El dolor és una sensació incòmoda que generalment indica una lesió o malaltia. En termes generals, el dolor és la forma en què el cos et diu que alguna cosa no està bé. Aquest és el propòsit del dolor. Està destinat a fer-te sentir incòmode, de manera que si estàs lesionat o malalt, sabràs que has de fer alguna cosa (o deixar de fer alguna cosa).

Quan fas una cosa que danya el teu cos, el teu cervell normalment desencadena la resposta de dolor. Si toques una cosa calenta, el dolor que estableixis és la forma en què el teu cos et diu que ha de deixar de tocar l'objecte calent i has de prendre mesures per refredar la pell. Si camines sobre un turmell lesionat i et fa mal, també és el teu cos el que et diu que t'aturis.

La percepció del dolor varia segons la persona. Una persona pot tenir un os trencat i ni tan sols adonar-se'n, mentre que una altra pot sentir un dolor significatiu per la mateixa lesió. Això es deu que el dolor està mediatitzat per fibres nervioses del cos, i aquestes fibres tenen la funció d'enviar senyals de dolor al cervell.

Una vegada que troben el seu camí cap al cervell, aquest actua per fer-te conscient del dolor. A causa que el cos de cada persona és diferent, les seves fibres nervioses i el seu cervell poden reaccionar de manera diferent davant dels mateixos estímuls. Això ajuda a explicar per què la percepció del dolor i la tolerància al dolor poden diferir tant d'una persona a l'altra.

Un hombre se duele de la muñeca
Un home es dol de la nina|canell / Unsplash

Tipus de dolor

  • Dolor agut

El dolor agut significa que el dolor és de curta durada, que dura des de minuts fins a aproximadament tres mesos (de vegades fins a sis mesos). El dolor agut també tendeix a estar relacionat amb una lesió en els teixits tous o una malaltia temporal, per la qual cosa generalment desapareix després que la lesió es curi o la malaltia desaparegui. El dolor agut d'una lesió pot convertir-se en dolor crònic si la lesió no cicatritza correctament o si els senyals de dolor funcionen malament.

  • Dolor crònic

El dolor crònic és de més durada. Pot ser constant o intermitent. Per exemple, els mals de cap poden considerar-se dolor crònic quan continuen durant molts mesos o anys, fins i tot si el dolor no sempre és present. El dolor crònic sovint es deu a una condició de salut, com a artritis, fibromiàlgia o una condició de la columna vertebral.

  • Dolor neuropàtic

El dolor neuropàtic es deu al dany dels nervis o altres parts del sistema nerviós. Sovint es descriu com un dolor punxant o ardent, o se sent com si es tinguessin agulles clavades. També pot afectar la sensibilitat al tacte i pot fer que algú tingui dificultat per sentir sensacions de calor o fred. El dolor neuropàtic és un tipus comú de dolor crònic. Pot ser intermitent i pot ser tan greu que dificulti la realització de les tasques quotidianes. A causa que el dolor pot interferir amb el moviment normal, també pot provocar problemes de mobilitat.

  • Dolor nociceptiu

El dolor nociceptiu és un tipus de dolor causat per dany en el teixit corporal. Les persones sovint ho descriuen com un dolor agut, dolorós o bategant. El normal és que sigui causat per una lesió externa. Per exemple, si et colpeges un colze o et raspes un genoll és possible que estableix dolor nociceptiu. Aquest tipus de dolor sovint s'experimenta en les articulacions, els músculs, la pell, els tendons i els ossos. Pot ser tant agut com crònica.

  • Dolor radicular

El dolor radicular és un tipus molt específic de dolor que pot ocórrer quan el nervi espinal es comprimeix o s'inflama. S'irradia des de l'esquena i el maluc cap a les cames a través de la columna vertebral i l'arrel del nervi espinal. Les persones que tenen dolor radicular poden experimentar formigueig, entumiment i debilitat muscular.