Amb l'objectiu de detectar possibles situacions de solitud no desitjada en les persones grans, el programa 'Sempre Acompanyats' ha llançat la segona edició de l'acció Truca a la porta, que es durà a terme en un total de 12 ciutats. Concretament, la campanya renova el seu desplegament a 8 ciutats (Girona, Jerez, Logronyo, Tàrrega, Santa Coloma de Gramanet, Palma de Mallorca, Tortosa i Terrassa) i amplia la seva actuació a 4 ciutats més (Granada, Lleida, Múrcia i Pamplona).

La iniciativa, impulsada als territoris en els quals es desplega el programa, neix amb la voluntat de conscienciar sobre la realitat de la solitud i la importància de crear vincles. A més, s'obre a la ciutadania per captar voluntaris, detectar situacions de solitud i posar en relleu la tasca de les entitats que treballen al territori.

La campanya Truca a la porta serà activa durant el mes d'octubre en els espais públics de la ciutat

rosa fundació la caixa

El programa 'Sempre Acompanyats'

El programa Sempre Acompanyats contempla les persones grans com a subjectes actius i parteix de les seves necessitats, interessos i capacitats per ajudar-les a afrontar la seva situació de solitud des del foment de relacions socials significatives i el reforç de les fortaleses personals.

El programa es duu a terme a 14 ciutats del territori espanyol i l'últim any ha atès més de 660 persones. Compta amb la implicació de 380​ entitats vinculades als barris on està implementat i compta amb més de 200 voluntaris.

"Cal aprendre a viure amb la solitud", relata Maria Dolors Inglada, participant del programa 'Sempre Acompanyats'. El cas de Maria Dolors no és l'únic, moltes persones de la seva edat es troben amb situacions similars, com és el cas de Joan Vernet o de Maria Rosa Vernet, membres també del mateix programa. Elisabeth Fuentes, de l'equip d'intervenció del programa, apunta com generalment "existeixen molts tipus de solituds, tants com persones".


La solitud, una realitat ineludible

El confinament i l'aïllament social provocat pel context d'emergència sanitària han pogut agreujar les situacions de solitud en les persones grans. Segons una enquesta online realitzada durant el confinament, i dirigida a persones que participen en el programa de persones grans de la Fundació "la Caixa", la prevalença de la solitud se situava en el 54,04%. Es tracta d'una xifra a l'alça en comparació amb la prevalença detectada a l'enquesta que es va realitzar en el marc del programa 'Sempre Acompanyats', el 2018, que estimava un 39,8 % de solitud emocional i un 29,1 % de solitud social en aquest col·lectiu. A més, l'últim estudi realitzat per l'entitat revela que més del 34% de les persones enquestades reconeix haver tingut pensaments negatius durant la pandèmia i haver sentit tristesa, ansietat i neguit.

El Programa de Persones Grans de la Fundació "la Caixa", amb més de cent anys d'història, té per objectiu estratègic abordar els nous desafiaments que es presenten en la vellesa. En aquesta línia, ha llançat l'informe El repte de la solitud en les persones grans. Es tracta d'una publicació composta per dos volums: el primer planteja reflexions per avançar en el coneixement de la solitud recollint diferents mirades des de l'àmbit acadèmic (la salut, la demografia, la gerontologia...); el segon recull la metodologia d'intervenció avaluada i consolidada en els diferents municipis del territori espanyol en els quals es desplega el programa 'Sempre Acompanyats'.

En el conjunt d'Espanya, les persones majors de 65 anys representen el 19,1% de la població i la previsió és que aquest percentatge augmenti fins i tot un 24,9% el 2068.