Edamame és la paraula japonesa per referir-se a les llavors de soja tendres, encara dins de la seva beina. Aquestes es recullen abans de madurar (aproximadament al 80% de la seva maduració total) i es poden preparar de diverses maneres, encara que al final la més comuna consisteix a coure-les amb sal. De fet, si demanem edamame a qualsevol restaurant, és així com ens les serviran, ja que al final el nom del producte s'ha tornat indistingible d'aquesta recepta.

Un clàssic dels restaurants japonesos

Propietats i beneficis de prendre edamame

És una important font de proteïnes d'origen vegetal, aportant alhora els nou aminoàcids essencials per a l'organisme. Conté també una gran quantitat d'hidrats de carboni. Ambdues coses fan que tingui un alt poder saciant i són part de la resposta a la seva popularitat com a pica-pica entre hores. La proteïna de soja en aquest cas actua com a alternativa a la proteïna animal, amb menys quantitat de colesterol dolent o LDL, el que ajuda en la regulació de la pressió sanguínia prevenint problemes cardiovasculars. També conté alts nivells de fibra vegetal alimentària. Això repercuteix directament sobre el benestar del nostre aparell digestiu i intestinal. A més té probiòtics que ajuden a mantenir en ordre la biota dels òrgans involucrats.

edamame

Preparació d'edamame

Els seus nivells de calci ho fan ideal per a la cura d'ossos, evitant l'osteoporosi. També és ric en ferro, mineral ric en energia i que diversos estudis associen amb una fertilitat més gran. A més conté fòsfor, sodi, manganès, magnesi, coure, potassi, zinc, vitamina C, vitamina B3, vitamina B9 i vitamina K. És un aliment amb poques calories i greixos que no conté sucre ni gluten, per la qual cosa és apte per a diabètics i celíacs.

Un factor molt important a tenir en compte és que es tracta d'un derivat de la soja ric en isoflavones. Aquest component aporta nombrosos beneficis. Són rics en antioxidants i prevenen el deteriorament ossi combatent l'artritis. D'altra banda proporcionen genisteína, que pot prevenir en l'aparició de determinats tipus de càncer per les seves propietats antitumorals. Això sí, ni de bon tros no som davant d'un producte miraculós i com sempre cal incorporar-lo en la nostra dieta de forma mesurada.

Com es cuina l'edamame

La veritat és que fer edamame a la seva recepta més tradicional no té massa complicació. L'únic que cal fer és bullir les beines de soja en aigua amb abundant sal. Aquí podem trobar una variant. N'hi ha que prefereixen afegir la sal a l'aigua, amb la qual cosa tot el conjunt serà salat, i els que posen sal a posteriori, una vegada s'han eixugat; d'aquesta manera hi ha més contrast de sabors.

Com pren l'edamame: receptes més populars

El normal és servir l'edamame cuit o al vapor, amb sal, fred i com snack o aperitiu per acompanyar una beguda, encara que pot trobar-se també escalfi. Algunes receptes incorporen altres ingredients perquè la beina adquireixi nous sabors. No és estrany que sigui algun tipus de picant o fins i tot curri.

Si s'advoca pel seu ús en cuina més enllà del simple aperitiu, són un ingredient que pot combinar perfectament amb amanides, arrossos, pastes o les anteriorment esmentades possibilitats com a complement de sopes, guisats, brous i fins i tot cremes. També pot fer-se servir com a part d'una recepta de poke bowl.