Relleu a la presidència. El patronat de la Fundació Antoni Tàpies ha escollit Ferran Rodés, empresari i president del diari Ara, per substituir el fins ara president, el filòsof Xavier Antich. Segons ha fet saber la institució, Rodés ha estat nomenat com a nou president de l'entitat aquest dilluns. Així, l'empresari haurà d'enfrontar una sèrie de reptes com la celebració del centenari del naixement d'Antoni Tàpies l'any 2023 i la gestió d'una situació complexa a la mateixa fundació, que es troba sense director des de la marxa de Carles Guerra l'any 2020 ni tampoc un calendari previst per posar remei a aquesta situació.

Per la seva banda, Antich abandona el càrrec després de deu anys perquè actualment lidera l'única candidatura per a la nova junta directiva d'Òmnium Cultural. El patronat de la Fundació Antoni Tàpies s'ha reunit aquest dilluns i ha agraït al filòsof "la dedicació, la rellevància i l'excel·lència de la seva contribució", a més de celebrar la disposició de Rodés per posar-se al capdavant de la "nova etapa" de la institució. Ferran Rodés i Vilà (Barcelona, 1 d'agost del 1960) és un empresari català especialitzat en àmbits com la comunicació i la sostenibilitat, alhora que és president executiu d'ISP Digital, fundador i president de l'Ara i expresident del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible del Govern català (CADS).

La candidatura d'Antich

El passat dijous 10 de febrer va arrencar el període de votació per escollir la nova junta directiva d'Òmnium Cultural, de manera que els socis de l'entitat poden materialitzar el seu suport a l'única candidatura presentada fins al 26 de febrer. Aquesta única candidatura és la que encapçala Xavier Antich, actual membre de la Junta Nacional. En el seu equip destaquen algunes figures, com el conseller Joaquim Forn i la periodista Mònica Terribas. Terribas opta a la vicepresidència primera, mentre que Forn ho fa a una de les onze vocalies que es renoven. La votació ha de realitzar-se de forma electrònica, tot i que el mateix dissabte 26 de febrer podrà fer-se de manera presencial al recinte de la Farga de l'Hospitalet de Llobregat, on se celebrarà el mateix dia l'Assemblea General d'Òmnium.

Si els socis avalen la candidatura, el filòsof rellevarà el fins ara president de l'entitat, Jordi Cuixart. Va ser Cuixart qui va renunciar públicament al càrrec, proposant Antich per rellevar-lo. Una proposta que Antich va acceptar "per responsabilitat" i perquè "és difícil no dir que sí". "Òmnium és una entitat extraordinària i potent. Qualsevol diu que no!", va continuar. Així mateix, va establir quin serà el seu gran repte si assumeix la presidència: "Fer que sigui cada cop més forta, preparada, determinada i determinant". Una tasca que s'haurà de fer seguint la línia en la qual han treballat Cuixart i Marcel Mauri, que s'han convertit en un "exemple de generositat".

Deu anys després

Antich abandonarà després de deu anys la presidència de la Fundació Antoni Tàpies, una entitat creada l'any 1984 per l'artista Antoni Tàpies per promoure l'estudi i el coneixement tant de l'art modern com del contemporani. Va obrir les seves portes el juny del 1990 a la seu de l'antiga Editorial Montaner i Simón (obra de l'arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner), restaurada i condicionada pels arquitectes Roser Amadó i Lluís Domènech Girbau. L'edifici va ser construït entre els anys 1880 i 1881, en una fase primerenca del desenvolupament del modernisme català. Així, va ser el primer de l'Eixample que integrava la tipologia i la tecnologia industrial al teixit del centre urbà, combinant el maó vist i el ferro.

En el seu lloc web, la Fundació Antoni Tàpies destaca que "té un enfocament plural i interdisciplinari i pretén establir col·laboracions entre especialistes de les diverses àrees del saber per contribuir així a una millor comprensió de l'art i la cultura contemporanis". "És per això que combina l’organització d’exposicions temporals, simposis, conferències i cicles de cinema amb l’edició de publicacions diverses que acompanyen les activitats, i mostres periòdiques dedicades a Antoni Tàpies", afegeix la descripció. Així doncs, la institució compta amb una de les col·leccions més completes d'obres de l'artista, constituïda majoritàriament a partir de les donacions d'Antoni i Teresa Tàpies.