Al Palau Robert, fins al proper 4 de setembre, s'hi exhibeix Tots som súpers! L'exposició dels 25 anys de Club Super3. La mostra, organitzada per la Generalitat i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, celebra el quart de segle del Club Super3, que es va complir el passat 11 de febrer. Està adreçada, bàsicament, als nens, i vol ser un homenatge a tots els que han treballat al programa i als que han crescut amb ell. En els primers dies de funcionament ja ha aconseguit formar llargues cues.

Una exposició que és una prova

L'exposició pretén ser molt participativa. Tots els nens, quan entren, reben una tarja amb tot de preguntes, que deuen anar emplenant a mesura que van visitant les sales. Recorreran les sales atents als enigmes i escrivint les respostes. A la sortida dipositen la butlleta plena amb el seu nom i tenen opció a participar en el sorteig de diversos premis. Hi ha dos nivells, per als petits, i per als grans.

Tot el Super 3, a tocar

Els nens que visiten l'exposició poden veure alguns dels escenaris del Super 3: el despatx del senyor Pla, l'habitació de la Lila... Fins i tot hi ha l'autèntic Tomàtic. Mitjançant unes pantalles especials, es podrà assistir a una de les festes dels Súpers i observar-la des de qualsevol angle. I es poden veure alguns objectes molt curiosos, com el carnet del Club Super 3 del Floquet de Neu. Fins i tot els nens es podran fer una fotografia amb el seu personatge favorit del Club Super 3.

Super 3 per a totes les edats

Tot i que l'exposició està pensada per als més petits, tracta de fer un homenatge a tota la trajectòria del Club Super 3 i inclou personatges de les velles etapes, que ja no surten actualment a la sèrie. Alguns dels pares dels visitants gaudeixen també de redescobrir el vell Super 3 dels anys noranta.

Una celebració discreta

L'exposició  aconsegueix captivar els nens aficionats al Club Super 3 (tot i que no diu res als que no són seguidors del programa). Es poden veure alguns muntatges espectaculars, com la finestra calidoscopi, o el fotomatón dels Súpers... Però té unes dimensions més aviat reduïdes. Mitja dotzena d'àmbits de petites dimensions. Una visita que es liquida amb una estoneta, però que deixa els petits satisfets.

Una eina de difusió del català

El Club Super 3 es va plantejar, des del primer moment, com una forma de promoure la llengua catalana, alhora que pretenia entretenir als nens i formar-los en hàbits positius. Durant molt de temps, va ser la programació infantil de referència, amb sèries mítiques com Bola de drac o Doraemon. Tenia quotes d'audiència molt elevades, i era seguida amb atenció per molts nens i joves (el carnet del Club, amb un milió i mig de socis, n'era tot un referent). Gràcies a això, va aconseguir normalitzar el català entre les noves generacions. El Super 3 va donar suport a discos, jocs i videojocs que complementaven les seves activitats (permetent també l'entrada del català en alguns camps on era molt poc present).

Exposició en hores baixes

L’exposició arriba quan el Club Super 3 no passa per al seu millor moment. Un estudi del Consell de l’Audiovisual de Catalunya de l’any passat va posar de manifest que la televisió en català havia perdut pes davant el públic d’entre 4 i 12 anys. El canal Clan assolia una quota d’audiència del 14,3 %, Boing del 10 %, Disney Channel del 9 % i el Super 3 tan sols del 7,1%. La conseqüència directa d’això és que es redueix el temps que els infants veuen televisió en català. Potser, a la fi, aquesta exposició va més adreçada als pares, seguidors fidels del Club Super 3, que als fills, espectadors habituals d'altres canals.