La tos és un símptoma comú que és present en la vida de qualsevol persona i que pot aparèixer per múltiples causes, des de refredats i al·lèrgies fins a irritants ambientals com el fum. Sorgeix com una resposta natural del cos, amb la finalitat d'alliberar les vies respiratòries. Si bé no té per què indicar que hi ha una malaltia greu, sí que pot resultar molesta quan és persistent. Si aquesta situació et resulta familiar, en aquest article podràs conèixer alguns remeis casolans per a la tos.

 

Per què sorgeix la tos?

La tos és un acte reflex del nostre organisme. És a dir, que es realitzen automàticament com un mecanisme de defensa davant de diferents situacions que poden suposar un perill o un dany per al cos. Estem tan habituats a ella que ni tan sols som sempre conscients que la tenim, tal com succeeix, per exemple, amb els badalls.

En general, tenir tos no indica que hi hagi una patologia o un risc per a la salut, sinó que és la conseqüència de l'estimulació de la mucosa dels bronquis o de la tràquea i la laringe. Els motius són múltiples, ja que hi ha dos tipus de tos, com a sequedat en l'ambient, acumulació excessiva de moc en les vies superiors, irritació o refredament. En tossir, les vies respiratòries es netegen i es facilita l'entrada i sortida de l'aire.

tos

 

En tossir, les vies respiratòries es netegen i es facilita l'entrada i sortida de l'aire

 

Remeis casolans per alleujar la tos

Quan patim de tos persistent que no sembla tenir una causa concreta, se la coneix com a tos seca o improductiva. Aquesta no ve acompanyada d'expectoració o flemes, i sol deure's a irritació per agents externs o a una infecció. Ja que pot arribar a ser molt molesta i interferir en el dia a dia, a continuació et deixem alguns remeis casolans per a la tos que et donaran alleujament.

 

Mel i llimona

La mel té propietats antibacterianes i suavitzants, mentre que la llimona aporta vitamina C i antioxidants que recolzen el sistema immunològic. Per tant, és una combinació molt freqüent per tractar les molèsties del coll o la tos. Barreja una cullerada de mel pura amb el suc de mitja llimona i una tassa d'aigua tèbia. Si bé es pot prendre a qualsevol hora del dia com si fos un te, és molt recomanable abans d'anar-se'n a dormir per afavorir el descans.

 

Gàrgares d'aigua salina

La sal té la capacitat de reduir les flemes i la mucositat que s'acumula en algunes zones del coll, a causa del seu poder antiinflamatori. N'hi ha prou amb afegir mitja culleradeta de sal en un vas d'aigua tèbia i fer gàrgares amb la barreja. Fes-ho regularment per reduir la inflor.

 

Gingebre

El gingebre és una arrel amb un intens sabor, que potser coneguis per les galetes amb forma d'homenets. S'utilitza per a múltiples afeccions, com el dolor menstrual o les nàusees, i per això no pot faltar en els remeis casolans per a la tos. També és un potent antiinflamatori que relaxa les vies respiratòries.

 

Pinya

La pinya és una fruita tropical rica en bromelina; un enzim mucolítica i antiinflamatori, pel que contribueix a eliminar la mucosa acumulada en les vies respiratòries. Per beneficiar-te d'ella, compra la fruita natural i fes un suc amb el cor, ja que allà és on es troba l'esmentat enzim.

 

Tes i infusions per calmar la tos

Si prefereixes una mica més còmode que els remeis casolans per a la tos anteriors, també pots apostar per fer-te amb tes i infusions que continguin ingredients que l'alleugin. Aquests són dos, concretament:

 

Te de gingebre

Per preparar un te de gingebre només necessites pelar i tallar unes rodanxes fines de gingebre fresc i afegir-lo a una tassa d'aigua calenta. Deixa que el gingebre reposi durant uns minuts i després beu-lo. Si el sabor és molt fort, no dubtis a afegir la barreja de mel i llimona que esmentem en el punt anterior.

 

Te de farigola

La farigola és una herba aromàtica que conté compostos que ajuden a relaxar els músculs de les vies respiratòries. Per això, també és eficaç per alleujar la tos. Per a la preparació de la infusió, només cal agafar una culleradeta de fulls secs de farigola i afegir-les a una tassa d'aigua calenta. Deixa que reposi durant uns minuts i després cola abans de beure.