La biografia definitiva de l’iconogràfic revolucionari es transforma en novel·la gràfica 

Figura determinant del nou periodisme, corresponsal especialitzat en conflictes, llur firma il·lustra habitualment les pàgines de publicacions tan influents com The New Yorker, Financial Times, The Guardian, Harper’s, Time, Life, Le Monde… Jon Lee Anderson també és autor d’una més que interessant obra bibliogràfica on, especialment, destaca Che Guevara: Una vida revolucionaria

Biografia definitiva del més iconogràfic revolucionari del segle XX; dues dècades després de la seva publicació, Jon Lee Anderson ha adaptat el seu relat al format de guió. Translació d’estil que amb les traçades de José Hernández, un dels dibuixants de còmics amb més talent de Mèxic, s’ha convertit en una magnífica novel·la gràfica homònima dividida en tres volums, el primer dels quals, aquest Los años de Cuba, acaba d’editar Sexto Piso. 

Tot i l’extensa nòmina de referències que han plasmat en vinyetes el recorregut vital de l’idealista argentí: Che. Vida de Ernesto Che Guevara d’Alberto Breccia, Che Guevara. La novela gráfica de Marco Rizzo, ¡Libertad! Che Guevara de Wozniak i M. Charles, El hombre que mató al Che Guevara de Magnus… dos són els motius que fan destacar Los años de Cuba sobre la resta. 

Durant la realització del seu assaig sobre el Che, Anderson va treballar directament amb la vídua del comandant, a més de tenir accés als diaris personals del revolucionari i arxius confidencials del govern cubà. Això ha permès al periodista nord-americà escriure un guió en què l’utòpic guerriller de Rosario relata en primera persona la seva història. Recurs que es tradueix en un efecte de gran proximitat amb el lector. Relació per instants de coparticipació en la trama accentuada pels esbossos extremadament realistes, gairebé fotogràfics, de José Hernández.  

  

Primera part de la trilogia (segona si som, mai millor dit, fidels al veritable ordre cronològic dels fets); Che Guevara: Una vida revolucionaria; Los años de Cuba s’inicia amb la partida del port de Tuxpan del mític Granma, el vaixell que va portar els rebels de Mèxic a Cuba, i acaba amb l'avió que el Che agafa a l'illa caribenya destí al Congo. Encara sense data de publicació, la segona (primera) entrega abordarà la fase de formació política del Che, començant per la seva estada a Guatemala, experiència interrompuda pel cop d'Estat que va enderrocar el govern del soldat del poble Jacobo Arbenz, fins als seus dies a Mèxic on es va enrolar en el projecte rebel cubà. El tercer i últim volum abraçarà les vivències guerrilleres al Congo i Bolívia, on va acabar sent abatut.

'Che. Una vida revolucionaria. Los años de Cuba'. Jon Lee Anderson i José Hernández. Sexto Piso. Madrid, 2016. 174 pàgines.