L'anèmia és el trastorn sanguini més freqüent, i ocorre quan el cos no produeix prou glòbuls vermells (i per tant nivells insuficients d'hemoglobina) per transportar oxigen als músculs i altres teixits i òrgans vitals. Les dones són més propenses que els homes a patir anèmia, encara que el motiu de per què passa això és encara desconegut.

Les causes més comunes d'anèmia són la deficiència de ferro, la deficiència de vitamina B12, i la deficiència d'àcid fòlic. Hi ha altres raons, com la lactància, l'envelliment, els trastorns hereditaris, etc. Sens dubte, la falta més freqüent és la ferro en la dieta, és a dir, el que es coneix com a anèmia ferropènica.

Anèmia: més habitual en dones que homes

Símptomes de l'anèmia

Quant als símptomes de l'anèmia, són els següents:

  • Cansament.
  • Letargia.
  • Palpitacions.
  • Sensibilitat al fred.
  • Dificultat per respirar.
  • Acidesa.
  • Inflor dels braços i cames.
  • Augment de la sudoració.
  • Sang als excrements.
  • Vòmit.
anèmia
L'anèmia és el trastorn sanguini més freqüent

 

Els millors aliments contra l'anèmia

La dieta pot ser beneficiosa per prevenir i combatre alguns tipus d'anèmia. Per això, a continuació pots trobar una llista d'aliments que ajuden a superar l'anèmia:

1. Bolets

Els bolets són un aliment deliciós que pot menjar-se en una sopa o com a acompanyament en un plat. Aquests fongs tenen gran quantitat de riboflavina, niacina, ferro i beta-glucanos, substàncies que afavoreixen al sistema immunitari. Depenent del tipus de bolet que es consuma, pot aportar fins a 8 mg de ferro.

2. Ostres

Les ostres són conegudes per ser un aliment afrodisíac; tanmateix, també són riques en ferro. De fet, les ostres del Pacífic en tenen uns dels nivells més alts de ferro, amb 7.2 mg d'aquest mineral per cada 100 grams. En realitat, la majoria de mariscos (per exemple, cloïsses, vieires o musclos) són grans fonts de ferro.

3. Verat

Els mariscos no són els únics aliments marins que ajuden a combatre l'anèmia, ja que alguns peixos grassos tals com el salmó, la tonyina, el verat o les anxoves són també rics en ferro. Combinar el marisc amb el peix, pot ajudar encara més a prevenir l'anèmia.

4. Farina de civada

Un altre aliment deliciós i nutritiu per a l'esmorzar és la civada. La civada és rica en ferro; tanmateix, conté un compost anomenat àcid fític, que pot inhibir l'absorció de ferro, per la qual cosa s'ha de considerar una font secundària per combatre l'anèmia. Ara bé, la civada també conté vitamines B, incloent B12, que són importants en aquest sentit.

5. Tomàquets

Els tomàquets contenen dos compostos importants per combatre l'anèmia: vitamina C i licopè. La vitamina C ajuda el cos a absorbir el ferro més fàcilment, i el licopè és bo per mantenir l'organisme en bon estat i prevenir desgastos innecessaris. Aquests vegetals són rics en betacarotè i vitamina E, que són fonamentals per a la salut de la pell i el cabell. Afegir un tomàquet o dos a la dieta del dia a dia ajuda l'organisme a absorbir més ferro.

6. Ous

Els ous són un dels aliments amb més contingut en proteïnes, però també estan atapeïts de vitamines i antioxidants que ajuden el seu cos a combatre l'anèmia. Un ou gran té 1mg de ferro. Encara que gaudeixin de mala fama perquè s'associen al colesterol alt, són aliments molt nutritius i saludables, indispensables en qualsevol dieta.