El ritme accelerat del dia a dia, les exigències del treball o la gestió de la llar poden portar-nos a viure amb cert estrès. I és important aprendre a gestionar-lo per reduir la seva intensitat, ja que un elevat estrès mantingut durant molt temps pot alterar la nostra salut emocional i generar conductes nocives, com el consum de substàncies addictives (tabac i alcohol, entre d'altres), canvis en l'alimentació o deixadesa per fer exercici físic. En aquest article, explorarem una dimensió diferent de la salut, centrant-nos en el benestar emocional.

Existeixen sis categories bàsiques d'emocions

Què són les emocions?

Les emocions són mecanismes que ens serveixen per reaccionar amb rapidesa davant d'esdeveniments inesperats i que funcionen de manera automàtica. Són impulsos per actuar. La seva funció consisteix a ajudar-nos a adaptar el nostre organisme a l'entorn que ens envolta.

Existeixen sis categories bàsiques d'emocions: por, sorpresa, aversió, ira, alegria i tristesa. No hi ha emocions bones o dolentes. Hi ha tantes reaccions emocionals com persones, ja que depenen de les experiències, aprenentatges previs i situació concreta; per tant, totes són vàlides. Algunes de les reaccions fisiològiques i de comportament que desencadenen les emocions són innates, mentre que d'altres poden adquirir-se.

Emocions
Emocions

Què pots fer per millorar la teva salut emocional?

  • Identifica les emocions que sents en cada moment i intenta expressar-les.
  • Si perceps molta càrrega emocional, busca espais per alleujar aquesta intensitat, per exemple, parlant amb algú proper de la teva confiança.
  • Tenir hores suficients de son i descans és fonamental per recuperar-nos del desgast diari.
  • Cuida les teves relacions amb la parella, familiars o amics perquè siguin el més satisfactòries possibles.
  • Inclou en el teu temps lliure activitats que siguin del teu interès i et resultin agradables.
  • Utilitza alguna tècnica de relaxació si et resulta d'ajuda.
  • És important que cuidis els teus hàbits de vida, segueixis una alimentació saludable i realitzis exercici físic.
  • Si sents que el dia a dia et desborda, et costa manejar l'estrès i el malestar emocional es prolonga en el temps, considera la possibilitat de consultar a un psicòleg perquè valori la teva situació.

Educació emocional, una forma de prevenció

Aconseguir el benestar emocional no és senzill i pot requerir diferents eines i recursos que ens ensenyin a identificar les emocions pròpies i alienes, perquè aquestes siguin manejades o gestionades de manera adequada i productiva.

L'educació emocional és una forma de prevenció primària, minimitza la vulnerabilitat a les disfuncions i prevé la seva presència. Tots necessitem, alguna manera o un altre, que se'ns ensenyin estratègies per enfrontar-nos a les experiències de la vida i manejar la nostra resposta a aquestes experiències de la millor manera. És de particular importància que l'educació emocional estigui present des que som petits i des de l'inici del nostre desenvolupament com a persones.