La vitamina D és una vitamina d'actualitat. I no és per a menys. Nombrosos estudis han vinculat aquest micronutrient a un millor pronòstic en pacients amb Covid-19 i fins i tot han recomanat que els tractaments contra el Coronavirus incloguin una dosi d'aquesta vitamina. Però Sabies que hi ha tipus de fruita que integren la vitamina D entre la seva composició?

Normalment, la vitamina D només es troba en aliments d'origen animal, destacant especialment peixos grassos, com la tonyina, verat o salmó; fetge boví, formatge, rovell d'ou i marisc.

A més, una altra forma important que té l'ésser humà d'obtenir la vitamina D és a través del sol. L'exposició als rajos ultraviolats solars fa que la pell generi per si sola certes quantitats d'aquesta vitamina. Així, en estacions de l'any com a hivern o tardor és necessari ampliar el consum d'aliments que contenen aquest micronutrient. Però ha arribat la primavera, i la història és una altra, amb la qual cosa tindrem més hores de sol per aprofitar tota la vitamina D.

Els alvocats poden ajudar-nos a tenir més vitamina D

bolets vitamina D

Bolets, font de vitamina D

Fruita amb vitamina D

La millor fruita amb vitamina D són els alvocats. Pràcticament és l'única fruita que aporta aquest micronutrient i la podem obtenir fàcilment en qualsevol lloc gràcies al seu estès consum.

A més, l'alvocat és una fruita que conté beneficioses propietats per a la salut, com una gran gamma de minerals, magnesi i potassi. Són micronutrients que beneficien el funcionament del sistema nerviós, sistema immunològic i la salut muscular.

No obstant això, l'alvocat aporta gran quantitat de calories. Cada 100 grams de fruita d'alvocat aporten 160 calories. Si bé és un aliment amb gran sabor, que permet ser consumit de diverses formes. Mitjançant amanides, untat en una torrada de pa, combinat amb salmó o elaborat com a guacamole.

Bolets: un gran aliat

Els bolets tenen ergosterol que és un substancia que s'arriba a convertir en vitamina D quan és exposat a una correcta quantitat de rajos de sol. Encara que tant els bolets com els xampinyons ja tenen de manera natural una quantitat de vitamina D, no és la suficient com per arribar als nivells que necessita una persona adulta. Per això si creixen sota una adequada exposició al sol, aquest nivell de vitamina D que tenen augmenta.

Dins de la família dels xampinyons, hi ha de diferents tipus que contenen vitamina D. Aquí deixem una llista amb els seus noms:

  1. Champinyó Maitake. Aquest xampinyó té el seu origen al Japó i com qualsevol altre bolet, neix en la base de l'arbre, concretament, en la base dels roures. Aquest és, d'entre els altres xampinyons de la llista, el que més vitamina D té.
  2. Champinyó Portobello. Aquests s'utilitzen més a la cuina espanyola i per tant són més fàcils de trobar als supermercats. Les calories que ens aporten aquests xampinyons són mínimes i la seva quantitat de vitamina D sí que depèn, i molt, de l'exposició solar a què hagin estat sotmesos durant el seu creixement.
  3. Champinyó Morel. Aquests es poden trobar tot l'any perquè es tracten de xampinyons secs. Si els volem trobar frescos ens hem d'esperar a l'inici de la primavera. Les seves quantitat de vitamina D cobreix el 23% de la quantitat diària que se li recomanen a una persona adulta.
  4. Champinyó Chantarelle. Un tipus de xampinyó molt cobejat per aquells que siguin amants dels bolets. Té una aroma afruitada que ho fa molt especial. Malgrat això és, d'entre aquesta llista, el xampinyó que menys quantitat de vitamina D té.