Dejuni intermitent: el protocol de què tothom parla. Es tracta de la solució definitiva per perdre grassa?

El dejuni intermitent (AI) no és una dieta, sinó un protocol de com distribuir la nostra ingesta al llarg del dia. No prohibeix menjar cap grup d'aliments ni tampoc obliga a ingerir cap d'ells. Per tant, és totalment compatible amb qualsevol tipus d'estratègia alimentària que el subjecte adopti segons els seus objectius i estil de vida.

L'AI és un protocol que distribueix la ingesta d'aliments en una finestra reduïda d'hores, per tant, dins de l'AI segons el protocol horari que elegeixis tindràs un període més curt o més ampli. Per exemple, fer dejuni de 16 hores, menjar durant 8 o fer dejuni de 20 hores i menjar-ne 4, entre d'altres.

Dejunar amb un protocol establert presenta beneficis per a la salut

Dejuni intermitent i massa muscular

Existeix la creença de què si no menges cada 3 hores, o immediatament després d'entrenar, 'cremaràs' els teus músculs o guanyaràs massa muscular. Res més lluny de la realitat. De fet, més d'un estudi clínic amplia aquell període de 'finestra anabòlica' postentrenament de 4 a 17 hores després de finalitzar la sessió. Per tant, existeix és 'manera supervivència' en què el teu cos entra després d'un període de dejuni?

Dejuni Intermitent
Dejuni Intermitent

No. Dejunar amb un protocol establert presenta beneficis per a la salut. El teu cos no entra en cap manera de supervivència per la no ingesta d'aliments. Ni tampoc es relentitza el teu metabolisme, ni el teu cos no utilitza les proteïnes del múscul com a font d'energia.

Des del punt de vista evolutiu, no sempre hem tingut un supermercat a la cantonada per aconseguir el nostre aliment. Els nostres avantpassats necessitaven caçar, i no sempre tenien èxit a la seva missió. Per això, mai no estava assegurada la ingesta de menjar de forma contínua. Si l'ésser humà no hagués estat capaç d'adaptar-se a aquesta situació, ens hauríem extingit.

Dejuni intermitent: el que diuen els experts

El Dr. John Zauner va observar que el metabolisme augmentava durant un dejuni de 36 hores. I de la mateixa manera, altres estudis observen que, fins i tot, es veu augmentat després d'un de 48. És a dir, que calia esperar fins a les 60 hores perquè s'experimentés un descens de la taxa metabòlica. De la mateixa manera, els beneficis són més que evidents. Sempre que sigui seguint un protocol controlat i ajustat a les nostres necessitats de macro i micronutrients.

  • Disminueix el risc de malalties cardiovasculars
  • Menor risc de patir diabetis, alteracions de la pressió sanguínia o triglicèrids
  • Millora la sensibilitat a la insulina
  • Augmenta la producció de la GH (hormona de creixement humà)
  • Pot ajudar a promoure l'oxidació dels greixos
  • Equilibra les sensacions de gana i sacietat
  • Promou l'autofagia
  • Prevé la inflamació

No esperis miracles

El dejuni intermitent no és un remei màgic per a tots els casos. Encara que mai no serà perjudicial per a la salut si es fa de manera controlada. Ha de ser instal·lat en la nostra rutina de forma progressiva. Adaptant-lo als nostres horaris, estil de vida, tipus i horari d'entrenament. I no. No significa saltar-se menjars o deixar de menjar, sinó repartir els mateixos micro i macronutrients en un menor nombre de menjars. Encara que sigui més fàcil reduir les calories gràcies a la reducció del nombre d'ingestes.