Malgrat que hem sentit parlar en nombroses ocasions de la iuca, gràcies a populars concursos televisius de supervivència, el cert és que aquest aliment originari d'Amèrica Central és un gran desconegut per a molts de nosaltres i, tanmateix, es tracta d'un producte molt fàcil de cuinar, a més que posseeix nombroses propietats beneficioses per al nostre organisme.

Aquest aliment originari d'Amèrica Central és un gran desconegut per a molts de nosaltres

Entre les grans bondats nutricionals de la iuca es troben el seu alt contingut en minerals com el ferro i el calci i la seva important aportació proteica i vitamínica (amb vitamines K, B6 i també vitamina C). Considerat per molts experts en nutrició un superaliment, aquest tubercle té incomptables beneficis per a la salut:

  • Protegeix els ossos en ser un aliment ric en calci.
  • Ajuda a suavitzar malalties com l'artritis, ja que està recomanat per reduir les inflamacions i la rigidesa pròpies d'aquest mal.
  • Es cuida de les nostres articulacions gràcies a la presència de les saponines a la seva carn.
  • És un aliment lleuger que ajuda a mantenir la línia. A l'ésser baixa en greixos, la seva introducció en la nostra dieta pot ajudar-nos a no engreixar-nos, sempre que la cuinem apropiadament (és molt millor consumir-la cuita que fregida).
  • Facilita la digestió i pot ser consumida per celíacs. Es converteix així en un aliment perfecte per a persones amb problemes d'estómac o intoleràncies al gluten.
  • Emprada de forma externa, la iuca també pot suavitzar problemes al derma. Les seves propietats calmants ajuden a mitigar el dolor de cremades i irritacions si s'aplica en pols sobre la pell.
Iuca
Iuca

Com cuinar-la

És molt important apuntar que es desaconsella menjar la iuca crua, ja que conté toxines que només s'eliminen a altes temperatures. No obstant això, la versatilitat d'aquest aliment a la nostra cuina sembla interminable. Per exemple, el Mahinot cuit durant mitja hora amb abundant aigua i sal resulta deliciós si s'afegeix a altres guisats de carns o verdures, per exemple a tall de puré, a fi de barrejar el seu sabor més suau amb altres de més intensos. Una altra de les maneres més recomanades d'incloure la iuca al nostre menú és cuinant-la al forn, una de les maneres més saludables encara que requereix més temps que cuita (uns 45 minuts). Preparar-la fregida és una altra de les maneres més comunes de cuinar-la. Es pot tallar a tall de patata fregida, però sempre és recomanable realitzar el tall a trossos fins. El més peculiar d'aquesta alternativa és que el fregit sol fer-se en dues fases, una amb l'oli no molt calent, i després de retirar-la durant uns segons es tornarà a fregir amb oli molt calent fins que quedin bé cruixents.