El quefir, una beguda probiòtica originària d'Europa de l'Est i Àsia Central, ha guanyat popularitat en els últims anys a causa dels seus nombrosos beneficis per a la salut. Sovint s'ho compara amb el iogurt convencional, però per què es considera el quefir una opció més saludable? En aquest article, explorarem les raons darrere d'aquesta afirmació i analitzarem els beneficis únics que ofereix el quefir en comparació amb el iogurt a l'ús.

kéfir
Beneficis del quefir /  Foto: Unsplash

 

El quefir és una opció més saludable que el iogurt convencional a causa del seu contingut probiòtic més divers, el seu procés de fermentació únic i la seva composició nutricional lleugerament diferent

 

1. Contingut probiòtic

Una de les principals diferències entre el quefir i el iogurt convencional rau en el seu contingut probiòtic. Si bé ambdós són productes lactis fermentats que contenen bacteris beneficiosos per a la salut, el quefir tendeix a tenir una varietat més àmplia i diversa de soques bacterianes i llevats beneficiosos. Aquests bacteris i llevats probiòtics poden ajudar a millorar la salut digestiva en equilibrar la microbiota intestinal i promoure la digestió saludable.

 

2. Diferent procés de fermentació

A més, el procés de fermentació del quefir és diferent del del iogurt convencional. Mentre que el iogurt es fermenta principalment amb bacteris làctics, el quefir es fermenta amb una combinació de bacteris làctics i llevats. Aquest procés únic de fermentació pot augmentar encara més el contingut probiòtic del quefir i millorar la seva capacitat per promoure la salut intestinal.

 

3. Riquesa nutricional

Un altre factor a considerar és la composició nutricional del quefir en comparació amb el iogurt convencional. Si bé ambdós són rics en proteïnes i calci, el quefir tendeix a tenir un contingut nutricional lleugerament diferent a causa del seu procés de fermentació únic. Per exemple, el quefir pot contenir més vitamines B i K, així com una quantitat més gran de certs minerals com el magnesi i el zinc.

 

4. Propietats antiinflamatòries

A més, el quefir és una excel·lent font d'àcid làctic, que és conegut per les seves propietats antimacrobianes i antiinflamatòries. Aquest compost pot ajudar a promoure la salut digestiva en inhibir el creixement de bacteris nocius a l'intestí i reduir la inflamació al cos.

 

5. Baix contingut en lactosa

També val la pena esmentar que el quefir tendeix a ser més baix en lactosa que el iogurt convencional. Durant el procés de fermentació, els bacteris i llevats del quefir descomponen part de la lactosa en sucres més simples, el que pot fer que el quefir sigui més fàcil de digerir per a les persones amb intolerància a la lactosa.

 

6. Gran sabor i excel·lent textura

A més dels seus beneficis per a la salut, el quefir també ofereix una varietat d'opcions de sabor i textura. Des de quefir líquid fins a quefir cremós, hi ha una varietat d'estils disponibles per adaptar-se a les preferències individuals. A més, del quefir es pot gaudir només o com a ingredient en una varietat de receptes, des de batuts fins a adorns per a amanides.

 

En resum, el quefir és una opció més saludable que el iogurt convencional a causa del seu contingut probiòtic més divers, el seu procés de fermentació únic i la seva composició nutricional lleugerament diferent. Amb els seus nombrosos beneficis per a la salut i la seva versatilitat a la cuina, el quefir és una excel·lent addició a qualsevol dieta equilibrada.