L'esport combat l'ansietat: serà el teu millor aliat

Segur que a hores d'ara del 'partit' has escoltat infinitat de vegades que l'esport és un perfecte aliat per a la salut física i també per a la salut mental. Tenim raó? Segur que sí. El que no tenim tan clar és si realment saps per què la pràctica de l'exercici físic pot ajudar-nos a posar fre a algunes de les malalties mentals més comunes d'aquest segle. Tens idea de quins són? Si vols saber per què l'esport combat l'ansietat, la depressió o l'estrès, no dubtis a acompanyar-nos en la lectura d'aquestes línies.

 

La pràctica freqüent d'esport ens fa superar fins i tot les barreres mentals que teníem sobre les nostres pròpies capacitats i habilitats físiques

 

Les altres pandèmies del segle XXI

Començarem dient-te que aquest tipus de malalties són considerades com les veritables pandèmies del segle XXI perquè afecten moltes més persones de les que a priori podem imaginar. I més després de la Covid19 i de totes les limitacions que aquesta crisi sanitària ens va imposar.

Limitacions a què molta gent va poder fer front gràcies a la pràctica de l'esport a les seves pròpies cases, quan no podia sortir, i després en els centres de fitnes com els nostres quan aquelles restriccions van quedar afortunadament en paper mullat.

Comences a veure més clar per què l'esport combat l'ansietat? Entrarem una mica més en matèria perquè no et quedin dubtes. Com? Analitzant amb quins mecanismes psicològics l'esport combat l'ansietat.

 

esport i salut mental
 

 

Millora la confiança

Un d'ells és que la seva pràctica millora la confiança i el sentiment de control que tenim sobre nosaltres mateixos. Per què? Perquè en realitzar exercici ens evadim i ens sentim realitzats per haver complert una tasca, superant fins i tot les barreres mentals que teníem sobre les nostres pròpies capacitats i habilitats físiques.

 

Augmenta l'autoestima

I això està relacionat amb l'altre, que és la millora de la nostra autoestima. I és que, encara que molts no ho diguem, sí que som molts els que sentim de vegades certa inseguretat pel nostre baix nivell físic o per tenir una imatge que dista de la que volguéssim lluir.

Si arribat a aquest punt t'estàs preguntant com l'esport combat l'ansietat des del prisma fisiològic, t'interessa el que ve a continuació.

 

Més noradrenalina i serotonina

La pràctica de l'exercici físic augmenta els nivells de noradrenalina i serotonina: la primera fa que el nostre organisme tingui una capacitat més gran de resposta davant de l'estrès, mentre que la segona millora l'estat d'ànim i redueix els nivells d'ansietat de forma directa.

A més, quan fem esport elevem la nostra producció d'endorfines, que són les hormones, que s'encarreguen de produir-nos una sensació de menor dolor i alhora.

 

Quin tipus d'esport combat l'ansietat

Vols saber quin tipus d'esport combat millor l'ansietat? La resposta és molt fàcil. Qualsevol que ens motivi i amb aquell de què puguem gaudir i passar una bona estona. El més important és que trobem una activitat que no ens en faci fallar cada dos per tres, i amb la qual puguem fer entre 30 i 45 minuts d'exercici físic a una intensitat moderada o alta unes tres vegades a la setmana.