Per segona vegada, Catalunya participa amb estand propi a la Quadriennal d'Escenografia de Praga (PQ19), la gran plataforma de trobada de més de 8.000 professionals, pedagogs i públic (en la darrera edició va acollir 220.000 visitants i va comptar amb la presència de 78 països i regions). Catalunya hi estarà present mitjançant dos estands de l'Institut del Teatre, que corresponen a dues propostes artístiques, dues instal·lacions. Serà la novena edició consecutiva en què l'Institut hi serà present. La delegació, que té el suport de l'Institut Ramon Llull, estarà integrada per 30 persones, entre les quals 12 alumnes de l'Institut del Teatre. Magda Puyo, directora de l'Institut del Teatre, responsable de la delegació, ha avançat que de ben segur la proposta catalana "sorprendrà molt".

Institut teatre escenografia Quatriennal Praga

La situació política catalana, a Praga

En aquests estands hi haurà reflexions artístiques sobre la llibertat d'expressió, la restricció de drets, la persecució de les llibertats... "Havíem de reflectir el moment en què estem", ha explicat Marga Puyo, directora de l'Institut del Teatre.  Bibiana Puigdefàbregas, comissària de la iniciativa, ha afirmat també que "davant del moment d'absoluta excepcionalitat que s'està vivint a Catalunya després de l'1 d'octubre, amb presos i artistes perseguits per les seves creacions, hem de qüestionar quin sentit té la democràcia".

A quatre seccions

Catalunya participarà a les dues grans seccions de la Quadriennal: "Països i regions" i "Estudiants". A la secció "Països i regions" s'hi presentarà Prospective Actions (Catalunya 2004-2018), una instal·lació interactiva que gira entorn als moviments socials a Catalunya en els darrers anys. Anirà a càrrec de les escenògrafes Laura "Closca" i Xesca Salvà i dels dramaturgs Marc Villanueva i Pau Masaló, en diàleg amb altres escenògrafs catalans. Pau Masaló ha explicat que en la instal·lació s'han fixat en 6 conflictes a l'espai públic que s'han donat a Catalunya darrerament: l'ocupació de la catedral pels sense papers el 2004, l'acció d'Aturem el Parlament el 2011, el desallotjament de Can Vies, el desallotjament del Banc Expropiat, el referèndum de l'1 d'octubre i les reaccions a la sentència de la Manada. Cada escenògraf convidat ha desenvolupat un d'aquests temes.

Instal·lació de l'exposició Països i regions   baixa

La instal·lació de la secció "Països i regions".

Theáomai

Lluc Ubach, de l'equip d'estudiants present a Praga, (integrat també per Sara Espinosa, Sergi Cerdan i Lola Belles) han volgut per la seva banda apostar per una "escenografia activa", en què allò principal és crear un espai per al debat. Es tracta d'una instal·lació que estarà en transformació contínua al llarg de les 100 hores que dura la Quadriennal. Ubach ha preferit no fer molts spoilers, tot i que ha volgut insistir en què es debatria sobre la censura, sobre la manca de llibertat d'expressió i sobre el fet que s'estiguin coartant les llibertats.

Xerrada i representació

Catalunya també serà present a la PQ19 en dos àmbits més. A la secció PQTalks, a petició de l'organització, la delegació catalana presentarà una xerrada sobre la repercussió de la situació política catalana al món de l'art. Serà una xerrada amb la participació de Marga Puyo, les dues comissàries (Bibiana Puigdefàbregas i Marta Rafa) i el professor Joan M. Minguet. Però, amb la voluntat d'ampliar les veus presents, també hi haurà intervencions gravades de Dolors Miquel, Xavier Antich, David Fernández... A la secció PQ Studio, un festival de representacions dins la Quadriennal, Núria Vila i Laura Clos, amb el director d'escena Marc Chornet, hi presentaran (de forma individual però amb el suport de la delegació catalana) l'espectacle Quan les parets parlen, una història narrada a partir dels sons urbans i de les imatges dels seus murs. L'Institut del Teatre també portarà una tria de les seves publicacions per a la llibreria de la Quadriennal.