Falten pocs mesos per a l’inici de la temporada d’estiu i cal que tot estigui a punt per a reduir tant com es pugui el risc d’incendis. La Diputació de Barcelona i la Generalitat, en col·laboració amb els ajuntaments i els consells comarcals, i entitats com les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) i els Agents Rurals, fa mesos que treballen per a fomentar mesures d’autoprotecció contra els incendis forestals.

Sota el lema “Si arriba el foc, estàs preparat?”, les administracions catalanes impulsen les mesures necessàries per a protegir les zones residencials dels incendis forestals. Una de les mesures més eficients i que s’enfoca en aquesta direcció és la creació de franges d’autoprotecció.

Què són les franges d’autoprotecció?

Es tracta dels espais llargs  i  amples que separen els habitatges del marge del bosc i que funcionen a mode de tallafoc. De fet, disposar de franges d’autoprotecció és el mètode més eficient que existeix per lluitar contra els incendis forestals, ja que en cas que es declari un foc permet minimitzar al màxim els seus efectes, i ajuda a evitar danys personals i materials, per la distància a la qual el foc es manté dels habitatges.

FRANGES AUTOPROTECCIO 2

En el cas dels nuclis de població i les urbanitzacions, és necessari mantenir una franja de 25 metres de distància mínima amb el bosc al voltant del perímetre de l’àrea residencial. Cal prendre les mateixes mesures al voltant dels habitatges aïllats.

A més, els arbres que es trobin dins del perímetre de l’àrea residencial han de tenir una distància mínima de sis metres entre ells, i les zones enjardinades han de quedar desbrossades. En el cas de les zones amb cases aïllades, cal un tractament adequat del sotabosc, per tal d’evitar la propagació dels incendis i possibles danys personals.

FRANGES AUTOPROTECCIO 1

Cal tenir en compte que, en el cas dels terrenys privats, són els propietaris els que s’han d’encarregar del manteniment de la seva parcel·la. Si l’administració considera que hi ha deixadesa per part del propietari i que la seva inacció posa en risc la seguretat, el pot sancionar amb una multa de fins a 10.000 euros.

Altres mesures de protecció

En el marc d’aquesta campanya de prevenció, la Diputació de Barcelona i els Agents Rurals ofereixen xerrades per tal que els propietaris i els veïns d’urbanitzacions, així com els servidors públics, prenguin consciència dels riscos que suposa viure en zones forestals i de quines mesures són necessàries per a reduir el risc d’incendis. A més de la creació i manteniment de les franges de protecció i la neteja del sotabosc és necessari, per exemple, prendre mesures com allunyar dels edificis tot allò que pugui ser inflamable, com la llenya o les restes de vegetació.

A més, la Diputació de Barcelona permetrà que els ajuntaments puguin intervenir dins les urbanitzacions per a mantenir en un bon estat la vegetació del seu voltant i tenir cura de les parcel·les interiors. L’import mitjà que hauran de pagar els propietaris per aquest servei és d’entre 25 i 30 euros l’any, suficient per cobrir el cost del manteniment. D’aquesta manera, ajuntaments i veïns s’asseguren que el nucli urbà es trobi en condicions per poder prevenir danys personals i materials en cas d’incendi forestal.

També hi ha a punt una campanya de difusió massiva de material informatiu al territori i accions per difondre vídeos, cartells i flyers informatius a través de les xarxes socials.

Tot plegat per tal d’aconseguir reduir el risc d’incendis forestals respecte dels anys anteriors i, en el cas que n’hi hagi, que la seva extinció sigui el més senzilla possible.

Amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya

Generalitat2