Ko Tozawa era un professor universitari japonès, autor d'una tesi doctoral sobre el català, que durant dècades va estiuejar a Queralbs amb l'esposa i els fills. Allà es va trobar amb Jordi Pujol, aleshores president, amb el qual va iniciar una relació, primer compartint discrets cafès i, amb el temps, amb dinars estivals que es repetirien any rere any. L'última conversa, l'obra que s'ha presentat aquest vespre a l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), recull les reflexions de la darrera trobada que van mantenir Jordi Pujol i Ko Tozawa, després que aquest sabés que patia una greu malaltia que li va provocar la mort mesos després.

L'expectació que ha despertat la convocatòria a l'IEC ha obligat a canviar de sala, atès que, mitja hora abans de començar la presentació, la sala escollida ja estava plena. Hi han acudit unes 200 persones, entre les quals, els exconsellers Meritxell Borràs i Jaume Giró. A la presentació hi ha participat l'esposa de Ko Tazawa, Yoshiko, també filòloga.

L'audiòfon

Pujol, que el passat mes de setembre va patir un ictus, ha començat la intervenció assegurant que avui tenia un mal dia. Ho ha repetit en nombroses ocasions al llarg del seu parlament per excusar les seves digressions. De fet, aquesta s'està convertint en tota una estratègia en les seves intervencions públiques. El passat 8 de febrer a la llibreria Ona, en la presentació de la reedició del seu llibre Des dels turons a l'altra banda del riu, Pujol es va oblidar les ulleres, avui el problema ha estat amb l'audiòfon. "Avui tinc un mal dia. Tinc un problema seriós. Alguna cosa no em funciona. Hi sento molt malament avui. Per tant, si veuen alguna resposta que no sembla adient, avisin-me", ha advertit només prendre la paraula.

L'esposa de Ko, que abans de la intervenció de Pujol ha dibuixat en una emotiva intervenció en català la figura del professor japonès, contemplava el parlament de l'expresident amb cara de sorpresa. 

Honor i harakiri

Com el llibre, la cita ha servit per parlar de llengua, però també de l'honor, un dels temes que s'inclou en la conversa entre Pujol i Tazawa. La conductora ha llegit un fragment del text en què Pujol reflexiona sobre l'honor: "El que fereix l'honor a Europa no és el mateix que al Japó, ni té les mateixes conseqüències, tot i que en el sentiment de deshonor hi juga sovint el sentiment de vergonya i de falta personal, aquest dir jo he fallat. Jo mateix m'he aplicat aquest jo m'he fallat. No em refereixo a una suposada fallada referida a tantes coses publicades sobre mi i la meva família, sinó al fet que jo, en part, he fallat al jove que jo era. Aquest jo m'he fallat seria la meva forma d'honor".

La idea era que amb aquestes paraules es tanqués aquest tema, però Pujol hi ha volgut insistir. L'expresident ha revelat que té un text inèdit de més d'un centenar de pàgines en què recull diferents tipus d'honor. Ha recordat que hi va haver un temps en què "l'honor japonès podia comportar fer-se l'harakiri, tot i que ara ja no es fa"; però també ha evocat un oficial anglès, el coronel Nicholson, interpretat per Alec Guinness a El pont sobre el riu Kwai, que representa unes concepcions de l'honor fins i tot "contradictòries" que el porten al "desastre". La consciència que cadascú té les seves formes d'entendre l'honor, ha quedat penjant en una reflexió inacabada: "L'honor, com es guanya i com es perd i com es guanya i com t'ajuden a perdre'l o procuren que el perdis. Tot això és una cosa molt habitual".

 

Llengua i identitat

A petició de la conductora de l'acte, Pujol ha parlat de llengua i identitat. L'expresident ha argumentat que el nacionalisme català no és ètnic, sinó lingüístic i cultural. "La llengua per a Catalunya és un fet absolutament decisiu, que en aquests moments torna a estar en perill, diria que greu, i no sé si tothom n'està absolutament convençut", ha explicat. En aquest punt, ha recordat l'aposta a Catalunya per incorporar els nouvinguts a la cultura del país. "Si no haguéssim tingut aquesta capacitat d'atraure gent, no hauríem resistit les grans migracions que vam tenir des del 1950. I les d'ara, molt menys", ha reblat.

En aquest punt, ha evocat una conversa amb un polític del PP, en la qual li van advertir: "Facin-se la idea que això del català no té solució. Entre això i la immigració que els caurà al damunt, d'aquí a 40 anys, s'ha acabat", ha relatat.

Abans de començar l'acte, s'ha llegit un fragment de la introducció en què es recorda que Tazawa va morir poc després de la conversa, als 62 anys, mentre que Pujol va patir un ictus. "Tots dos sabien quan es van retrobar a Queralbs el 16 de juliol que aquesta seria la seva darrera conversa".