El cicle menstrual de les dones varia lleugerament d'un mes a l'altre, especialment en períodes com l'adolescència, la lactància o quan s'apropa la menopausa. Però existeixen altres factors que poden afectar la regularitat de la regla. Una de les causes són els nivells hormonals.

Els estrògens, la progesterona i l'hormona estimulant del fol·licle són les principals hormones encarregades de regular el cicle menstrual. Si alguna cosa interromp o altera els nivells en cada cicle, pot causar períodes irregulars. Factors com l'estrès o la pèrdua de pes poden alterar el cicle, però quan les irregularitats són persistents, poden ser signe d'un trastorn subjacent. Aquests són alguns casos.

La síndrome de l'ovari poliquístic

Es produeix per un desequilibri a dues hormones sexuals, els estrògens i la testosterona, que provoca l'aparició de quistos, als ovaris. Les conseqüències són períodes irregulars, acne, creixement del borrissol facial i resistència a la insulina, l'hormona responsable de convertir els carbohidrats en energia.

Es calcula que fins al 20 % de les dones que tenen aquesta afecció no ho saben, perquè els símptomes són comuns en moltes dones en edat reproductiva. Alguns dels seus símptomes més característics, a més dels esmentats anteriorment, són l'augment de pes, la incapacitat per quedar-se embarassada i la pèrdua de cabell. Pot provocar si no es tracta diabetis tipus 2, colesterol alt, pressió arterial alta i depressió.

Trastorns de l'alimentació

L'anorèxia o la bulímia poden causar períodes irregulars o fins i tot provocar la desaparició de la regla. És conseqüència d'una restricció extrema de la ingesta d'aliments o calories, de l'eliminació de grups d'aliments complets de la dieta innecessàriament, com els carbohidrats o de dejuni seguit d'afartaments. Les persones que fan exercici en excés també poden experimentar períodes irregulars. És el que es coneix com l'exercici compulsiu, com recull aquest estudi de la Universitat de Dinamarca del Sud.

Dona passejant per la platja / Unsplash
Dona passejant per la platja / Unsplash

Endometriosi

Es produeix quan el teixit de l'endometri, que generalment es troba a l'interior de l'úter, s'expandeix fora d'ell i assoleix altres parts com els ovaris, les trompes de Fal·lopi, la bufeta i fins i tot l'intestí. Igual com el que es troba dins de l'úter, durant la menstruació es desprèn, provocant regles molt abundants, doloroses i irregulars. Normalment apareix amb la primera regla i augmenten els nivells d'estrogen. Llavors es desencadenen els símptomes, que solen aquesta presents durant els anys reproductius

Malaltia de tiroide

La tiroide produeix hormones que afecten el metabolisme, la freqüència cardíaca i altres funcions bàsiques. També ajuda a controlar el moment de l'ovulació i els períodes. Però, en determinades ocasions, les persones produeixen nivells elevats o massa baixos d'hormones tiroides i pateixen hipertiroïdisme o hipotiroïdisme.

La malaltia de la tiroide pot fer que els períodes siguin abundants o lleus i que siguin més o menys freqüents. També pot fer que l'ovulació s'aturi en algunes persones.