Ja queda menys per l'adeu a Jordi Cuixart. Avui ha arrencat el període de votació que servirà per a escollir la nova junta directiva d'Òmnium Cultural. D'aquesta manera, i fins al 26 de febrer, els socis de l'entitat podran materialitzar el seu suport a l'única candidatura que s'ha presentat: és la que encapçala el filòsof Xavier Antich, actual membre de la Junta Nacional, i que opta a rellevar Cuixart, que és actualment president en funcions. A banda, també destaquen diverses figures en l'equip candidat. I és que tant l'exconseller Quim Forn com la periodista i professora de comunicació Mònica Terribas també en formen part.

Pel que fa als altres càrrecs de relleu, Terribas opta a la vicepresidència primera; Marina Gay, portaveu d'Òmnium a la plataforma Somescola i enginyera de camins opta a la vicepresidència segona; Marina Gallés, advocada membre de la Comissió de Dones Advocades de l’ICAB, és candidata a la secretaria de l’entitat, i Marta Garsaball, advocada i directora de serveis del Departament de Cultura, com a tresorera.

La resta de noms opten a vocals de la Junta Nacional de l'entitat independentista. A banda de Quim Forn, hi destaquen l'exdiputat de la CUP i activista social David Fernàndez; la periodista i escriptora Natza Farré, la periodista especialitzada en comunicació política i pública, Natalia Touzo; la sociòloga i activista Iolanda Fresnillo; la biòloga i empresària Núria Basi; el doctor en Filosofia i professor Àngel Castiñeira; el llicenciat en Economia i coordinador de la cooperativa Opcions, Gerard Pijoan; l'historiador especialitzat en el catalanisme polític i social Lluís Duran; l'advocat i politòleg Dídac Amat; i el politòleg i professor de Teoria Política Marc Sanjaume.

Enguany es renoven els càrrecs de presidència, vicepresidències primera i segona, secretaria, tresoreria i 11 de les 18 vocalies, de manera que es tracta d'una renovació parcial. La votació que validi la candidatura única haurà de realitzar-se de manera electrònica, tot i que el mateix dissabte 26 de febrer que acaba l'elecció podrà fer-se de manera presencial al recinte de la Farga de l'Hospitalet de Llobregat, on se celebrarà el mateix dia l'Assemblea General d'Òmnium.

Nous lideratges

El 12 de gener, l'actual president en funcions d'Òmnium, Jordi Cuixart, va anunciar que no es presentaria a aquestes eleccions per tornar a ser elegit com a president de l'entitat i va proposar Xavier Antich com el seu relleu. En aquella ocasió, el líder independentista va assegurar que calen "nous lideratges sense renunciar als existents, i aquesta és una societat que els pot generar. Necessitem deixar perquè puguin sortir, perquè puguin aflorar i segurament és el millor servei que podem fer al país". "Les persones que el 2017 vam tenir aquest protagonisme és possible que un bon servei que podem fer al país és endreçar les organitzacions, cadascú a casa seva", va afegir, després d'explicar que seguiria present dins Òmnium.

Determinada i determinant

Aquella mateixa jornada, Xavier Antich va detallar que havia acceptat la proposta de Cuixart per "responsabilitat" i perquè "és difícil no dir que sí". "Òmnium és una entitat extraordinària i potent. Qualsevol diu que no!", va continuar Antich, que va fixar quin seria el seu repte durant la presidència: "Fer que Òmnium sigui cada cop més forta, preparada, determinada i determinant". A més, va apostar per seguir treballant en la línia en què ho han fet durant tots aquests anys el tàndem Jordi Cuixart i Marcel Mauri, que s'han convertit en "un exemple de generositat". Llavors, encara no va anunciar qui assumiria la vicepresidència de l'entitat, però va avançar que seria algú amb qui estar a l'altura "d'aquestes dues bèsties tan potents, capaces i talentoses", en referència als actuals president i vicepresident en funcions.