Avui és el dia de la Marmota. N’heu sentit a parlar? És una tradició celebrada als Estats Units i Canadà on una marmota surt del seu cau per predir quan acabarà l’hivern. Li diuen el dia de la Marmota. Però des de l’estrena de la pel·lícula de 1993 Atrapat en el temps, la data va adquirir un nou significat; la d’un dia que es repeteix eternament. I tot i ser el més famós, no és l’únic film que s’endinsa en la ciència-ficció dels bucles temporals, de manera que avui celebrarem aquesta diada amb una llista de pel·lícules que tracten aquesta temàtica i que podeu veure una vegada i una altra a Netflix, Movistar+, HBO Max, Filmin o Amazon Prime.

1
Atrapat en el temps (Movistar Plus)
El dia de la marmota: 5 pel·lícules sobre bucles temporals per mirar i remirar

Comencem amb la pel·lícula que va convertir el dia de la Marmota en el dia dels bucles temporals, un clàssic de Harold Ramis que barreja la comèdia romàntica amb la ciència-ficció per atrapar al seu protagonista en un mateix dia que es repeteix contínuament. Interpretat per un inspirat Bill Murray, a l’arrogant meteoròleg li tocarà reexaminar la seva vida ara que s’ha aturat, especialment en l’àmbit de l’amor si vol acabar amb la seva nova productora Rita (Andie MacDowell). Una idea de repetir el temps per aprendre a ser millor persona que reprendran moltes de les ficcions de la llista, inspirades en aquesta.

2
Palm Springs (Filmin)
El dia de la marmota: 5 pel·lícules sobre bucles temporals per mirar i remirar

Estrenada fa un parell d’anys, Palm Springs és un Atrapat en el temps més salvatge i gamberro. En aquest cas, però, el protagonista no està sol en la repetició d’un mateix dia, sinó que també s’hi queda la noia que li agrada, germana de la núvia que es casa una vegada i una altra. Amb l’apatia que comporta despertar-se cada dia en aquell casament, tots dos buscaran la manera d’escapar del bucle mentre creix la connexió entre ells i s’aprofiten de les no-conseqüències dels seus actes. Amb uns divertidíssims Andy Samberg i Cristin Millioti, és una de les millors comèdies romàntiques dels últims temps.

3
About time (Movistar+ i Amazon Prime)
El dia de la marmota: 5 pel·lícules sobre bucles temporals per mirar i remirar

La millor, però, i això és opinió personal, continua sent About Time. Una pel·lícula amb un missatge preciós sobre el sentit de la vida que parteix d’atorgar-li al seu protagonista el poder de viatjar enrere en el temps. “Jo ho he fet servir per llegir molts llibres” li explica el seu pare, un entranyable personatge interpretat per Bill Nighy, “per què ho faràs servir tu?”. I la resposta del Tim (Domhnall Gleeson) és “l’amor”. La seva història amb la Mary (Rachel McAdams) és extraordinàriament bonica, però és que, a més, el film també explora la paternitat, el dol i els vincles familiars mentre planteja curioses paradoxes temporals.

4
Al filo del mañana (HBO Max)
El dia de la marmota: 5 pel·lícules sobre bucles temporals per mirar i remirar

Si el que busqueu és una pel·lícula on els dies es repeteixin, però us tira més l’acció que el gènere romàntic, aquesta és la vostra opció ideal. Un oficial que mai ha entrat en combat ha d’executar una missió gairebé suïcida contra uns extraterrestres que envaeixen la Terra i acaba morint. És així com entra en el seu bucle temporal, obligat a lluitar una vegada i una altra, sempre amb el mateix terrible resultat. Les múltiples batalles, però, el faran cada vegada més hàbil per poder-los vèncer. Acompanyat d’una potent Emily Blunt, Tom Cruise es troba en la seva salsa en aquest film ple d’acció i impacte que adapta un manga d’Hiroshi Sakurazaka.

5
Predestination (Netflix)
El dia de la marmota: 5 pel·lícules sobre bucles temporals per mirar i remirar

La darrera proposta del dia de la Marmota és d’aquelles pel·lícules que et fan explotar el cap. Ethan Hawke interpreta a un agent especial d’un departament secret del govern que s’encarrega de viatjar enrere en el temps per aturar atacs terroristes. I en una de les seves missions als anys 70, l’agent coneixerà un home en un bar que li explicarà una història que li canviarà la vida. Dirigit pels germans Spierig, el film juga intel·ligentment amb les paradoxes temporals per plantejar constants preguntes de resposta sorprenent, enganxant a través de l’acció i, sobretot, els misteris que amaga.