Vols saber quins són els 5 llibres escrits per intel·ligència artificial que pots regalar aquest Sant Jordi de 2023? L'auge de la intel·ligència artificial (IA) es filtra per tots els espais de la societat, incloent-hi els més artístics com, per exemple, la literatura. Aquesta nova eina que augura una revolució a la societat, ja ha estat utilitzada per crear peces literàries. L'ús de la IA per crear textos literaris de tota mena de gèneres és molt variat. Hi ha artistes que experimenten amb les capacitats i els límits d'aquesta tecnologia, altres utilitzen com una eina per facilitar la seva tasca. Depèn de com es faci servir trobem diversos llibres amb històries diverses.

🌹 Sant Jordi 2023: com serà el 23 d'abril a Catalunya?
 

🗺️ Mapa de parades de llibres i roses per Sant Jordi 2023 a Barcelona
 

1 the Road (2018) — Ross Goodwin

Qui no ha sentit a parlar de A la carretera (On the road) de Jack Kerouac? Es tracta d'una pedra angular de la literatura estatunidenca del segle XX, que a les mans d'una intel·ligència artificial és emulada 60 anys després de la seva publicació. Darrere d'aquest ambiciós projecte es trobava tirant els fils l'artista i hacker Ross Goodwin. Publicat l'any 2018, 1 the Road és un llibre escrit a través de la IA. Goodwin va utilitzar un portàtil, un micròfon, un GPS i una càmera instal·lats en un automòbil i va recórrer els Estats Units revivint l'experiència Beat en l'era digital. El resultat va ser el llibre 1 the Road (fonèticament imitant el so del títol de l'obra de Kerouac), que es presenta com un llibre experimental amb una de les tecnologies que marcarà el segle XXI inspirant-se en un dels llibres que va marcar el segle XX. Sens dubte és un regal ideal per aquest Sant Jordi de 2023!

llibre 1 the road, cover. Viquipedia

The day a computer wrote a novel (2015) — Kimagure Artificial Intelligence Writer Project

Els investigadors del Kimagure Artificial Intelligence Writer Project es van proposar explorar el significat mateix de què és la creativitat i per fer-ho van crear una novel·la escrita a través de la IA. Amb un títol que es podria qualificar d'autoreferencial, el grup Kimagure va acabar obtenint el llibre:The day a computer wrote a novel. El llibre es va presentar l'any 2016 i va arribar a estar nominat al premi Hoshi Shinichi, en honor al reconegut escriptor japonès de ciència-ficció. Però que té aquesta novel·la que va néixer com un per arribar a les portes d'un premi literari? Per començar posa el focus i el pes de la narració sobre un ordinador, a més tota la novel·la en si és una mostra en si mateix avença de la tecnologia. A més, la pròpia història de la concepció del llibre podria haver sortit d'un llibre de ciència-ficció. 

🖊️ Signatures de Sant Jordi 2023: Horaris i lloc de les firmes el 23 d'abril
 

The Inner Life of an AI: A Memoir by ChatGPT (2022) — ChatGPT i Forrest Xiao

Fins i tot la tecnologia pot ser introspectiva? Així ho sembla en el cas del llibre The Inner Life of an AI: A Memoir by ChatGPT (2022). Es tracta d'un llibre on el lector es toparà amb la mateixa intel·ligència artificial explicant el seu viatge per aprendre a comunicar-se amb els humans, explorant el món digital i lluitant amb qüestions fonamentals sobre la naturalesa de la consciència. El llibre promet ser més que una visió del que podríem entendre com la ment d'una IA, sinó que cerca plantejar qüestionar el significat de què és ser humà en el món digital. El llibre ha estat escrit pel ChatGPT i editat per Forrest Xiao, la participació dels dos els porta a aparèixer com coautors.

51EQzowl SL. SX331 BO1,204,203,200

Echoes of the Universe (2023) — ChatGPT i Dawson Hunt

La immensitat de l'espai, naus i els misteris del cosmos, tot això és el que promet Echoes of the Universe, publicat a principis d'aquest 2023. Si es mira només la contraportada del llibre sembla una obra normal i corrent de ciència-ficció espacial, amb les mateixes promeses d'endinsar-nos en les infinites aventures que promet l'espai exterior. Tanmateix, la peculiaritat d'aquest llibre és la implicació de la intel·ligència artificial en el seu autor, Dawson Hunt. Concretament, s'ha recolzat en el ChatGPT. Hi ha poca informació sobre el grau d'implicació d'aquesta tecnologia, però Hunt el reconeix com un altre autor. 

31dX8vTDO0L. SX331 BO1,204,203,200

📚 Llibres Sant Jordi 2023: 10 recomanacions i totes les novetats editorials de l'any
 

Dinner Depression (2019) — Julia Joy Raffel

Signat sota el nom de Julia Joy Raffel, Dinner Depression  és un llibre completament desenvolupat amb intel·ligència artificial, segons recull el mitjà Medium. Fins i tot la seva portada seria obra d'aquesta tecnologia. És una història difícil de seguir, però on destaquen les definicions vívides que es fa de les escenes. Això es deu al desenvolupament de la IA en aquell moment, quan oferia millors definicions concretes que no grans relats. No ha canviat massa en els anys que han passat, ja que sense la guia humana, aquestes tecnologies no se'n surten en filar un relat llarg i complex per si soles.

41A7ruvOYIL. SX326 BO1,204,203,200