La pel·lícula '20.000 espècies d'abelles', d'Estíbaliz Urresola, i la sèrie 'La Mesías' de Javier Calvo i Javier Ambrossi ('Els Javis') han estat les grans triomfadores de la 29 edició dels Premis Forqué, lliurats aquest dissabte a Madrid, en una gal·la marcada en bona part per algunes reivindicacions per la pau a Gaza i per l'homenatge a les recentment mortes Concha Velasco i Itzíar Castro.  La pel·lícula d'Urresola, de coproducció catalana i que versa sobre la transsexualitat a la infància, s'ha fet amb el guardó al millor llargmetratge de ficció i el de Cinema i Educació en Valors, mentre que la sèrie d'Els Javis', que aborda el trauma infantil i el fanatisme religiós, ha guanyat el de millor sèrie de ficció i els de millors intèrprets en sèrie per a Roger Casamajor i Lola Dueñas. En cinema han estat coronats com a millors actors Malena Alterio, pel seu paper de taxista en 'Que nadie duerma', d'Antonio Méndez Esparza i David Verdaguer per encarnar a l'humorista Eugenio en 'Saben aquell', dirigida per David Trueba.

La gala dels Forqué, que concedeixen els productors audiovisuals d'EGEDA, ha congregat en el Palau Municipal IFEMA Madrid als protagonistes de les principals pel·lícules i sèries de l'any, que no han pogut tancar els ulls davant la realitat de la guerra a Gaza. Directors com Urresola i Javier Fesser i actors com Manolo Només, David Verdaguer i Álvaro Cervantes van lluir en les solapes de la roba xapes amb el dibuix d'una síndria, reconegut com un símbol de resistència del poble palestí i van demanar, sobre l'escenari, que pari la guerra. Malena Alterio va ser la primera a fer-ho, assenyalant que els valors en què va ser educada li impedien no pronunciar-se. També Urresola: "Des del fons del meu cor, fem alguna cosa per a detenir aquesta massacre de la vida que està ocorrent a Gaza", va dir. I Javier Fesser, que va reivindicar "el cinema com a arma de construcció massiva" i va considerar "insuportable que hi hagi gent que no té res a celebrar" a causa de la guerra.

20.000 especies de abejas forqué uresola efe
Estíbaliz Urresola i l'equip de '20.000 especies de abejas' als Forqué / EFE

'Robot Dreams' del basc Pablo Berger es va emportar el premi al millor llargmetratge d'animació amb la seva tendra història d'amistat entre un gos i un robot i el de millor documental va ser per a 'Juan Mariné, Un segle de cinema', dedicat a l'històric director de fotografia que precisament recollirà el Goya d'Honor 2024 al febrer pròxim. El premi a la millor pel·lícula llatinoamericana va ser per a un altre documental, 'La memoria infinita', en el qual la xilena Maite Alberdi reconstrueix alhora una gran història d'amor, entre el periodista Augusto Góngora i l'actriu i exministra Paulina Urrutia i el passat d'un país marcat per la dictadura.

Guillermo García va portar el focus fins a la Canyada Real de Madrid, l'assentament irregular més gran d'Europa, on viuen sense llum des de fa més de tres anys, en guanyar el premi al premi al millor curt per 'Aunque es de noche', una història d'amistat rodada en aquest poblat. Acompanyat dels seus dos joves actors, residents de la Canyada, García va demanar "reflexió i acció" entorn d'una realitat que "està a quinze minuts d'aquí". I un nou premi del públic va ser per a la pel·lícula espanyola més taquillera de l'any, 'CampeoneX', de Javier Fesser, vista per gairebé dos milions d'espectadors (1,97).

Actuacions musicals d'Ana Mena, Ana Guerra, Fran Perea i Vicco

Uns dels moments més emotius va estar dedicat al record de la recentment morta Concha Velasco, amb la cantant Ana Guerra entonant en la seva memòria el clàssic 'Una chica yeyé' i dels presentadors Macarena Gómez i Pablo Chiapella, que també van retre homenatge a Itzíar Castro, que va morir de manera sobtada la setmana passada, als 46 anys. La gala, retransmesa per RTVE, també va comptar amb un altre número musical a càrrec d'Ana Mena que va retre homenatge a Lola Flores, en el 30 aniversari de la seva defunció, versionant les cançons 'A tu ver' i 'Limosna de amores'. Fran Perea també va tirar la vista enrere per a recuperar el seu èxit 'Uno más uno son siete', mentre que Taburete van mostrar la seva faceta més emotiva amb 'Roto y elegante' i Vicco va posar a ballar als assistents al ritme d'una de les cançons més populars de l'any, 'Nochentera'.