La carnitina és un aminoàcid no essencial, que el cos és capaç de sintetitzar a partir dels aminoàcids lisina i metionina, amb l'ajuda del ferro i de les vitamines C, B3 i B6.

L'organisme sintetitza carnitina de manera natural per facilitar el transport d'àcids grassos de cadena llarga a l'interior dels mitocondris (elements presentin a les cèl·lules) i mitjançant una reacció d'oxidació s'obté energia. S'emmagatzema principalment al múscul.

El que has de saber:

  • No hi ha evidència científica suficient per afirmar o desmentir que millori aquest aminoàcid millori l'obtenció d'energia.
  • Una dieta equilibrada conté més quantitat de carnitina de la que es necessita diàriament en obtenir-se amb facilitat de productes animals com a carn, peix, ou i lactis.
  • Corre massa informació, de vegades poc fiable, sobre temes relacionats amb l'alimentació de l'esportista. El millor, sempre, és demanar consell a l'especialista.

En la literatura científica podem trobar articles a favor i en contra de la suplementació

Millora realment el rendiment esportiu?

En la literatura científica podem trobar articles a favor i en contra de la suplementació. La idea que la carnitina pot ser una ajuda ergonòmica per als esports de resistència es basa que en ser consumida penetra al múscul incrementant la seva concentració i d'aquesta manera:

  • Augmenta l'oxidació dels greixos durant l'exercici i preserva el glucogen muscular.
  • Disminueix els nivells de lactat després d'exercici físic intens.
  • Redueix la fatiga muscular i millora la recuperació després d'exercici físic intens.
Carnitina
Carnitina

Alguns estudis que s'han realitzat en els últims anys mostren que una gran dosi extra de carnitina en l'organisme no afecta en la concentració intramuscular, mentre que altres estudis afirmen el contrari. En el dia d'avui, per tant, no es pot dir que hi hagi prou evidència científica per afirmar o desmentir que aquest aminoàcid millori l'obtenció d'energia.

Suplementació amb carnitina, sí o no?

Cap suplement alimentari no pot substituir una dieta equilibrada i adequada ni una bona rutina d'entrenament. Una dieta equilibrada conté més quantitat de carnitina de la que és necessària diàriament ja que s'obté amb facilitat de productes animals com la carn, peix, ous i productes lactis. Una vegada assegurats aquests dos pilars, si es desitja provar els efectes de la carnitina pot fer-se.

En aquest cas, la dosi aconsellada serà de 2g/dia, administrada per via oral, i la durada del tractament pot ser de 5-28 dies. Aquesta dosi no produeix efectes adversos, per tant el mateix esportista pot valorar si es produeixen canvis en el rendiment tan difícils de quantificar i valorar en un laboratori.

Cal prestar una especial atenció a la presentació de la fórmula: s'aconsella la L-carnitina, i no consumir la DL-carnitina ja que està és fisiològicament inactiva en humans, és a dir, no pot desenvolupar la seva funció, però competeix amb la L-carnitina i originar debilitat muscular en els teixits.