T'agrada la pastanaga? Segurament és una de les hortalisses més versàtils que puguem menjar, ja que podem fer des d'una crema fins a incloure-les als nostres batuts, així com utilitzar-la d'acompanyaments per a carns o peixos. Ah, i posar-les a les amanides.

La pastanaga és l'hortalissa amb més betacarotè o provitamina A, la qual cosa la converteix en una gran aliada de la vista i de la salut de la pell i les mucoses. També aporta vitamines C i E, d'efecte antioxidant, així com vitamina B9 o àcid fòlic: una ració de 100 grams cobreix el 110% de la vitamina A necessària al dia, el 13% de la C, el 5% de l'E i el 10% de l'àcid fòlic.

Poques calories i molts minerals

El seu valor energètic, molt baix, procedeix dels hidrats de carboni (5,2%) ja que el seu contingut en proteïnes i greixos és escàs. És rica en fibra (3,4%), en minerals i oligoelements (ferro, potassi, iode, magnesi, níquel, ensofri, zinc), àcid màlic, inositol, fitosterols i un oli essencial que li confereix la seva aroma i els seus efectes vermífugs contra els paràsits intestinals.

Què hi ha en quant a calories? Una pastanaga mitjana (d'uns 60 g) aporta a penes unes 25 calories (105 kJ), amb la qual cosa es tracta d'un aliment perfecte per mantenir el pes. Tallar uns bastons de pastanaga és una formidable opció com a pica-pica, ja que l'aportació calòrica és molt baixa. Cal tenir en compte també que la pastanaga pràcticament no aporta greixos (2 g per cada 100), i la major part d'ells són àcids grassos omega 6.

pastanaga

Pastanaga, una aliada per a la salut

Per conèixer alguns beneficis extra de les pastanagues, t'expliquem aquests:

Regula la menstruació i la lactància materna:

Quan hi ha irregularitats en la menstruació té un efecte activador (emmenagog) i ajuda també la lactància materna.

Ajuda a pulmons, fetge, ossos i pell:

La pastanaga resulta també beneficiosa per a les afeccions broncopulmonars cròniques en general.

A causa que conté substàncies hipoglucemiants poden prendre-la els diabètics. És convenient en patologies hepàtiques i ajuda a disminuir el nivell de colesterol.

També cal destacar que el seu calci és molt assimilable per l'organisme. El suc o polpa ratllada actuen com un bàlsam contra l'acne i els èczemes, així com en casos d'úlceres o cremades.

Recomanable per a les defenses, l'astènia i l'anèmia:

Es recomana davant d'una disminució de defenses o davant de malalties infeccioses recurrents i també en situacions d'astènia.

Pel seu contingut en ferro i coure, que ajuda la formació de glòbuls vermells, es recomana en cas d'anèmia i també per prevenir l'arterioesclerosi, l'infart i altres malalties cardíaques.