Els problemes d'ansietat són uns dels principals motius de consulta a les clíniques de psicologia. Els efectes d'aquesta poden interferir en tots els àmbits de la nostra vida, incloent els nostres hàbits alimentaris.

En moltes de les ocasions en què un pacient visita un centre de nutrició i dietètica, es pot observar que sota d'aquests mals hàbits alimentaris hi ha un transfons associat a algun tipus d'alteració emocional, en la qual l'ansietat tendeix a tenir un paper protagonista. En aquest article ens centrarem en el fet de menjar per ansietat, una alteració freqüent en el dia a dia de moltes persones.

 

En aquests casos, la persona no menja perquè tingui gana o senti una necessitat física, sinó que ho fa per sadollar les necessitats emocionals

 

Què significa menjar per ansietat?

Quan els nostres costums i conductes relacionades amb l'alimentació estan condicionats pel nostre estat d'ànim, en aquest cas un estat d'ànim ansiós, podem parlar d'alimentació emocional. No obstant això, aquestes rutines també pot veure's afectades per altres humors, com la tristesa.

En aquests casos, la persona no menja perquè tingui gana o senti una necessitat física, sinó que ho fa per sadollar les necessitats emocionals. Menjar és un conducta que allibera nombrosos neurotransmissors, com la dopamina, que ens fan sentir bé. Per la qual cosa, encara que després puguin aparèixer sentiments de culpabilitat, la recompensa i la sensació de benestar immediata ajuden a disminuir l'emoció d'angoixa que provoca l'ansietat.

menjar per ansietat
 

 

Causes

Menjar de manera compulsiva és un símptoma molt propi dels estats d'ansietat. Quan busquem al menjar un alleujament temporal de les emocions negatives hem de comprendre que el problema no rau en l'acte de menjar o en el mateix menjar, sinó en la mateixa ansietat. Per tant si som capaços de controlar-la, ens serà molt més fàcil apaivagar la necessitat imperiosa per menjar que aquesta provoca.

1. Incapacitat per gestionar les emocions

Tradicionalment se'ns ha ensenyat que les emocions negatives no tenen cap utilitat més enllà que la de fer-nos patir; per la qual cosa és millor amagar-les, reprimir-les o contenir-les. Com a conseqüència, un gran nombre de persones són incapaços de gestionar les seves emocions de manera adequada i satisfactòria. Per això menjar per ansietat és un problema molt recurrent dins de la població.

2. Excés d'autocontrol

El fet de passar tot el dia intentat reprimir o controlar les ganes de menjar pot acabar ocasionant un efecte rebot en el qual la persona acabi menjant grans quantitats de menjar en un espai de temps molt reduït.

3. Menjar com a exclusiva font de plaer

Degustar un bon menjar és un plaer gens menyspreable. Tanmateix, quan només trobem el benestar a través d'ella, convertint-la en la "responsable" de la nostra satisfacció, ens trobem davant d'un problema.

 

Com diferenciar-la de la gana "normal"?

La necessitat de menjar causada per l'ansietat, o la gana emocional, tendeix a aparèixer de manera sobtada i amb una intensitat tan elevada que en la majoria d'ocasions és molt difícil resistir-se a ella i diferenciar-la d'un atac de gana físic habitual.

No obstant això, existeixen alguns senyals que ens poden ajudar a identificar si aquest gana és real o provocat pel nostre estat d'ànim.

  • Apareix de manera imprevista i sobtada
  • No s'origina a l'estómac, sinó que la nostra ment genera una sèrie d'imatges mentals i representacions del menjar, el seu sabor, la seva textura, etc.
  • Mengem de manera automàtica, sense ser conscients del temps ni de les quantitats.
  • Solen venir de gust un tipus d'aliments o menjars en concret, gairebé sempre menjats greixos o menjar porqueria.
  • No ens sentim sadollats.
  • Després de menjar apareixen sentiments de culpa, penediment o vergonya.