Moltes vegades hem sentit parlar de la importància del pH del sabó que utilitzem per rentar-nos, però el que no sabem és que mantenir un equilibri del pH del cos és fonamental. El pH és una mesura de l'acidesa o alcalinitat d'una substància, i el del cos es pot mesurar en sang, orina o saliva.

L'equilibri entre l'àcid i l'alcalí en l'organisme és fonamental, ja que certes funcions del cos –com per exemple l'activitat dels enzims digestius– depenen del nivell del pH. L'acidesa i l'alcalinitat se'n mesuren pel pH en una escala d'1 fins a 14, en la que l'extrem d'acidesa és 1, i l'extrem d'alcalinitat, 14. Com en qualsevol solució, els líquids del cos tenen un pH determinat, que haurà de ser lleugerament alcalí i oscil·lar entre 7,35 i 7,45.

Actualment, l'estrès, el sedentarisme o els mals hàbits alimentaris provoquen un desequilibri: fan que el pH del cos baixi i comporten a més una de les principals causes d'alteracions de la salut. Per tant, mantenir el pH de l'organisme en el marge correcte és la clau per a un bon funcionament del cos.

Importància pH
Importància pH

Controlar l'alcalinitat de la dieta ajuda el rendiment esportiu

El rendiment esportiu es pot veure afectat negativament si el cos té el pH massa àcid, ja que, si això ocorre, determinats enzims oxidatius i digestius no poden treballar correctament. A més, algunes publicacions demostren que, com el calci emmagatzemat als ossos esmorteeix l'acidesa, si el cos té un pH àcid, s'allibera calci de l'os al corrent sanguini i això pot provocar pèrdua de massa òssia i problemes articulars.

El rendiment esportiu es pot veure afectat negativament si el cos té el pH massa àcid

Aliments importants per a una dieta alcalina

En aquest sentit, la nutrició és un factor vital per aconseguir l'estat òptim d'equilibri àcid-base, ja que hi ha nutrients amb la capacitat d'acidificar i altres amb la capacitat d'alcalinitzar.

Els aliments es classifiquen segons l'efecte que tenen dins del cos després de la digestió, i no segons el pH que tenen per si mateixos; així, el sabor no és un indicador del pH que poden generar dins de l'organisme. És el cas de la llimona: malgrat saber àcid, té un efecte alcalí.

En línies generals:

  • Les fruites i les verdures tendeixen a ser alcalinitzants.
  • Els cereals, lactis, llegums i proteïnes d'origen animal solen ser acidificants.

En aquest sentit, són molt importants els minerals com micronutrients per mantenir l'equilibri correcte; els podem obtenir diàriament a través de la dieta, però també són eliminats a través de la suor, els excrements i l'orina.