Amb quin aliment associem Catalunya? Segurament amb més d'un, però tanmateix el calçot és un d'ells. Una verdura que té una llarga tradició gastronòmica a Catalunya, ja que porta el nom d'una de les celebracions socials de la comunitat: la Calçotada. Aquest aliment, a més del seu magnífic sabor (especialment barrejat amb la clàssica salsa romesco), té diferents propietats i beneficis per a les persones.
Un aliment amb poc greix i molta aigua
El calçot es forma replantant cada brot d'una ceba blanca. A mesura que els brots van creixent, es van calçant, per la qual cosa la superfície del terra es cobreix, els seus fons es tornen blancs i, una vegada cuits, estan a punt per menjar. Mitjançant aquest procés, el fons del calçot es torna tou i té un sabor únic. L'època del calçot s'inicia més o menys al novembre i continua fins a la primavera, amb el que és durant aquests mesos quan podem gaudir de les propietats probiòtiques d'aquest aliment.
Calçot, un clàssic de la gastronomia catalana
I quina propietat i beneficis ens aporta el calçot?
Per començar, es tracta d'un vegetal que té molt poques calories, una cosa que segurament ja per si mateix és un reclam per a molta gent. El calçot conté abundant aigua, minerals i vitamines, amb el que és un nutrient més que aconsellable. Amb el que la poca aportació de greix és una cosa que caracteritza el calçot i més que positiu, igual que els porros o les cebes.
Com hem apuntat, l'aportació de fibra és més que significatiu als calçots, amb el que té un efecte saciant, amb la qual cosa menjant menys quantitat ens sadollarem abans. Un aspecte lligat a l'aportació de fibra és que es tracta d'un aliment fàcil de digerir, amb la qual cosa el nostre trànsit intestinal queda molt ben regulat. A més, el calçot ens ajuda a combatre el colesterol i els triglicèrids a la sang, aspectes importants per a molts.
Els calçots són una cosa que es menja moltes vegades entre amics o en família, i se sol acompanyar de carn o altres verdures, ja que s'aprofita la brasa que es fa. A més, si parlem del calçot en si mateix, la salsa romesco és l'acompanyanta perfecta, ja sigui elaborada artesanalment o comprada ja feta. Això sí, si estem buscant la versió més saludable del calçot la trobem quan el cuinem al forn.