Més de 150 dies d'incertesa i un munt de queixes que s'acumulen i que porten tapant la llum al final del túnel durant més temps de l'esperat, un guspireig que sembla que està començant a clarejar. Aquest seria el resum dels més de quatre mesos de malson que porten vivint editorials i llibreries amb les novetats editorials i les reposicions arribant amb comptagotes. El que s'esperava que a finals d'agost fos l'aparició d'una nova era en la vida del llibre (i del llibre en català, sobretot) s'ha estirat com un xiclet fins a perdre volum i consistència, i gairebé a finals de gener encara no s'ha solucionat del tot. La distribució de llibres s'ha enfrontat a una crisi sense precedents que va trencar a trossos les expectatives de la rentrée de setembre i que també va posar a tremolar la campanya de Nadal, que ha pogut salvar-se amb els llibreters fent més hores que un rellotge. Silenci administratiu, poca informació i molt emprenyament s'han colat a l'engranatge minuciós que fa que l'ecosistema literari del país funcioni i pugui garantir la passió que molts sentim per la lectura.

Anem a l'inici de la tempesta. Tot va començar amb l'anunci de la fusió logística de les dues distribuïdores de llibres catalanes més importants de Catalunya, Àgora Solucions Logístiques i Les Punxes, encara que mantenint-se ambdues com a distribuïdores independents. D'aquest matrimoni de conveniència va néixer Entredós Logistics, un centre d'operacions de 25.000 metres ubicat a La Granada del Penedès que pretenia convertir-se en un eficaç sistema automatitzat per millorar la qualitat i el temps dels lliuraments, aconseguint que el lector pogués encarregar un llibre i recollir-lo en només 24 hores, i amb l'ambiciosa gestió de fins a 200 segells sota un mateix paraigua. Però després de les vacances d'estiu, i amb les primeres albors d'una nova esperança en una logística revolucionària, les llibreries van començar a viure els primers errors.

"Es va vendre com un procés modèlic i superpreparat que seria un èxit des del principi, i quan vam veure que no es feia realitat ens va generar molta ansietat", explica Èric del Arco, llibreter a la Llibreria Documenta (Barcelona) i president del Gremi de Llibreters. El que passava era que els llibres demanats no arribaven i que la comunicació amb la nova logística era escassa, i tot això a l'inici de la compra dels llibres escolars i en plena preparació de La Setmana del Llibre en Català, una de les concentracions de sortides de novetats en llengua catalana més prolífiques de l'any. "El tercer dia de La Setmana encara no hi havia novetats al Moll de la Fusta", recorda Jordi Martín, editor de Més Llibres i Animallibres, dos dels 24 segells agrupats en la comercial Xarxa de Llibres. Just fa uns dies van anunciar que se'ls havia acabat la paciència i que abandonaven Entredós per culpa d'una mala gestió que els ha fet perdre més del 50% de les vendes.

setmana del llibre en català dona buscant / Foto: Montse Giralt
Hi va haver molts problemes de distribució durant La Setmana. / Foto: Montse Giralt

Però Entredós es va comportar llavors com si hagués estat un simple error novell de fàcil reparació, meres coses de principiants, i la seva primera resposta va ser jurar a llibreries i editorials que en dues setmanes tot funcionaria a la perfecció. "Van passar dues setmanes, i quatre, i sis, i vuit, i encara ara no està el servei normalitzat després de la campanya de Nadal; gairebé 4 mesos dient-nos que se solucionaria, i sí que hi ha hagut alguna millora, però no la millora que ens prometien", matisa del Arco. La campanya de setembre amb el llibre escolar i el llibre recomanat va ser un desastre absolut. Primer es va atribuir a un problema de muntatge, després a una error mecànic, fins i tot van dir més tard que les caixes no tancaven bé, i ja el costum oficial va començar a ser no donar explicacions. Alguns dels afectats coincideixen que no hi ha hagut massa informació de tots els problemes que s'han anat succeint. L'única certesa que tenen és que el seu dia a dia per tirar endavant ha estat un autèntic caos. I, esclar, que han perdut vendes.

Caos d'albarans i falta d'estoc a les llibreries

"També s'ha perdut la confiança d'alguns clients o la possibilitat de fidelitzar-los perquè no s'ha pogut oferir un bon servei", lamenten Laia i Carla Arce, llibreteres i propietàries de la Llibreria Mitja Mosca de Badalona. Aquest és el problema diari que més les ha perjudicat: no poder garantir als lectors que poguessin aconseguir el llibre que demanaven a temps. En el seu cas, el primer que es va solucionar va ser el lliurament de novetats, sobretot per part de Les Punxes, encara que durant octubre i novembre hi continuava havent problemes amb les reposicions, segurament accentuades per la crisi del paper i l'encariment de les matèries primeres. No va ser fins a finals de desembre, en plena campanya nadalenca, que les comandes van començar a servir-se correctament.

Èric del Arco, president del Gremi de Llibreters: "El problema d'Entredós ha estat tan gran aquests mesos que no s'han dedicat a valorar el que els llibreters estem fent per mantenir el sistema"

Això va obligar que la Laia i la Carla canviessin la seva dinàmica habitual de comandes per evitar la bretxa als estocs, a més d'haver d'estar molt més pendents de la facturació, que es va convertir en un autèntic embolic. Hi coincideix Jordi Mitjans, gerent de la la Llibreria Mitjans (El Vendrell), que sona contundent quan titlla de desgavell el que ha passat amb Entredós. "Demanem els llibres i mai no sabem si arribaran o no arribaran; abans servien les comandes entre 24-48 hores i ara preferim demanar els llibres a subdistribuïdores, si és que elles els tenen", manifesta aquest llibreter. També confirma que, malgrat que hi ha hagut algunes millores en tot el conjunt, no es nota una millora substancial i no deixa d'apuntar que el tema de la facturació i gestionar les incidències s'ha complicat moltíssim aquests últims mesos. "El desgast mental ha sigut molt important. No es veu la llum al final del túnel i fa la sensació de descontrol", lamenta, i no deixa d'assenyalar que, encara que per Nadal les vendes han anat bé, podrien haver anat molt millor si Entredós hagués funcionat amb normalitat.

llibreria LaMemòria Sergi Alcàzar
Foto: Sergi Alcàzar

La majoria de les llibreries també ha patit aquesta anarquia d'albarans. Explica Èric del Arco que no és només que els llibres no arribessin, sinó que les facturacions no coincidien, les devolucions no estaven abonades i hi havia tants problemes que el propi sistema d'Entredós es col·lapsava. "Imagina 400 o 600 llibreries queixant-se que les factures no són correctes i que no poden acceptar el pagament: això satura. No hi ha res preparat per rebre queixes de tots els teus clients alhora, i tot això genera molt caos i molta sensació de poca empatia cap als llibreters, que per descomptat hem invertit moltes hores extres i moltes pèrdues de marca," matisa el president del Gremi de Llibreters. "El seu problema ha estat tan gran aquests mesos que no s'han dedicat a valorar el que nosaltres estem fent per mantenir el sistema quan ells fallen".

Està en perill el llibre en català?

El llibre en català ha disminuït les seves vendes en un 30% des d'agost. Així ho resumeix Josep Cots, editor fundador d'Edicions de 1984. Encara que ells treballen amb la distribuïdora Les Punxes, que en el terreny administratiu ha continuat funcionant sense sotragades, sí que els ha esquitxat l'impacte que algunes comandes de novetats i llibres de fons no hagin arribat a temps, tenint en compte que són una editorial que només edita volums en llengua catalana. El llibre en català és el que més perjudicat s'ha vist amb tot aquest desvari logístic perquè Entredós s'encarrega de la distribució de més del 50% dels llibres que hi ha en català —a més de tenir un mercat significatiu en castellà—. Un dels títols que l'ha patit en primera persona ha estat La memòria més secreta dels homes, de Mohamed Mbougar Sarr, premi Goncourt del 2021 i traduït al català per Més Llibres. "Era una novel·la bastant esperada amb unes crítiques excel·lents, i quan l'autor va venir a Barcelona al setembre, en algunes llibreries no tenien el seu llibre", explica Jordi Martín. També altres novetats d'Animallibres s'han vist perjudicades. I això per posar només alguns exemples.

la memòria mes secreta dels homes
La memòria més secreta dels homes ha estat víctima dels errors d'Entredós. / Més Llibres

Significa això que el llibre en català està en perill? "Si això s'allargués en el temps i acaba afectant a la campanya de Sant Jordi, perillarà segur, però si s'atura aquí i avui, no ho crec", diu Cots. En el mateix sentit s'expressa el gerent de la llibreria Mitjans, que diu que "si la situació no canvia, a algunes editorials de llibres en català els costarà molt reposar-se del sotrac". Més positives es mostren les propietàries de la Mitja Mosca, que creuen que la literatura en català no està en perill, però que tot el succeït ha servit per posar de manifest un debat recurrent dins del sector sobre com funciona la cadena del llibre. I Joan Sala, fundador de Comanegra, diu que el llibre a Catalunya no està amenaçat, però que fa molta falta "aconseguir una gran logística catalana que doni un servei impecable".

Ajuts econòmics i confiança fiscalitzada: està la solució a prop?

Després de molts retards i promeses que han acabat en un pou sense fons, el Gremi de Llibreters es va reunir amb la direcció d'Entredós fa menys de dues setmanes. Van manifestar el seu dret a sentir-se crispats i a queixar-se per veure els seus marges incomplerts, però van posar per davant les ganes i la voluntat que tot funcionés de nou. Entredós els ha garantit —una altra vegada— que aquest mes de gener es regularitzarà tot. "Ens ho han dit tantes vegades que els vam preguntar si era de veritat o en l'estaven intentant colar, i la idea és que ara des del Gremi puguem fer un seguiment per veure si ho compleixen", explica Èric del Arco. Tenen confiança i continuen creient en les persones que tenen davant, però també volen fiscalitzar els moviments de la distribuïdora i estar segures d'arribar al 31 de gener amb informació de collita pròpia.

La distribuïdora Entredós ha garantit que aquest mes de gener regularitzarà tot el sistema

No hi ha dades concloents sobre les pèrdues que això ha suposat en el conjunt del sector literari, però del Arco creu que l'impacte ha estat molt més gran en les editorials que a les llibreries, perquè les llibreries només assumeixen la despesa dels títols que venen, però les editorials han de continuar pagant a tots els que fan possible el llibre final, encara que aquest estigui retingut. En aquest sentit, la Generalitat de Catalunya ha activat una línia de crèdit per a les editorials a què també poden sumar-se aquelles llibreries que ho demanin.

Diada de Sant Jordi 2022, parada de llibres compravenda - foto: Sergi Alcàzar
Foto: Sergi Alcàzar

Existeix la sensació sufocant que l'ambient està caldejat i que les seves parts es mantenen una mica narcotitzades veient en què desemboca tot l'embolic. Moltes editorials contactades han preferit mantenir-se al marge i no emetre declaracions. Algunes s'han limitat a posicionar-se mitjançant un breu comunicat, com Grup62 i el seu director editorial Emili Rosales. Diu així: "Des de la posada en marxa d’Entredós s’han patit incidències de tot tipus, que han anat en detriment de les vendes dels llibres dels nostres autors. Des de Grup62, pel bé dels nostres autors, de les llibreries i de l’ecosistema editorial en català, hem contribuït en el possible perquè Entredós arribés a funcionar amb normalitat. Les darreres setmanes s’han observat millores que, això no obstant, encara considerem insuficients. Estem pendents de si el fet que Entredós hagi incorporat assessorament extern –una mesura que es va demanar--  contribueix a resoldre les ineficiències".

Moltes editorials contactades han preferit mantenir-se al marge i no emetre declaracions

Sembla una decisió presa des de la responsabilitat per curar-se en espants i no fer un pas en fals ara que tot apunta a la calma després de la tempesta. Per al president del Gremi de Llibreters, aquest silenci també se sobreentén quan has viscut des de dins la densitat de l'assumpte i aquesta lletania copiosa s'ha instal·lat al sector durant els últims mesos. "Hi ha molts interessos i poques alternatives; si tu no estàs en aquestes distribuïdores, buscar-te una distribuïdora nova —i saltar fora, moure els llibres, portar-los a un altre costat...— és un merder tan gran que fa un vertigen enorme", detalla, "perquè tot el que diguin pot crear mals rotllos amb algú amb qui has de treballar obligatòriament, i és complicat". Veurem el que passa en els propers dies. Des del Gremi de Llibreters no poden pactar condicions generals ni fer una denúncia conjuntament perquè no és la seva comesa ni estan habilitats per a això, però sí que poden vetllar perquè la informació sigui verídica i representar el malestar que han sentit les llibreries per fer més força i construir. I pressionar. Continuarem informant.