El nabiu és un dels aliments més saludables i amb més contingut en vitamines i antioxidants, per això és considerat una "superfruita".

Es tracta d'un fruit que pot ser combinat amb altres ingredients amb facilitat no només en postres i berenars, sinó també a primers i segons plats, la qual cosa permet enriquir els nostres plats amb vitamines de diversos tipus.

Un aliment que podem combinar de moltes formes

I el més important: a més de tenir un sabor dolç capaç d'agradar tant a nens com a grans, consumir nabius es converteix en un hàbit saludable per al teu organisme. Vegem quins són els beneficis que els nabius aporten a la nostra salut.

1. És antiinflamatori

Els nabius contenen gran quantitat d'antioxidants; un dels més importants que aquest fruit ofereix són les proantocianidinas. Se sap que aquestes molècules són potents agents antiinflamatoris. D'aquesta manera, contribueixen a reduir els efectes nocius de certes patologies i lesions, fent que la curació tard menys en produir-se i requereixi menys recursos per part del nostre sistema immunitari.

arandanos
Nabius

 

2. Redueix el risc de tenir càncer

Alguns estudis han conclòs que el consum d'aquesta fruita pot ajudar a combatre el risc de proliferació de cèl·lules canceroses quan aquestes són poques i, a més, ho fan sense fer malbé altres cèl·lules. Això es deu que els nabius contenen àcid gàl·lic i resveratrol, dos compostos importants que ajudar a reduir l'impacte negatiu del càncer. Això sí, cal tenir clar que el simple fet de consumir nabius no servirà per curar el càncer ni fer desaparèixer tumors ja existents.

3. Rejoveneix

Les proantocianidines, presents en aquest aliment, també són importants per al cos perquè tenen una gran capacitat per combatre altres fenòmens i per millorar la salut. A més, semblen ser útils per revertir el procés d'envelliment de diverses maneres, entre elles, eliminant els radicals lliures a la pell i altres òrgans, per fer que la pell es vegi sana i jove.

4. Prevé malalties neurodegeneratives

Els nabius tenen substàncies que actuen com a agents neuroprotectors, en gran part a causa del seu contingut massiu d'antioxidants del qual ja s'ha parlat en els punts anteriors.

L'àcid gàl·lic juga un paper molt important quant a la funció neuronal, ja que prevé el deteriorament cognitiu i el desenvolupament de certes malalties degeneratives com l'Alzheimer i el Parkinson, mitjançant la prevenció de l'oxidació de les cèl·lules al cervell, ho fa que es degenerin de manera més lenta.

5. Ajuda a lluitar contra la diabetis

Un estudi publicat el 2010 en el Nutrition Journal afirma que consumir aquesta fruita millora la sensibilitat a la insulina en les persones obeses resistents a aquesta hormona. Per tant, el consum de nabius pot ajudar a lluitar contra la diabetis. La insulina és una hormona produïda al pàncrees, que ajuda el cos a metabolitzar els carbohidrats correctament, i evita que el sucre a la sang s'incrementi en excés.