Fa anys que la ciència sap que determinades vitamines estan al nostre favor per combatre la inflamació. El seu consum pot realitzar-se bé a través dels aliments que la contenen de manera natural o mitjançant els suplements existents al mercat.

A continuació oferim una llista de vitamines que compten amb propietats antiinflamatòries i els aliments que són fonts riques en elles.

  • Vitamina A

La vitamina A pot evitar que el sistema immunitari sigui hiperactiu i causi inflamació. Està disponible en dues formes: el betacarotè és una provitamina que es converteix en vitamina A al cos i la vitamina A és un antioxidant que protegeix al cos contra els radicals lliures.

Els aliments rics en vitamina A inclouen les pastanagues, la dent de lleó, la col cargolada, els espinacs i una àmplia varietat de verdures de fulla.

  • Vitamines B

Les persones amb nivells baixos de vitamina B6 solen tenir alts nivells de proteïna C reactiva, un altre compost responsable de la inflamació, especialment en malalties autoimmunes com l'artritis reumatoide.

Per reduir la inflamació i augmentar la vitamina B6, prova de consumir aliments rics en vitamina B, com la col cargolada, els pebrots, els xampinyons, el meló, la tonyina i aviram.

A més, dosis baixes de suplements d'àcid fòlic (també conegut com folat, una altra vitamina B) preses diàriament i durant períodes curts poden reduir la inflamació.

Les fonts alimentàries de folat inclouen els pèsols d'ulls negres, les verdures de fulles verdes fosques, els espàrrecs i el fetge.

Espárragos verdes : Pixabay
Espàrrecs verds / Pixabay
  • Vitamina C

La vitamina C és coneguda per ajudar a mantenir el sistema immunològic saludable i en bon funcionament. A més, la vitamina C pot eliminar els radicals lliures responsables de causar inflamació.

La vitamina C, com les vitamines B, també pot ajudar a reduir la proteïna C reactiva. Els suplements són útils, però sempre és millor provar d'obtenir vitamina C de la dieta a través de fruites i verdures, que també estan carregades d'antioxidants.

  • Vitamina D

Els nivells de vitamina D baixa estan relacionats a una varietat de malalties inflamatòries. A més, incrementar la ingesta de vitamina D pot ajudar a reduir la inflamació al cos. Les persones amb baixos nivells de vitamina D poden beneficiar-se de la suplementació amb vitamina D7.

La vitamina D és produïda naturalment pel cos després de l'exposició al sol, però no tots poden obtenir tota la seva vitamina D d'aquesta manera. Les millors fonts alimentàries de vitamina D són el peix, els rovells d'ou, les vísceres i els aliments suplementats amb vitamina D, la llet inclosa.

  • Vitamina E

La vitamina E és una altra vitamina antioxidant, es a dir, que pot reduir la inflamació. La vitamina E es troba naturalment en nous i llavors, incloses les ametlles i les llavors de gira-sol. Moltes fruites i verdures també són riques en vitamina E, com l'alvocat i els espinacs.

  • Vitamina K

La vitamina K pot reduir els marcadors inflamatoris, ajudar amb la coagulació de la sang i protegir la salut dels ossos. I encara que la vitamina K és necessària per als ossos, la majoria de les persones no l'obté en prou quantitat mitjançant les seves dietes.

Hi ha dos tipus de vitamina K: vitamina K1 i K2. La vitamina K1 es troba en les verdures de fulla, com la col cargolada, els espinacs, el bròquil i la col de cabdell, mentre que la K2 es troba en el pollastre, el fetge i els ous.