Com cada 23 d’abril, la Diada de Sant Jordi 2023 omple els carrers de llibres. N’hi ha per a tots els gustos, amb novel·les, poemes i biografies romàntiques, històriques i de ciència-ficció, entre moltes altres tipologies. I en els últims anys, s’ha popularitzat una tendència que continua a l’alça: aquell en què els professionals de la política diuen la seva. En actiu o ja retirats, els representants de la ciutadania no dubten a destapar alguns secrets o compartir opinions personals directament amb el lector. Darrerament, per exemple, l’auge del procés a Catalunya i la repressió de l’Estat ha portat figures de l’independentisme, com Carles Puigdemont, a pronunciar-se sobre els fets. Però no són els únics, amb Pedro Sánchez i Mariano Rajoy optant també per aquesta via, entre molts d’altres.

Aquest any no és diferent, i alguns polítics també es disposen a omplir les estanteries amb les seves biografies i pensaments. A continuació, compartim set de les principals publicacions a càrrec dels nostres representants –i exrepresentants– a les institucions catalanes i espanyoles.

🟠 Signatures de Sant Jordi 2023: Horaris i Llocs de les firmes el 23 d'abril

🟠 Mapa de parades de llibres i roses per Sant Jordi 2023 a Barcelona

 

  • Jordi Pujol – L’última conversa: Trobada a Queralbs | Des dels turons a l’altra banda del riu

Comencem per un plat fort, a càrrec de Jordi Pujol. En els darrers mesos, l’expresident de la Generalitat ha protagonitzat un cert retorn a la vida pública, amb aparicions al Parlament de Catalunya i presentacions literàries després d’anys d’ostracisme per la confessió del testament del seu pare. En aquest llibre, Pujol recull les reflexions sorgides de la seva darrera trobada amb Ko Tozawa, un professor universitari catalanòfil. Autor d’una tesi doctoral sobre el català, el japonès va estiuejar durant dècades a Queralbs amb l’esposa i els fills, on va conèixer l’aleshores president de la Generalitat, amb qui va iniciar una potent amistat que es va mantenir any rere any malgrat les distàncies. Es tracta d’un moment íntim i final, una cita que va arribar poc abans que una greu malaltia provoqués la mort de Tozawa.

L'última conversa Jordi Pujol

Aquesta, de fet, no és l’única publicació de Pujol que serà a les llibreries pel Sant Jordi d’enguany. L’altra és una reedició de Des dels turons a l’altra banda del riu, escrit durant l’estança del català a una presó de Saragossa per la seva militància antifranquista. Aquesta versió del llibre inclou alguns fragments que es creien perduts, a més d’altres escrits de gran valor històric i els textos que el van condemnar.

Des dels turons a l'altra banda del riu Jordi Pujol
  • Raül Romeva Al otro lado del muro: repensar las prisiones para mejorar la sociedad

L'exconseller i dirigent d'ERC torna a les estanteries aquest Sant Jordi amb la versió en castellà d'A l'altra banda del mur, obra que ja va ser protagonista a la Diada de l'any passat. La nova publicació beu igualment del pas de Raül Romeva per la presó després d'haver estat condemnat arran del referèndum independentista del 2017. De la mà dels testimonis que ha conegut durant els darrers anys, el republicà planteja un debat incòmode però necessari sobre la vertadera funció que ha de tenir el sistema penitenciari. Hi qüestiona la moral de venjança que sovint s’acarnissa sobre els condemnats i la privació de llibertat com a única forma de condemna, i proposa alternatives més humanes.

Al otro lado del muro Raül Romeva
  • Antonio Baños – Barcelona no té solució

L’escriptor i periodista, conegut dintre del món de l’activisme independentista, posa la qüestió nacional al congelador en aquest llibre que beu del seu passat cupaire. Antonio Baños ha deixat la política, però no per això ha abandonat el convenciment anticapitalista, el qual es respira profundament en un llibre que ataca el model empresarial i turístic de la Barcelona actual. Contra una ciutat convertida en parc d’atraccions –amb els visitants temporals i ‘expats’ expulsant els veïns de tota la vida– Baños reivindica la necessitat d’actuar per recuperar la ciutat més fascinant, incòmoda, bella i revolucionària del món.

barcelona no té solucio / Antonio Baños
  • Pablo Iglesias – Medios y cloacas: Así conspira el Estado profundo contra la democracia

Des de la seva sortida de la primera línia política el 2021, Pablo Iglesias no ha amagat el cap sota l’ala. L’exlíder de Podemos i exvicepresident del govern espanyol ha recuperat el seu vessant de politòleg i de presentador per dedicar gran part del seu temps en els mitjans de comunicació. Aquest llibre reuneix, precisament, diversos articles i entrevistes sobre mitjans i política publicats per Pablo Iglesias al llarg de l’últim any, la majoria provinents de la revista CTXT i del podcast La Base. Com el nom indica, s’hi analitza l’estructura de la dreta mediàtica i les clavegueres de l’Estat, una temàtica que ha afectat l’esquerra alternativa espanyola, però que l’independentisme català també sent molt proper, de manera que els paral·lelismes entre la persecució de les dues ideologies es fa palesa.

 

  • Alfonso Guerra – La España en la que creo: En defensa de la Constitución

A les llibreries d’aquest Sant Jordi també hi haurà diversos títols més polèmics i que furguen en el malestar que genera a Espanya els projectes alternatius al règim del 78, com ho és l’independentisme. Entre aquestes publicacions, hi ha la reedició del darrer llibre de l’exvicepresident de Felipe González i dirigent del PSOE, Alfonso Guerra, qui evidencia la seva deriva cap a postulats de la dreta amb retrets acarnissats contra els independentistes, Unidas Podemos i fins i tot l’actual direcció socialista. El polític remarca la necessitat d’evitar la deriva cap a la desaparició de l’Estat i el retorn al caïnisme històric de la vida espanyola que volen provocar l’actual “panòplia de sapadors” que representen nacionalistes, populistes i antisistema. Quatre anys després de la seva primera publicació, Guerra manté el seu bel·licisme contra els ‘enemics de la pàtria’.

la españa en la que creo Alfonso Guerra
  • Fran Hervías – Ciudadanos: La historia jamás contada

Enmig de la innegable davallada que pateix Cs, l'exdiputat al Parlament de Catalunya i exsecretari d'Organització ha decidit posar més llenya al foc. L'èxode de taronges al llarg del darrer any ja ha revelat secrets sobre l'estratègia de la direcció i la seva deriva cap al no-res, però ara Fran Hervías ho relata en 272 pàgines que alimentaran les ànsies de tota persona que desitgi la desaparició del partit. Aquesta obra, escrita sense mitges tintes des de la posició privilegiada d'algú que durant molt de temps va estar dirigint la sala de màquines de Cs, explica totes les veritats: dels èxits i els fracassos, de les lluites internes i les faccions, de les batalles ideològiques i les pugnes personals. Llegir-lo serà com haver-se passejat pels passadissos de la seu liberal al llarg de la darrera dècada.

 

  • Rosa Díez – Caudillo Sánchez: En el lugar de la historia que le corresponde

La cofundadora i líder d'UPyD –projecte liberal enterrat el 2020– continua cercant el protagonisme i evitar caure en l'oblit amb una nova publicació, aquest cop dedicada al president del govern espanyol. Tot i el seu passat al PSOE, Rosa Díez evidencia la seva poca simpatia per Pedro Sánchez amb un llibre que destaca la distància "entre el que afirma i el que fa, entre la propaganda amb què s'adorna i la realitat dels fets que protagonitza". Però no cal llegir el revers per imaginar de què tracta la narració: la portada, que mostra Sánchez com un nou Lenin amb una imitació de la iconografia soviètica, deixa ben clar què en pensa del mandatari una Díez que no s'estalvia cap crítica.

caudillo sanchez / Rosa Díez