Alimentar-se conscientment és un dels pilars fonamentals de filosofies tradicionals i mil·lenàries. Segons aquests sistemes de salut holística, no fixar-se prou en la forma en la que ens alimentem, en l'entorn i en la situació que passa, sol ser una de les claus que expliquen les males digestions, l'ansietat, el sobrepès i algunes emocions com la culpa, la vergonya o la por en relació amb el menjar.

Alimentar-se conscientment és un dels pilars fonamentals de filosofies tradicionals i mil·lenàries

Per això, el concepte —que a alguns potser us sona molt modern— no és cap invent, i apel·la, com el mindfulness, a l'aquí i a ara, a què està passant en aquest precís moment, a l'hora de menjar.

Mindful eating, la importància del la consciència plena a la taula

I de tot això tracta el mindful eating, de com poder crear una relació saludable amb el menjar, convertint el menjar en un ritual en comptes d'un acte impulsiu sense més transcendència. Per això també es diu que el mindful eating és la no-dieta, perquè es preocupa del control de les emocions, sobretot, de la gana que no és fam.

Mindul Eating
Mindul Eating

Què he de fer per menjar amb consciència?

Si preneu el propòsit de començar a gaudir de veritat del menjar, el més possible és que hàgiu de canviar bastant els hàbits. Però aquí teniu unes quantes tècniques que us poden ajudar:

  1. Menja a poc a poc i sense pressa: acabar-se el plat en 10 minuts farà que, segurament, mengis més del que necessites i acabis tenint una digestió pesada.
  2. Evita estímuls massa intensos: ni tele, ni mòbil, ni diaris, llibres, música massa forta o qualsevol altra cosa que et pugui distreure en excés.
  3. Quan mengis, menja, no treballis: acaba amb les reunions de treball a l'hora de dinar.
  4. Mastega bé els aliments: es recomana mastegar 25 vegades cada mossegada.
  5. Empassa totalment el menjar abans de tornar a menjar: així també evitaràs empassar-te aire.
  6. Desperta l'atenció de tots els sentits: focalitza't en el gust, però gaudeix també de l'olor, la textura i la bellesa del plat.
  7. Asseu-te a la taula: no serveix ni el sofà ni la taula d'estudi o de feina ni, per descomptat, menjar dempeus.
  8. Col·loca el menjar sempre que puguis dins del plat, però no mengis directament des de la carmanyola ni, molt menys, des del paquet.
  9. Deixa la forquilla a la taula entre mossegades.
  10. Fes mossegades petites: ajuda a deixar de menjar amb ansietat i a poder assaborir millor els aliments.
  11. No creuis les cames: els òrgans digestius han de poder ser amplis i receptius, i no en tensió.