Aquesta tarda l'escriptora nigeriana Chimamanda Ngozi Adichie participarà al CCCB en el cicle de debats sobre "Revolució o resistència". Conversarà amb la periodista Anna Guitart sobre alguns temes bàsics de la seva obra: raça, feminisme, diàspora africana, drets nacionals... Feia 5 anys que s'intentava convidar a l'autora i mai havia estat possible. Ahir va estar a punt de suspendre el seu viatge per la vaga però finalment va poder arribar. Les 700 entrades disponibles ja estan venudes, però es podrà seguir la seva conferència per streaming. En aquest cicle també hi ha prevista l'assistència de l'activista afroamericana Angela Davis, de l'escriptora índia Arundathi Roy, del politòleg Ivan Krastev i de l'escriptor afro-americà Colson Whitehead. Avui Ngozi Adichie ha presentat la seva conferència als periodistes al mateix CCCB que acollirà la seva conferència.

Drets

La qüestió del respecte als drets humans és un dels elements bàsics de l'obra de l'escriptora nigeriana. El primer llibre de Chimamanda Ngozi Adichie, la novel·la La flor púrpura (Random House), ja va despertar l'atenció de molts lectors, fins i tot d'alguns que no estaven especialment interessats en la literatura catalana. Es tractava de la història d'una família nigeriana on el pare, un catòlic intransigent, maltractava brutalment a la seva família. Era una trama basada en el cas d'una amiga seva i amb ell Ngozi Adichie volia explicar l'autoritarisme subjacent al llegat colonial. L'autora ha explicat a Barcelona que la religió cristiana, amb la seva obsessió per eliminar el llegat de la cultura tradicional, va imposar una dictadura.

Plor per Biafra

Realment el gran èxit de Chimamanda Ngozi Adichie va ser Medio sol amarillo (Random House), una novel·la sobre la guerra de Biafra, en què la regió sud-est de Nigèria, que volia independitzar-se, va ser esclafada per l'exèrcit nigerià. Dos avis de Ngozi Adichie van morir als camps de refugiats de la guerra, on hi havia elevadíssimes taxes de desnutrició. L'escriptora nigeriana va informar-se molt sobre aquest període històric, que va marcar profundament la seva família, però també la seva terra. I va escriure un llibre que constitueix un homenatge a un poble que va voler ser lliure i que va ser dramàticament derrotat.

El racisme

Un llibre molt diferent és Americanah (Random House), una novel·la en què Ngozi Adichie analitza la situació dels negres als Estats Units a partir de la seva experiència (va viure uns anys allà i ara passa mig any als Estats Units i mig any a Nigèria). En aquesta obra fa una dura crítica al racisme, un fenomen que considera "absurd". De fet, Ngozi Adichie assegura que va aprendre a ser negra als EUA. Afirma que els nigerians són gent molt optimista, que sempre creu que farà grans coses en el futur; en canvi als Estats Units sembla ser que ser negre implica la suposició que no pots arribar molt lluny. És un llibre humorístic, molt diferent dels anteriors. L'escriptora nigeriana també ha publicat un llibre de relats, Algo alrededor de tu cuello, amb contes sobre l'experiència dels migrants als Estats Units.

El feminisme

Ngozi Adichie és a Catalunya molt coneguda per les seves obres sobre feminisme, i especialment per Tothom hauria de ser feminista (Fanbooks, Grup 62), un petit llibret que ha estat publicat en castellà per Random House, editorial aquesta que també ha publicat Querida Ijeawele. Cómo educar en el feminismoNgozi Adichie afirma que no li agrada escriure d'aquestes qüestions i espera que ben aviat no sigui necessari, que la mateixa paraula feminisme deixi d'usar-se perquè el feminisme estigui completament normalitzat. Ara bé, s'ha mostrat molt crítica amb el feminisme europeu que creu poder donar lliçons a les africanes: "Les dones als països occidentals creuen que ja estan alliberades i que estan millor del que estan. La meva àvia era una gran feminista: lluitava contra el patriarcat tot i que no coneixia la paraula feminisme". I ha deixat clar que "No cal anar a l'Àfrica a ensenyar a les dones a ser feministes" i ha afirmat que dubta molt dels programes de "capacitació".

Aposta per Ngugi

Preguntada pels periodistes sobre la possibilitat que l'escriptor kenyà Ngũgĩ wa Thiong'o rebi enguany el Premi Nobel de Literatura, que s'anuncia emà, Ngozi Adichie ha afirmat que li agradaria molt, perquè considera la figura del kenyata com "molt humana i molt important", i ha resaltat sobretot el seu llibre Pètals de sang i les seves memòries (com Somnis en temps de guerra). Ara bé, Ngozi Adichie ha deixat ben clar que ella llegeix literatura d'arreu del món, perquè considera que és un art universal. Afirma que una història ben explicada pot commoure gent de qualsevol part del món.