El pulp, la literatura de quiosc, està de moda. Allò que havia estat criticat com a kitsch ara passa a ser un emblema de la cultura popular. El llenguatge fàcil farcit d'expressions estereotipades, la violència omnipresent amb dosis infinites de sang i fetge i l'erotisme mesurat (mai absent, però mai massa evident) formava una recepta d'èxit assegurat entre un públic de formació baixa i recursos escassos. Fa anys que el pulp més pur va morir, però ara es recupera com a objecte de culte. I arribarà a Gràcia aquest dissabte, a  l'Espai Jove la Fontana (C/ Gran de Gràcia 190), amb l'Àrea Pulp, el primer festival pulp de tot l'Estat, coorganitzat entre Proyecto Pulp i la Revista Vaulderie.

area pulp

Exposicions, xerrades, cosplay...

El festival s'obrirà a les 10 del matí. Els visitants trobaran una trentena d'estands (d'editorials, d'autors, d'il·lustradors, de clubs de rols, d'establiments comercials de DVD i de jocs de taula...). A més a més, hi haurà jocs de taula, activitats per a nens, una sessió de maquillatge de terror, una partida de rol... El local es tancarà al migdia, a les 14h, i es tornarà a obrir a les 17h, quan s'hi celebraran partides de rol i un concurs de Cosplay. Durant tot el dia hi haurà xerrades i signatures de llibres. També es podran veure un parell d'exposicions, entre elles una cedida per la Biblioteca Tecla Sala de l'Hospitalet sobre Franscesc Caudet, un autor català de pulp que va publicar més de 1.500 llibres i que va morir recentment.

Retorn al pulp

Mar Samaniego, de la Revista Vaulderie, una de les organitzadores de l'esdeveniment, ha animat a tothom a participar-hi. Confia en què a l'acte hi assistiran els vells fans del pulp, gent de més de 50 anys, "de l'època de l'spaghetti western", que sovint són grans col·leccionistes de les velles novel·letes de quiosc. Però també anima a la gent jove a anar-hi. Samaniego confessa que "jo era pulpera i no ho sabia... M'agradava Conan, m'agradava Lovecraft... I jo no sabia ni que estaven classificats com a pulp...". Samaniego explica que molta gent està descobrint ara el pulp, i que hi ha editorials que estan recuperant el gènere amb autors nous, que fan històries amb nous arguments, més modernes. El pulp torna, dècades després, a escriure's i a vendre's.

Un  gènere que no mor

Mar Samaniego no té por de ser definida com una friqui per la seva devoció al pulp: "Som uns friquis i a molta honra…", explica, i afegeix: "Som uns apassionats del que ens agrada i no ens dóna vergonya reconéixer-ho". Explica que el pulp és, bàsicament, acció: “És una historia on hi ha moltíssima acció. Allò que prima és l’acció”, explica Samaniego que adverteix que al pulp ningú no hi trobarà descripcions preciosistes. La gran virtut del pulp, per a Samaniego, és que ofereix "una forma fàcil de llegir. Permet passar-s'ho bé amb una cosa que no és gens pesada". El més sorprenent és que, ara, retornin uns autors que en la seva època havien estat un autèntics marginats (tant els que escrivien a l'Estat espanyol com els de la resta del món): "Havien d'escriure sis o set novel·letes d'aquestes al mes, per a poder menjar", recorda Samaniego.