Els nostres cervells són un reflex del que posem als nostres cossos i una de les formes més importants en què els influïm és la qualitat del que mengem. Una dieta rica en nutrients per al cervell, de la qual la dieta mediterrània és un gran exemple, pot ajudar el cervell i específicament la salut mental a través de vies que van des dels neurotransmissors fins a la inflamació i l'eix intestí-cervell.

Aproximadament el 95 % de la serotonina (una hormona de la felicitat) es produeix a l'intestí, i l'intestí està revestit de nervis i neurones, per això el que passa a l'estómac pot afectar la qualitat de l'estat anímic. I així, quan estàs alimentant la panxa, també estàs alimentant el teu cervell.

Per provar de sentir-nos més feliços, veurem a continuació quins són els tres grans nutrients que milloren l'estat d'ànim.

Greixos omega 3

Els greixos omega 3 es poden trobar en aliments vegetals com a nous i llavors, però els omega 3 que s'han estudiat millor pel seu vincle amb la salut mental són l'àcid docosahexaenoic (DHA) i especialment l'àcid eicosapentaenoic (EPA). Aquests es troben en concentracions més altes en peixos blaus com el salmó, les sardines, el verat, l'areng i les anxoves, així com en forma de suplements.

També hi ha evidència de què els omega 3 poden ajudar a reduir l'ansietat. I més enllà del cervell, els omega 3 també estimulen el flux sanguini, milloren la salut de la pell i contribueixen a la salut general de les membranes cel·lulars.

Polifenols

Els polifenols són un grup gran de molècules vegetals. Menjar certs tipus de polifenols rics en antioxidants s'ha relacionat amb un menor risc de depressió. De la mateixa manera, menjar més polifenols pot ser útil per a l'estat mental general i la protecció del cervell contra certs tipus de demència.

Els polifenols es troben comunament en fruites i verdures (particularment en baies i cebes vermelles), així com en cafè, te, xocolata amarga i espècies com la cúrcuma i el clau.

Granos de café / Unsplash
Grans de cafè / Unsplash

Probiòtics

Relativament nous en el camp de la investigació científica, els probiòtics estan en auge com un nutrient que pot ser molt beneficiós per al cervell. Una gran quantitat d'estudis recents han suggerit que una de les formes més importants en què podem influir al nostre cervell és a través de la salut del nostre intestí, inclosos els microbis que viuen allà.

Això es deu en part que el nostre intestí és on es troba la major part del nostre sistema immunitari i aquestes cèl·lules immunitàries poden afectar el que ingressa al nostre corrent sanguini i, per tant, influeix al nostre cervell.

Es pot intentar promoure una connexió saludable entre l'intestí i el cervell menjant més aliments prebiòtics o aliments que alimenten els bacteris bons de l'intestí. Per a aquells que poden tolerar-ho sense problemes gastrointestinals significatius, menjar més verdures de fulla verda i cereals integrals pot ser un bon començament, i a més l'all, les cebes i els porros són excel·lents fonts de fibra prebiòtica.