Les dietes hiperproteiques estan de moda. Moltes persones les segueixen pel seu compte i sense cap tipus de supervisió, malgrat que els especialistes no deixen d'avisar que no estan exemptes de problemes per a la salut, sobretot, en pacients amb malaltia renal o patologies hepàtiques o nivells d'àcid úric elevats. D'altra banda, no només és important no abusar de les proteïnes sinó que també cal tenir en consideració la seva procedència: un recent estudi relaciona el consum excessiu de carns vermelles amb més incidència de malalties cardiovasculars i de diabetis mellitus tipus 2, i un risc més gran de desenvolupar càncer de còlon, esòfag i estómac.

Batut de Proteínas
Batut de Proteïnes

Amb l'arribada del bon temps a la cantonada, moltes persones desitgen perdre alguns quilos. Proliferen les dietes, i les que més furor causen són les hiperproteiques. Malgrat la seva popularitat, l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentaria (EFSA) considera que no hi ha proves científiques que associïn el consum de proteïnes amb avantatges en el control del pes corporal.

De tota manera, el problema més important no és l'eficàcia d'aquestes dietes sinó com de perjudicial que poden resultar per a la salut de les persones, sobretot, si es prolonguen en el temps. Alguns estudis qüestionen la seva innocuïtat, com l'efectuat per la doctora Antonia Trichopoulou, que va registrar l'alimentació de gairebé 23.000 adults durant 10 anys, i va demostrar que seguir dietes hiperproteiques i pobres en hidrats de carboni de forma prolongada està associat a una mortalitat més gran. D'altra banda, l'Agència Francesa per a la Seguretat Alimentaria va assenyalar en un informe els riscos que pot comportar la popular dieta Dukan per a la salut.

El problema més important no és l'eficàcia d'aquestes dietes sinó com de perjudicial que poden resultar per a la salut de les persones

Els perills de les dietes hiperproteiques

Fins que l'organisme s'acostuma a la falta de carbohidrats, es produeix debilitat, marejos, mal de cap i halitosi. Una altra conseqüència negativa d'aquestes dietes és que l'excés de proteïna pot sobrecarregar el ronyó, per la qual cosa no estan indicades per a persones amb problemes renals o hepàtics. Així mateix, solen desplaçar el consum d'altres aliments amb gran contingut en fibra, vitamines i minerals, essencials per al bon funcionament de l'organisme, com fruites i verdures i la falta de fibra en la dieta provoca restrenyiment.

És per això que durant aquesta dieta sol ser necessària la suplementació de vitamines i minerals. A més, tal com adverteix la nutricionista, aquestes persones prioritzen les proteïnes d'origen animal i se solen oblidar de les d'origen vegetal, molt importants per mantenir una bona salut.