La incorporació del picant en la dieta és una pràctica comuna en moltes cultures al voltant del món, coneguda no només per afegir un toc vibrant i emocionant als plats, sinó també pels seus nombrosos beneficis per a la salut. Els aliments picants, carregats de capsaicina —el component actiu present en xilis i pebrots—, ofereixen una sorprenent gamma d'avantatges, des de millorar la digestió fins a potenciar la longevitat. Aquest article explora els beneficis del consum moderat de picant al menjar.

picant
El picant millora la digestió/ Foto: Unsplash

 

Un dels beneficis més celebrats del picant és la seva capacitat per accelerar el metabolisme, gràcies al seu efecte termogènic que augmenta la crema de calories

 

Millora la digestió

Contrari a la creença popular que el picant pot ser nociu per a l'estómac, estudis suggereixen que, en quantitats moderades, pot promoure una digestió saludable. La capsaicina estimula la producció de sucs gàstrics, facilitant la descomposició dels aliments i l'absorció de nutrients. A més, pot ajudar a combatre els bacteris intestinals nocius, reduint el risc d'infeccions i problemes digestius.

 

Accelera el metabolisme i promou la pèrdua de pes

Un dels beneficis més celebrats del picant és la seva capacitat per accelerar el metabolisme, gràcies al seu efecte termogènic que augmenta la crema de calories. La capsaicina ha demostrat en estudis incrementar la termogènesi (producció de calor del cos), el que pot contribuir a la pèrdua de pes. Addicionalment, els aliments picants poden incrementar la sensació de sacietat, reduint la gana i la ingesta calòrica.

 

Propietats antiinflamatòries i analgèsiques

La capsaicina té potents propietats antiinflamatòries, que poden alleujar el dolor i la inflamació associats amb diverses condicions, com l'artritis i les malalties musculars. També s'utilitza en tractaments tòpics per a l'alleujament del dolor neuropàtic i de les afeccions de la pell com la psoriasi, gràcies a la seva capacitat per inhibir substàncies al cos que transmeten senyals de dolor.

 

Beneficis cardiovasculars

El consum de picant també ha estat vinculat a la millora de la salut cardiovascular. Els ingredients actius als aliments picants poden ajudar a reduir els nivells de colesterol i triglicèrids, mentre augmenten la circulació sanguínia. Això pot disminuir el risc d'aterosclerosi, hipertensió i, en última instància, malalties cardíaques.

 

Potencial anticancerigen

Investigacions preliminars suggereixen que la capsaicina podria tenir propietats anticancerígenes, capaces de combatre alguns tipus de càncer en induir la mort de cèl·lules cancerígenes i reduir la proliferació de les mateixes. Si bé es requereix més investigació per comprendre plenament aquest efecte, els resultats fins ara són prometedors.

 

Millora la longevitat

Estudis epidemiològics han indicat que el consum regular d'aliments picants pot estar associat amb una reducció en el risc de mort prematura. Encara que els mecanismes exactes encara no es comprenen completament, es creu que els beneficis per a la salut cardiovascular i el potencial anticancerigen del picant juguen un paper crucial en aquest efecte.

 

Conclusió

Incorporar aliments picants a la dieta ofereix una àmplia gamma de beneficis per a la salut, des de millorar la digestió i promoure la pèrdua de pes fins a reduir el risc de malalties cròniques i potencialment augmentar la longevitat. Tanmateix, és important consumir picant amb moderació, ja que l'excés pot provocar irritació gastrointestinal en algunes persones. Com amb qualsevol canvi dietètic, és recomanable consultar un professional de la salut abans d'augmentar significativament el consum d'aliments picants, especialment per a aquells amb condicions de salut preexistents.