Setembre és el mes en què tot es reinicia i sembla que la vida real, amb les vacances deixades enrere, comença de cop. Setembre is the new gener, que dirien alguns. Pel què fa a la literatura, no hi ha cap mena de dubte: el novè mes és l'escollit per concentrar la majoria de publicacions i novetats literàries que, tot i que arriben durant tot l'any amb compta gotes, condensen el seu gruix després de l'estiu i amb el nou curs escolar a les esquenes. Autors, editors i llibreters es preparen per donar el tret de sortida a la temporada i a casa nostra se celebra La Setmana del Llibre en Català, una de les cites imprescindibles pel sector i pels amants de llegir. Després d'un curs literari que va començar amb problemes de distribució de llibres en català i caos a les llibreries, la propera rentrée s'espera com un moment prolífic dins les lletres catalanes, amb desenes de propostes en català i amb previsió de colar-se a les llistes dels més venuts. De totes elles, hem fet una selecció de lectures variades que arribaran a les prestatgeries després de les vacances d'estiu.

Ambiente parada libro, diada de Sant Jordi 2022 - Foto: Sergi Alcàzar
Foto: Sergi Alcàzar

1. Biografia del foc (Proa) — Carlota Gurt

30 d'agost. Després de consolidar-se al sector amb la seva primera novel·la, Sola (Proa), torna Carlota Gurt dos anys després i amb una segona proposta amb la que continua sent fidel al seu univers particular i la seva prosa aguda i desenfadada. Aquest cop, l'autora ha optat per Biografia del foc, un llibre de relats en què radiografia la imprevisibilitat i la incertesa de la realitat a partir d'una sèrie de personatges dispersos i extravagants, demostrant que res és el que sembla i que a tot arreu poden sorgir noves oportunitats.

2. A les dues seran les tres (Quaderns Crema) — Sergi Pàmies

30 d'agost. Un dels noms més rellevants de la literatura catalana contemporània és Sergi Pàmies. Amb A les dues seran les tres arriben una sèrie de contes que se centren en el pas del temps, en la memòria com a arma per revisar l'experiència i la fantasia com a joc per endinsar-se en els camins de la vida. Esdeveniments històrics o anècdotes deliberadament privades es confabulen en favor d'una narració fidel a la inconfusible veu de l'escriptor, que aprofundeix en el domini de la tendresa i la digressió, l'equilibri, la ironia i la perspicàcia. 

3. Diré que m'ho he inventat (Edicions 62) — Marta Marín-Dòmine

30 d'agost. Una novel·la que explora la relació complicada entre una mare i una filla fugint dels tòpics de gènere inculcats tradicionalment. Distància, sentiment de pertinença i toxicitat es confabulen a parts igual en un relat que intenta contestar els interrogants d'un vincle més difícil de resoldre que molts altres. El llibre Diré que m'ho he inventat va endur-se el Premi BBVA Sant Joan 2023.

4. A finals d'estiu (L'Agulla Daurada) — Magdalena Blaževic

Finals d'agost. Quan un poble pintoresc de Bòsnia es veu atrapat en el conflicte bèl·lic, el món infantil de dues nenes serà escombrat per sempre. Tot desapareixerà per a la Ivana quan, en un atac enemic, és assassinada amb només catorze anys. Narrada des del punt de vista de la víctima, A finals d’estiu és una història antibel·licista universal que va més enllà del poble a la riba del riu Bosna i el període en què s'ambienta la novel·la.

5. Converses amb Dolors Bramon (Fragmenta) — Ignasi Moreta

Principis de setembre. A Converses amb Dolors Bramon, la coneguda islamòloga Dolors Bramon repassa la seva vida personal i acadèmica en una llarga entrevista amb Ignasi Moreta, escriptor i editor de Fragmenta. Bramon, autora de L’islam avui, va ser guardonada enguany amb la Creu de Sant Jordi.

6. Fora de focus (Ara Llibres) — Cèlia Cernadas

4 de setembre. Històries humanes i cròniques verídiques es mesclen en aquest recull d'experiències firmada per la periodista Cèlia Cernadas, que ha estat cap d'Internacional de Catalunya Ràdio en dues ocasions i corresponsal en un munt de territoris en guerra i crisis humanitàries, com Iraq, Síria, Líbia, Cuba, Kènia, Mèxic, Israel o Ucraïna durant el 2022. En tots aquests viatges ha conegut les persones que viuen sobre el terreny i que pateixen, o han patit, de primera mà les conseqüències dels conflictes. Un relat de gent normal i corrent que sol quedar fora de les cròniques. I d'aquí Fora de focus.

fora de focus celia cernadas

7. La constant picassiana (Univers) — Jordi Sierra i Fabra 

4 de setembre. Acció, misteri, suïcidis i assassinats es barregen en l'última novel·la de Jordi Sierra i Fabra, ubicada a Londres. La Magda Ventura entrevista a la presó a Lucien Girardot, l’últim Home Aranya, el lladre d’obres d’art mes famós acusat d’haver robat set petits quadres de Picasso. El que semblava un simple reportatge sobre el tràfic d’art robat, acaba convertint-se en un complot que involucra una galeria de Barcelona. La trepidant ploma de Sierra i Fabra s'ha passejat per gèneres literaris de tota mena, publicant més de 520 llibres en tota la seva trajectòria.

8. Confitura de vidre (Univers) — Joaquim Nadal

4 de setembre. Una descripció autobiogràfica dels plaers de la vida de l'autor. Quim Nadal és un observador dels paisatges i de les realitats. En aquestes pàgines íntimes i commovedores ens fa partícips dels seus records a partir de remembrances de la seva adolescència a França, moments deliciosos en l’àmbit familiar, paisatges evocadors i sensacions que li han quedat clavades a la pell i a l’ànima. 

9. Morir sabent poques coses (Edicions del Periscopi) — Joan Enric Barceló

4 de setembre. Si no n'hi havia prou amb tenir un grup de música rellevant a casa nostra, Joan Enric Barceló tampoc s'ha volgut perdre l'aventura de publicar un llibre. L'integrant d'Els Amics de les Arts teixeix un univers comú d’una llibertat creativa sense límits, on la inversemblança i el patetisme conviuen amb la fatalitat i l’estranyesa. Aquests textos, afilats i perspicaços, mostren la gran capacitat de l’autor per observar el comportament humà en tota la seva complexitat, amb un conjunt de relats que segur no deixaran indiferent el lector.

10. El dia que el món va fer un pet com un aglà (Amsterdam) — Pere Gorgoll

4 de setembre. Els suïcidis de dues noies estan a punt de llançar el món a una crisi planetària que amenaça amb posar fi a la humanitat tal com la coneixem. Per evitar una possible catàstrofe apocalíptica, els quatre líders mundials d’aquesta novel·la reclamen a en Milet d’Arboç, a qui consideren el culpable d'haver arribat a aquest punt, que col·labori a salvar el futur de la humanitat. A canvi, li prometen posar el seu país al mapa. Guanyadora del Premi Roc Boronat, El dia que el món va fer un pet com un aglà ens presenta una revisió paròdica del nostre món a través d’una trama absurdament original convertida en una sàtira punyent i postapocalíptica.

11. Un elefant a la sala d'espera (Sembra Llibres) — Belén Dávila

4 de setembre. L'autora Belén Dávila és una de les veus gallegues que està ressonant amb força. Després de publicar l'obra en la seva llengua el març del 2022, ara Sembra Llibres la publica en català amb traducció de Sebastià Portell. És un llibre que parla del problema del suïcidi, que ja és la primera causa de mort no natural entre la població adulta i posa al centre la salut mental mentre aprofundeix en l'estigma, la culpa i l'esperança.

12. Estimada gris (Univers) — Sílvia Soler

4 de setembre. Sense feina, acabada de divorciar i amb la mort del seu pare encara recent, la Gris es troba, amb quaranta anys, amb una vida a la deriva i que cada cop sent menys seva. I és llavors quan decideix posar a la pràctica una idea que fa temps que li ronda pel cap: marxar de Mèxic i enfilar cap a Catalunya, la terra dels seus avantpassats de què tant li havia parlat el seu avi Antoni. Una novel·la intensa i esperançadora sobre les noves oportunitats firmada per la ploma de la Sílvia Soler.

13. Massa deutes amb les flors (Columna) — Iolanda Batallé

6 de setembre. L'escriptora, editora i directora de la llibreria Ona Pau Claris, Iolanda Batallé, arriba a les llibreries després de les vacances amb una novel·la intimista que posa les dones al centre. L'argument ens porta una dona que està en crisi i que, per refer-se, s'instal·la en una casa a les muntanyes per trobar l'esperança i escriure en solitud. Però tot farà un gir que no s'espera quan trobi refugi en un lloc que no preveia. Un relat que parla de la importància de dir les coses, la necessitat d’escoltar, l’empatia, la tendresa i el dol compartit, transcendentals per reconstruir una història familiar al Pirineu.

massa deutes flors iolanda batalle

14. Fucking New York (Destino) — Laura Calçada

6 de setembreFucking New York. Història dels meus límits és la memoir d'una noia que fuig a Nova York per retrobar el seu lloc al món. La ciutat, imponent i descarnada, li farà el joc de la pròpia inseguretat i ella la utilitzarà per escriure un relat que sempre es mou entre els extrems. El pànic acabarà quatre anys més tard, quan finalment la dona es fa responsable dels seus actes i comprèn l'amor. Una història basada en l'experiència real de la periodista Laura Calçada.

15. Cap al tard (L'Avenç) — Santiago Rusiñol

6 de setembre. Cap al tard és un recull de les proses més íntimes i definitòries de Santiago Rusiñol, triades per l’actor Ramon Madaula per fer-ne un muntatge teatral que es va estrenar l’any 2007, amb la direcció de Sílvia Munt. El volum es clou amb La casa del silenci, un text del poeta publicat el 1901 després d’una cura de desintoxicació de la morfina, i que no va ser mai inclòs en la seva obra completa.

16. A casa teníem un himne (L'Altra Editorial) — Maria Climent

6 de setembre. Una de les debutants més llegides del 2019 torna per la reentrada amb A casa teníem un himne, una novel·la sobre el vincle entre dues filles i la seva mare que s'endinsa en els secrets familiars. La Remei té més de quaranta anys, està casada i té un fill, i està absorbida per la vida domèstica i professional. La seva germana Marga és tot el contrari: soltera i sense cap projecte vital ni professional que la lligui, amb la sensació que li ha passat la joventut sense adonar-se’n. I la mare de totes dues, l’Erne, ja fa més de quinze anys que va instal·lar-se a Itàlia deixant enrere la vida al poble i les seves dues filles, que no l’hi perdonen. 

17. Lliçons (Anagrama) — Ian McEwan

6 de setembre. L'autor britànic torna amb un relat universal que es passeja per la trajectòria vital d'un home que és present en els grans esdeveniments dels últims 70 anys, com la crisi dels míssils de Cuba, la caiguda del mur de Berlín, el Brexit o la pandèmia. Aquesta és la història de Roland Baines i de com haurà de sobreviure a la incertesa i la imprevisibilitat de la seva vida.

18. Delta de Venus (Idil·lis) — Anaïs Nin

6 de setembre. Edicions de la Ela Geminada porta per primera vegada la traducció al català d'aquesta obra d'Anaïs Nin, i ho fa per inaugurar Idil·lis, la seva nova col·lecció de literatura eròtica en català. Es tracta de 15 contes publicats pòstumament en què l'autora explora una visió lliure de les relacions humanes, una perspectiva sempre reservada als homes. Plaer, erotisme i bellesa es configuren en aquestes trobades de sexe explícit meravellosament narrats per Nin.

19. Pau de Gósol. Picasso al Pirineu (Comanegra) — Iñaki Rubio

6 de setembre. Les demoiselles d’Avignon de Pablo Picasso van néixer a París, però van ser concebudes a Gósol. El 1906, en un poblet al peu del Cadí, Picasso va transformar-se en Pau: Pau de Gósol. Allà, tant ell com la història de l'art van canviar per sempre. Després de consolidar-se amb Morts, qui us ha mort? (Comanegra), Iñaki Rubio ha fet una crònica memorable de la figura del mític pintor.

9788419590404

20. Purs homes (Més Llibres) — Mohamed Mbougar Sarr

Setembre, data encara per definir. L'autor de La memòria més secreta dels homes, que va endur-se el Premi Goncourt, torna amb una novel·la colpidora. Tot comença amb un vídeo viral, al Senegal, en què es veu com una turba desenterra el cadàver d’un home i l’arrossega fora del cementiri. Esborronat per aquestes imatges, Ndéné Gueye, un jove professor de literatura decebut amb l’ensenyament i cansat de la hipocresia moral de la seva societat, s’hi obsessiona i comença a investigar: Qui era aquell home? Per què havien exhumat el seu cos? A totes les seves preguntes, una sola resposta: era un góor-jigéen, un "home-dona". És a dir, un homosexual, pecat i delicte absolut en un país on la religió regeix els costums i les relacions socials. 

21. Un far a tres minuts de casa (Brunzits) — Òmnia l'Bakkali

6 de setembre. Un far a tres minuts de casa explica el conflicte que es dona contra els fills d’immigrants pel fet de situar-los dins d’una societat occidental que els és hostil. La novel·la és el relat d'una jove que vol deixar de sentir-se forastera a la terra on ha nascut, i gira al voltant de la incertesa del que vindrà i l’ànsia per l’emancipació, així com la por d’equivocar-se i el saber cap on tirar quan descobreix el sí d'un món injustament enemistat amb els seus orígens. Aquest és el debut d'Òmnia l'Bakkali amb edició de la comunicadora Juliana Canet.

22. Xacona (Males Herbes) — Jordi Masó

6 de setembre. Poc després d’enterrar el marit, una vídua troba entre les coses del difunt una carta d’amor sense data ni remitent, signada per una tal Clara R. Qui és aquesta Clara? Una amant? Una amiga d’infància? Quins secrets amagava en Gustau? Una xacona és una peça instrumental en forma de variacions sobre un baix obstinat. A partir de la troballa inesperada de la dona, Jordi Masó construeix una xacona rocambolesca que torna una vegada i una altra al punt de partida, que juga amb totes les possibilitats, circumstàncies i escenaris que podrien derivar-se’n.

23. Vençuda però no submisa (Edicions 62) — Joaquim Albareda

7 de setembre. Aquest es tracta d'un llibre d’història sobre el segle XVIII català escrit per Joaquim Albareda, un dels grans historiadors actuals. Des del 1714 i viatjant a través de 100 anys sense política, Vençuda però no submisa: la Catalunya del segle XVIII és una nova visió de conjunt del segle que demostra que, malgrat la repressió i la malfiança crònica per part dels militars i de les autoritats, els catalans van continuar dissentint i protestant, van reclamar alternatives davant l’absolutisme i no van perdre la memòria de les llibertats.

vençuda pero no submisa

24. Les urpes de l'àliga (Edicions 62) — Karin Smirnoff

8 de setembre. Mentre hi hagi homes que no estimin les dones... la Lisbeth Salander tornarà. La nova novel·la de la sèrie Millennium, el fenomen literari que ha atrapat més de 105 milions de lectors, continua endavant, aquest cop escrit per Karin Smirnoff, autora revelació de la narrativa sueca, substituint Stieg Larsson. En aquesta ocasió, l'argument se centra en la lluita entre ecologisme i corrupció a la zona nord de Suècia, amb un tàndem Salander-Mikael Blomkvist que haurà d'enfrontar-se a grups criminals que busquen diner fàcil.

25. Guia gramatical de llenguatge no binari (Raig Verd) — Jun Moyano

11 de setembre. La llengua catalana viu el mateix procés d'experimentació i qüestionament que moltes altres llengües arreu del món, un senyal de salut inqüestionable. Ens enfrontem al repte d'oferir espais per al debat sobre la nostra llengua i de reivindicar la necessitat d'ampliar-ne els seus marges. És el llenguatge no-binari una de les seves respostes? És imprescindible que les persones no-binàries puguin utilitzar la seva primera llengua, i també que les llengües no siguin tractades com a sistemes gramaticals estàtics, sinó com un reflex viu i canviant de qui les parla i les estima, per a qui són una llar. Un projecte dirigit per Jun Moyano.

26. Digue'm boig (Columna) — Roger de Gràcia

13 de setembre. Aquest és un relat en primera persona que posa la salut mental al centre de tot. És el testimoni directe del periodista Roger de Gràcia, que per primera vegada explica la depressió que pateix des que van començar els símptomes el dia del seu desè aniversari. Un llibre colpidor, fet amb una brillant autoparòdia i reflexió que és un cant al dolor i la incertesa, però també un crit d'esperança per tanta gent que pateix en silenci.

roger de gracia

27. Veus de paper (Columna) — Carlota Benet i Jornet

13 de setembre. Es tracta de la primera novel·la de Carlota Benet i Jornet, filla del famós guionista i dramaturg Josep Benet i Jornet, que va morir l'any 2020. La debutant ha creat un llibre ple de llibres i fantasia, amb la lectura com a refugi. Amb una personalitat introvertida i una mare absent, la protagonista, la Sina, s'encarrega de portar una llibreria al costat del seu pare mentre va compaginant la seva feina com a docent a la universitat. Sense haver vist gaire món, seran els mateixos personatges de les històries que llegeix els qui li donaran consells per poder tirar endavant.

28. Roaming (Editorial Finestres) — Jillian Tamaki i Mariko Tamaki

13 de setembre. Cinc dies, tres amigues i una gran ciutat. Nova York fa d’escenari d’un viatge que fan tres noies unides per una relació sòlida i també per un amor inesperat. Aquesta història d’amistat, amor i gelosia és un elogi a una joventut queer, vibrant i profundament emotiva. A banda d'aquest títol, l'Editorial Finestres té preparades unes 5 novetats més per aquesta tardor.

29. El primer cop de moltes coses (La Campana) — Clàudia Costas Güell 

14 de setembre. La Maya, amb vint-i-nou anys, es considera antisocial i rigorosa de l’ordre i les rutines. Viu amb una tortuga que no respon a res i va al cine els divendres. Però un dia comença a adquirir els mateixos poders que els protagonistes de les pel·lícules i això l’obligarà a salvar vides a contracor. A més, poc a poc anirà coneixent persones a qui abans ni tan sols mirava als ulls. Una novel·la trepidant signada per Clàudia Costas Güell.

30. Benvolgut imbècil (Sembra Llibres) — Virginie Despentes

14 de setembre. Més de 300.000 exemplars venuts a França en temps rècord. Després de Teoria King Kong, la dama torna més punk de les lletres franceses amb una novel·la que analitza la nostra societat a través del punt de vista d'un home cancel·lat, una actriu oblidada i una jove acusadora. Una novel·la que desplega totes les puntes del moviment Me Too, des del feminisme fins a les xarxes socials, les addiccions o la vellesa.

31. Personal i transferible (Empúries) — Raimon

20 de setembre. Al llarg de la dècada dels 80, el cantant valencià Raimon duia un dietari on prenia notes per fixar vivències intenses, reflexions, viatges, lectures, concerts o relacions d'amistat amb personatges com Manuel Vázquez Montalbán, Maria del Mar Bonet, Salvador Espriu o Manuel Vicent. Són anys d'agitació política, però també de desencís i de la crítica de la cançó. Aquests són els apunts d'aquells anys, revisats i triats en el context actual, per generar un llibre d'un gran valor testimonial que reafirma la figura d'una veu reivindicativa com poques.

raimon

32. L'armadura de la llum (Rosa dels Vents) — Ken Follett

26 de setembre. També torna amb la reentrada del mes de setembre el millor Ken Follett, i ho fa amb l'emocionant cinquena entrega de la saga Els pilars de la Terra. El xoc de progrés i tradició, i una guerra que amenaça d'engolir tota Europa, es troben en la més ambiciosa i èpica novel·la del mestre de la ficció històrica.

33. Brots de narcosocietat (Columna) — Fàtima Llambrich

27 de setembre. Sabies que Andalusia i Catalunya són els principals productors de la marihuana que es consumeix a Europa de forma il·legal? La periodista Fàtima Llambrich s'ha atrevit a signar una investigació periodística i exhaustiva sobre el narcotràfic a Catalunya i també a explicar experiències viscudes en pròpia pell. El llibre explica el fenomen del haixix que entra des del Marroc amb investigacions concretes que aporten informacions sobre la relació entre els propis narcotraficants, així com l'estructura organitzativa amb la que operen, la corrupció, les connexions amb altres territoris i com s'interrelaciona el triangle Galícia-Catalunya-estret de Gibraltar.

34. A propòsit de Joan Manuel Serrat (Columna) — Juan Ramón Iborra

27 de setembre. Aquest pretén ser un llibre sobre un home que ha estat el retrat d'un país en un temps determinat i d'un constructor musical que ha encantat a diverses generacions. La figura de Joan Manuel Serrat va lligada a casa nostra d'una manera íntima, i després que el cantautor es retirés dels escenaris a finals de l'any passat, el periodista Juan Ramón Iborra, que l'ha seguit sempre, edifica la biografia de Serrat contextualitzant la seva vida en una època i un context concret. L'autor intercala entrevistes i trobades que han mantingut des dels anys 70 en una cita imprescindible pels fanàtics del noi de Poble Sec. 

35. S'obre el teló (La Segona Perifèria) — Damià Bardera

Octubre, data per definir. S’obre el teló descobreix una escletxa inexplorada que comunica el relat curt amb el teatre. Podríem dir que inventa el "relat teatral" o que inventa l’esquetx teatral d’impossible representació? Amb un univers literari propi i una trajectòria fascinant, Damià Bardera ha desafiat els cànons del gènere de la narrativa curta i de la novel·lística, convertint-se en un autèntic rara avis de la literatura catalana.

36. L'infern (Columna) — Carmen Mola

4 d'octubre. A principis de tardor torna el nou i brutal thriller de Carmen Mola, un fenomen que esperen més de 2 milions de persones. Aquesta és una novel·la negra impactant i pertorbadora al més pur estil dels tres autors que s'amaguen rere aquest pseudònim femení, amb una història que aquest cop transportarà el lector fins un aixecament de l'exèrcit contra la reina Isabel II a Madrid, un fet horrorós que s'escampa per tota la ciutat. Però enmig de tot el caos, una ballarina i un jove estudiant de Medicina es veuran embolicats en un homicidi involuntari que marcarà les seves vides per sempre.

37. Una vegada va ser estiu la nit sencera (Males Herbes) — Elisabet Riera

4 d'octubre. En el moment més crucial de la seva vida, una dona decideix emprendre sola un viatge a peu, a l’hivern, d’un extrem a l’altre de les Alberes. Seguint el rastre fugitiu de la trobairitz medieval Alba de Peralada, i acompanyada per les notes romàntiques del Viatge d’hivern de Schubert, deixa enrere tot el que ha estat fins aquell moment per respondre les preguntes que no es formulen amb paraules. Elisabet Riera ha escrit una novel·la que és paisatge íntim, un recorregut a través dels Pirineus orientals que és el viatge de transformació de la pròpia narradora, i també un homenatge a la reflexió individu-naturalesa.

38. Casada i callada (Empúries) — Emma Zafón

11 d'octubre. Com totes les noies del poble, la narradora d’aquesta història té una fita meravellosa i ineludible: casar-se i tenir fills. No li queda altra opció, doncs, que afanyar-se a trobar una parella. Com un regal del cel, apareix el Ximo, tan guapo, que la treu a ballar una nit de les festes d’agost. Ella se sent la dona més afortunada de la Terra. Es casen amb la idea de tenir un niu d’amor com el de tantes pel·lícules, sense preveure que, de vegades, els nius d’amor esdevenen gàbies de solitud i d’incomprensió. L'escriptora Emma Zafón ha escrit un llibre que analitza la felicitat com aspiració i denuncia obertament els convencionalismes.

portada casada i callada emma zafon 202306221710

39. El dia revolt (Empúries) — Julià Guillamón

18 d'octubreEl dia revolt és el primer llibre sobre l’exili català del 1939 escrit a partir del treball de camp en tots els països que van rebre refugiats: França, Mèxic, Xile, Argentina, República Dominicana, Cuba i Veneçuela. En presenta una imatge inèdita fins avui: segueix el trajecte dels exiliats d’un lloc a l’altre i dona la paraula als joves de la diàspora, els fills i els nets. Sens dubte, Julià Guillamón ha creat el gran llibre sobre l'exili català i la seva literatura.

40. La terra i les cendres (Edicions 62) — Francesc Escribano

25 d'octubre. El periodista Francesc Escribano va viatjar per primera vegada al Brasil el 1985, quan va conèixer Pere Casaldàliga. Va quedar tan impactat pel país i per les causes que defensava aquell capellà que es va convertir en un referent. Ara, després de la seva mort i coincidint amb les eleccions, Escribano hi ha tornat per copsar el pols a la societat brasilera actual i fer balanç del pòsit que hi ha deixat Casaldàliga. El resultat és un llibre apassionant, amb un vessant íntim i un altre social, que retrata un país complex i ple de contrastos on conviuen la pobresa i la riquesa més extremes, la dreta populista i l’esquerra idealista, la natura més exuberant i els lobbies depredadors.