L'ou és un aliment imprescindible a la cuina. El seu ús s'estén a tots els llocs del món i inclou un gran nombre de receptes. Aquest protagonisme es deu principalment a tres factors: la seva versatilitat, el seu sabor i la seva proteïna d'elevada qualitat. Tanmateix, malgrat totes aquestes virtuts, existeixen falsos mites, com la presumpta relació entre ou i colesterol, avui dia superada, sobre la seva freqüència de consum, o sobre la seva influència en algunes malalties.

Molts estudis sobre els efectes de l'ou

Quantes vegades es pot menjar ou a la setmana?

Una persona adulta i sana pot menjar entre 6 i 7 ous a la setmana sense que aquesta ingesta tingui efectes negatius en la seva salut. Es va publicar a The American Journal of Clinical Nutrition un estudi canadenc que afirma que un ou al dia no suposa un risc més gran de malaltia cardiovascular. L'equip d'investigadors va realitzar un seguiment a 177,000 persones de 50 països diferents en dues fases diferents (menjant un ou a la setmana i menjant set ous a la setmana). Al final del procés, els experts van arribar a la conclusió que la quantitat d'ous consumida no s'associa significativament amb els lípids en sang.

Cistell amb ous
Cistell amb ous
 

 

En la dècada dels seixanta diversos estudis van demostrar que tenir elevats nivells de colesterol en sang estava relacionat amb un risc cardiovascular més gran. Per això, es va pensar que la solució era abandonar el consum d'aliments que fossin rics en aquest nutrient. De fet, el 1973 l'American Heart Association va arribar a recomanar que es reduís el consum a 3 o 4 ous a la setmana. Donant lloc al mite que menjar més de 4 ous a la setmana és dolent.

Amb el temps s'ha descobert que el colesterol dietètic (present als aliments) i el colesterol en sang no tenen relació directa . És a dir, paradoxalment, prendre aliments que contenen colesterol no augmenta el colesterol en sang. Tanmateix, un factor determinant que implica una elevada concentració de colesterol és la quantitat de greixos saturats presents als aliments.

I què passa amb l'ou? Malgrat que la major part dels aliments rics en colesterol són també rics en greixos saturats, a l'ou no succeeix així. El rovell de l'ou conté importants quantitats de colesterol però el 60% dels seus greixos són insaturats. I és que el valor nutricional de l'ou és veritablement extraordinari. Per tant, el consum d'ou no està associat amb cap repercussió negativa en la salut.

Així que si ets d'aquelles persones que gaudeixen d'una bona truita de patata, o d'una altra de les gairebé infinites receptes que podem fer amb ou, no t'has de preocupar massa pel consum d'ou.