una casa a la plaça del Vendre, a Argentona. L'arquitecte va adquirir les dues cases veïnes i amb les tres va construir, de 1897 a 1905, la casa d'estiueig de la família. Es tracta d'una preciosa construcció de maó vist, amb merlets, amb un jardí amb pèrgola i glorieta. Però sens dubte l'obra més especial de Puig i Cadafalch a aquesta localitat és la casa d'estiueig construïda per al banquer Josep Garí i Cañas, cosí seu. La façana imita l'arquitectura senyorial catalana dels segles XV i XVI, però incorpora elements ceràmics, treballs de forja i vitralls de gran qualitat. Fins i tot compta amb un teatre i una capella al seu interior. La Casa Garí està rodejat d'uns magnífics jardins, obra de Nicolau Rubió i Tudurí, amb fonts i estancs, i escultures de Llimona i Vallmitjana. Una espectacular tanca rodeja tota la finca.

Nau Gaudí. Fotografia: Sergio Ruíz, Ajuntament de Mataró

El primer Gaudí

El 1878 Antoni Gaudí, aleshores un estudiant d'arquitectura no gaire brillant, va dissenyar la nau de la cooperativa Obrera Mataronense. Per primera vegada, Gaudí va usar els arcs parabòlics muntats sobre perns que acabarien caracteritzant la seva obra i que li van permetre realitzar edificis de gran originalitat. Amb el temps l'edifici va patir diverses reformes i les innovacions de Gaudí van quedar amagades. Fa alguns anys es va procedir a recuperar els elements de Gaudí, i el 2008 es va reobrir l'edifici com a instal·lació cultural. Des del 2010, a la Nau Gaudí s'hi presenta, en exposicions successives, la rica Col·lecció Bassat d'Art Contemporani.

El millor barroc català

Els que visitin Mataró aquest estiu podran contemplar les pintures, tot just restaurades, de la Capella dels Dolors, a la Basílica de Santa Maria. Obra d'Antoni Viladomat, i datades entre 1722 i 1737, són autèntiques joies del Barroc català, perquè d'aquest estil, a Catalunya, s'han conservat moltes peces soltes, però pocs conjunts complets. Aquest, que té 300 metres quadrats, és realment únic.

Forn del Caldàrium de la vil·la romana de Can Llauder. Friviere. Viquipèdia.

Una mansió romana

Al Pla d'en Boet, a l'avinguda Lluís Companys, a Mataró, hi trobem un jaciment arqueològic de gran valor, la Torre Llauder (es diu així perquè es va trobar als camps de conreu de la casa pairal dels Llauder). Es tracta de les restes d'una vil·la situada a un quilòmetre de l'antiga Iluro. Era un edifici compost de dues parts: la residència senyorial i l'explotació agropecuària. La vil·la disposava fins i tot d'un sistema de banys, amb aigües calentes i fredes. Hi havia luxoses sales, amb terres de mosaics, però també forns per elaborar vidre i àmfores. Avui en dia a través de les visites al jaciment es pot conèixer l'estructura de les velles cases romanes; però, a més, a les excavacions de Torre Llauder s'hi han obtingut importants troballes arqueològiques, algunes de les quals estan dipositades al Museu de Mataró.

Can Serra. Mataró. Fotografia de Josep Ramis. Viquipèdia.

Un museu en un edifici renaixentista

El Museu de Mataró està ubicat a Can Serra, un edifici renaixentista construït el 1565, molt a prop de l'ajuntament i de la Rambla, artèria històrica de Mataró. Es conserva en molt bones condicions i manté l'estructura originària. Des del 1915, Can Serra és la seu del Museu de Mataró. El museu té bones col·leccions artístiques, un fons molt diversificat de materials històrics i etnològics, i fins i tot disposa de col·leccions de Ciències Naturals, especialment de fauna i flora de la comarca del Maresme. Però els objectes més destacats del Museu, sens dubte, són els arqueològics. Els més rics són els d'època romana, però també hi ha restes de gran valor del poblat ibèric de Burriac i d'època medieval, procedents dels castells de Mata i Burriac. Però, a més a més, Mataró compta amb un important patrimoni cultural immaterial, com la famosa festa de Les Santes, que se celebra a finals de juliol en honor a Santa Juliana i Santa Semproniana.

Festa de les Santes. Fotografia: Marga Cruz. Ajuntament de Mataró.

 

On reposar forces

A qui visiti Mataró, no li faltaran els restaurants on gaudir de la bona gastronomia. Un dels clàssics de la ciutat és Can Dimas, una marisqueria situada al Passeig Marítim on es poden degustar el millor peix i els millors mariscs (com el  turbot amb salsa de garotes, la paella de zamburiñas o la mariscada amb llamàntol). A escassa distància de Can Serra, seu del Museu de Mataró, hi trobem el restaurant Sangiovese, un establiment que intenta combinar l'alta cuina amb una gran cura en l'elaboració de les postres i la selecció dels vins. I al Camí Ral, en un edifici excepcional, s'hi troba un restaurant italià, Caminetto, on s'usen les verdures del propi hort per elaborar els plats més naturals. Predomina la cuina senzilla, al forn o a la brasa, i també disposa d'una extensa carta de pizzes.