El dejuni diari mentre es restringeixen les calories pot no ajudar-te a perdre més pes que el que aconsegueix reduint la quantitat de calories. O almenys això és el que afirma un estudi científic de la Universitat Mèdica del Sud a la Xina.

Durant el transcurs d'un any, una investigació que va seguir els participants que van menjar només de 8 a.m. a 4 p.m. Va revelar que no van perdre significativament més pes que les persones que menjaven quan volien. A més, tampoc no van veure millores significativament majors en altres mesures de salut relacionades amb l'obesitat, com l'índex de massa corporal.

El dejuni diari s'ha tornat més popular com a estratègia per perdre pes perquè és fàcil de seguir, la qual cosa ajuda les persones a mantenir-lo, segons relaten els autors en l'estudi publicat en el New England Journal of Medicine.

Tanmateix, "l'eficàcia a llarg termini i la seguretat de l'alimentació per dejuni en el temps com a estratègia per baixar de pes encara són incertes, i els efectes a llarg termini sobre la pèrdua de pes de l'alimentació restringida en el temps en comparació amb la restricció calòrica diària sola no s'han estudiat completament", afegeixen els experts.

cereal esmorzar
Cereals per esmorzar / Pixabay

Per obtenir més informació, van reclutar 139 adults amb IMC entre 28 i 45. A tots els participants se'ls va dir que no mengessin més de 1.500 a 1.800 calories al dia per als homes i de 1.200 a 1.500 calories per a les dones. Per determinar l'impacte addicional del dejuni, els participants es van ubicar en grups amb dejuni o sense dejuni. Els pacients del grup en dejú van menjar només durant un període de 8 hores, de 8 a.m. a 4 p.m., mentre que el grup que no va dejunar va menjar quan va voler.

Als 6 i 12 mesos, es va tornar a avaluar els participants quant a canvis en el pes, el greix corporal, l'IMC, la pressió arterial i els factors de risc metabòlics, inclosos els nivells de sucre a la sang, els triglicèrids i la pressió arterial.

Limitar les calories pot explicar els beneficis

Al cap d'un any, 118 participants van romandre en l'estudi. Encara que els membres del grup que van dejunar van perdre una mica més de pes de mitjana que els del grup que no va dejunar (una mitjana de 8 kg davant 6,3), la diferència entre els grups no va ser estadísticament significativa.

La majoria de les altres mesures de salut relacionades amb l'obesitat també van tendir a afavorir al grup en dejú, però novament, cap d'aquestes millores no va ser estadísticament significativa.

"Trobem que els dos règims de pèrdua de pes que avaluem van tenir un èxit similar en pacients amb obesitat, independentment de si van reduir el seu consum de calories a través d'una alimentació restringida en el temps o només mitjançant la restricció de calories", van concloure els científics.

L'investigador principal, Huijie Zhang MD, subdirector del departament d'endocrinologia i metabolisme de l'Hospital de Nafang, va dir que les seves troballes són "consistents amb les troballes d'estudis anteriors".

"Les nostres dades suggereixen que la restricció de la ingesta calòrica explica la majoria dels efectes beneficiosos d'un règim d'alimentació amb restricció de temps", va dir Zhang.