La pandèmia ha augmentat notablement la incidència de trastorns de caràcter mental, entre ells l'ansietat i la depressió i cada dia apareixen nous estudis que ho demostren. L'últim analitza l'impacte sobre la menstruació de les dones, que han experimentat irregularitats en el seu cicle durant la pandèmia de Covid-19. Així queda constància en un nou estudi de la Universitat de Medicina de Northwestern, el primer a gran escala que es duu a terme als Estats Units relatiu a aquesta qüestió.

L'estudi va analitzar més de 200 dones entre juliol i agost de 2020 per comprendre millor com l'ansietat, la por i estrès sofert durant la pandèmia de Covid-19 va influir en els seus cicles menstruals. Més de la meitat (54%) de les dones van experimentar canvis en el seu cicle menstrual després que comencessin les mesures restrictives com el confinament en març de 2020.

Les persones que van patir nivells d'ansietat més elevats han tingut més possibilitats d'experimentar una sagnia menstrual més abundant i una durada més prolongada del seu període, en comparació amb les persones amb nivells d'estrès més moderats, reflecteix l'estudi, publicat a la revista Journal of Women's Health. Segons els autors, l'estudi proporciona una millor comprensió de com la pandèmia de Covid-19 ha afectat la salut mental i reproductiva de les dones.

Dona dolor

"Sabem que l'estrès addicional pot afectar negativament la nostra salut i benestar en general, però per a les dones que menstruen, també pot alterar els patrons normals del cicle i la salut reproductiva en general", assegura l'autora principal, la professora Nicole Woitowich.

Investigacions anteriors han conclòs que les dones que experimenten trastorns de l'estat d'ànim com a ansietat i depressió sovint informen d'irregularitats en el cicle menstrual, o aquelles que s'enfronten a factors estressants aguts. "Atesa la naturalesa sense precedents de la pandèmia i el seu impacte significatiu en la salut mental, aquestes dades no són sorprenents i confirmen molts informes que s'han dut a terme fins ara", explica Woitowich.

El cert és que des de l'inici de la pandèmia, les xarxes socials han estat una de les principals plataformes on les dones i les persones que menstruen podien compartir preguntes o inquietuds sobre els seus cicles menstruals.

"La salut reproductiva no ha d'ignorar-se en el context de Covid-19", assegura Woitowich. "Ja estem veient l'efecte dòmino del qual succeeix quan no considerem aquesta important faceta de la salut de la dona".